Почетоха паметта на жертвите от Старозагорското клане

Общоградско възпоменание на загиналите мирни жители от града и района, при опожаряването на Стара Загора и старозагорското клане през 1877 г. организира Община Стара Загора. на 19 юли 2019 г. .

На този ден старозагорци се събраха в църквата „Света Троица”, където Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха вечерня..

След това тръгна литийно шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877”.

Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града..

Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Областен управител на област Стара Загора. Цветя поднесоха и много граждани.

По време на драматичните събития в града и района са избити над 14 хиляди българи, повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади жени, момчета и момичета. Само в църквата „Св. Троица“ са изклани над 2000 души.

През 2019 г. се навършват 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. На 31 юли,2019 г. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“,Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма.

Красимира Кънева- Пенкова