Алея на поезията откри общинският съветник Янко Янков

“Алея на поезията” в южния край на парк „Пети октомври“ откри общинският съветник Янко Янков от гражданската група “Истината за Стара Загора” в Общински съвет Стара Загора.
“Инициативата ми се роди спонтанно, обясни за медията ни г-н Янков. – Единствен в света, Стара Загора се нарича още град на поетите, на липите и на правите улици. Фактът, че голяма част от класиците на българската литература са родени в нашия град е само един от поводите, да направя тази изложба. Считам за полезно и потребно, старозагорци, особено младите хора, децата и учениците, както и гостите на града, да си припомнят имената поне на 12 поети, както и някои от знаковите им стихотворения“.
Янко Янков каза, че лично той е направил дизайна на откритите табла. Той е избрал поместените стихотворения на тях и сам е осигурил финансовото обезпечаване.
Сред избраните поети са Петко Славейков, даскал Петър Иванов, Кирил Христов и Димитър Подвързачов, Гео Милев и Николай Лилиев, Христо Кацаров, Михаил Берберов, Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Стойчо Стойчев и Жеко Христов.
Алеята на поезията ще остане до 15 август 2019 г.
Росица Ранчева