Огнян Драганов на 55 години! Щрихи от едно ползотворно приятелство

„В неделя (28.07.2019 г.), по случай 55-тия рожден ден на директора на Държавна опера – гр. Стара Загора, г-н Огнян Драганов, дверите на Митрополитския дом ще бъдат широко отворени за всички миряни от 19:00 до 21:00 часа. Рожденикът ще бъде награден лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, с орден св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към БПЦ – БП, респективно към Старозагорска епархия. Всички гости ще могат да поздравят г-н Драганов, а също и да се разходят в двора на Старозагорската митрополия“. Това е съобщението, любезно предоставено на медиите от Пресцентъра на Старозагорската митрополия.

Искреното приятелство между цялата оперна трупа и архиереят са от първите месеци на неговата интронизация на 11 декември 2016 г. на високата духовна катедра. През месец януари 2017 г. Митрополит Киприан и свещеници осветиха сцената и залата на операта.

Предвеликденският концерт на Велика сряда -12 април 2017 г. на Операта – „Реквием“ на Моцарт, бе дирижиран от митрополита. На 30 юли 2017 г. на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ митрополитът застана на диригентския пулт на Тържествения концерт на Операта, посветен на 140 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война /1877-1978 г./. Незабравимо е преживяването хор, оркестър и публика, водени от своя духовен пастир, да изпълняват вечните песни на България.

На 5 октомври Митрополит Киприан освети новата зала за репетиции на Балета на Държавна опера-Стара Загора.

През 2017 г. Патриарх Неофит бе сред гостите на концерта в Операта, посветен на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Тържествата се организираха от Старозагорска митрополия.

Държавна опера Стара Загора представи на 23 декември 2017 г. Коледен концерт. Диригент бе отново Старозагорският митрополит Киприан, със солисти Елена Баръмова, Маргарита Карагьозова, с участието на Смесен хор „Родина“ с диригент Емил Минев, Смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев, Камерен оркестър на Държавна опера Стара Загора. В програмата прозвучаха ортодоксални песнопения /Тропар за Рождество Христово, Богородице Дево, радуйся/, „Миса Криола“ /Misa Criolla/ от съвременния аржентински композитор Ариел Рамирес, която се изпълнява традиционно на концертите по повод Рождество Христово.

В началото на 2018 г. в операта бе концертът на Синодалния хор на Московска Патриаршия, гостуващ в страната по покана на Старозагорски митрополит Киприан.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан за първи път участва в Международния фестивал на православната музика “Св. Богородица-Достойно есть”, който се проведе в гр.Поморие от 6 до 10 юни . В общо 4-те си участия в конкурсната програма Хорът изпълни богата ортодоксална програма от български и руски автори, сред които шедьоври на П.И.Чайковски, М.Мусорогски, Д.Христов, П.Чесноков и др, сподели хормайсторът Младен Станев.

На 31 юли 2018 г. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ се състоя тематичният спектакъл „Моление за Стара Загора“, посветен на 141 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война и 140 години от Освобождението на България. В спектакъла бе включено изпълнение на ораторията „Моление“ oт пpoф. Haйдeн Aндpeeв от оркестъра и хора на Старозагорската опера с диригент Cтapoзaгopcĸият митpoпoлит Kипpиaн. Бaлeтът нa oпepaта изпълни Hecтинapcĸи тaнц oт тaнцoвaтa дpaмa „Hecтинapĸa” нa Mapин Гoлeминoв.Cпeĸтaĸълът зaвъpши c „Tъpжecтвeнa yвepтюpa 1812” нa Чaйĸoвcĸи отново в изпълнение на оркестъра и хора на Операта, Общински духов оркестър и оркестъра на Втора тунджанска механизирана бригада, под диригентската палка на Митрополита.

В началото на 2019 г. Старозагорски Митрополит Киприан оглави Инициативен комитет от общественици и артисти, който номинира директора на операта Огнян Драганов за носител на индивидуалната награда „Стара Загора“ в раздел култура и изкуство. Наградата бе връчена от кмета Живко Тодоров на 24 май 2019 г. на общоградското тържество.

През м. юни т.г. Митрополитът отвори широко дверите на дома си за бъдещите почитатели на оперното изкуство. В продължение на три дни, на поляните в митрополитския двор се представиха трите постановки за най-малките – „До-ре-ми – в пелени“, за бебета и деца до 1-2 годинки, „Пеперудена магия“ – за 4-5 -годишните и „Музичко“ – за най-големите – 6-7 годишните малчуганчета.

Нашият Владика е сред най-честите посетители на оперните и балетните премиери на Старозагорската опера, което респектира и му прави чест.

Във всички тези съвместни дейности има едно искрено, човешко ползотворно приятелство, което дава щедри духовни плодове за общността.

Огнян Драганов е роден на 29 юли 1964 г. в Стара Загора. Завършва Средното музикално училище „Христина Морфова” в родния си град с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в  класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София  – специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година – поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Лучия Ди Ламермур”, „Любовен еликсир”, „Дон Паскуале” на Доницети, Вердиевите „Трубадур”, „Аида”, „Набуко”, „Ернани”, „Травиата”, „Бал с маски”, „Фалстаф”, „Атила”. Огнян Драганов счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика – оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, които поставя в Сараево и Санкт Петербург. В края на 2015 г. Огнян Драганов постави на сцената на Старозагорската опера уникалния спектакъл „Лучия ди Ламермур” от Доницети. За този безспорен успех творческият екип получи голямата награда „Стара Загора“ през май 2016, а през септември – „Кристална лира“ на Радио Класик ФМ и СБТМД. Огнян Драганов е отличен с годишната награда „Златното перо“ 2016 на Класик ФМ Радио и галерия „Макта“.
Огнян Драганов е главен режисьор на Русенската опера в продължение на три сезона. От 29 април 2015 г. поема като временно изпълняващ длъжността директор на Старозагорската опера. От края на месец август 2016 е официално назначен за директор на първата извън столична опера след спечелен конкурс.
За изминалите три години г-н Драганов възвиси трупата, която ръководи. Неговият мениджърски и уникален творчески талант изведоха Държавна опера Стара Загора на европейско ниво. Директорът създаде и усвои над 15 невероятни сценични пространства, в т.ч. на стадиона, на винарски центрове, на крепости…Негова е заслугата да се създаде камерна Сцена в джоба 234 за камерни постановки, Стара Загора да има първокласен балет, меломаните да се радват на изкуството на световни оперни звезди.

Огнян Драганов е безценно духовно богатство за Стара Загора. Да се надяваме на нови приятни изненади, които несъмнено ще роди неговият неукротим темперамент.

В разцвета на силите си, ние му желаем здраве и нови верни съмишленици в отстояване на великото оперно изкуство и балет.

За много години, маестро!

Dolap.bg