Стара Загора почете 182 години от рождението на Апостола

Със заупокойна молитва, отслужена пред паметника на Васил Левски от Старозагорския митрополит Киприан в съслужение на 18 свещеници, започна в Стара Загора честването на 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Благата божия воля благоотсъди на този ден преди 182 г. да започне земният път на бъдещия гений на националната ни революция, каза в пламенното си слово митрополитът. – Дяконът, този връх на националната ни нравственост, обедини българския дух и продължава да бъде ориентир по пътя на народа ни. Той, духовникът и българинът, носещ в сърцето си пламтящата обич към майка България, през целия си живот се ръководи от най-висшата повеля- Христовата заповед за любовта. Сам Господ ни казва:“Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели“!

Този позив на любовта към ближния вдъхнови хиляди наши сънародници са положат костите си за скъпото отечество майка България.

Делото на Апостола беше в сърцата на нашите български опълченци, дошли като доброволци от всички краища на родината ни, за да се бият рамо до рамо с руските войни за скъпата ни свобода.

Неговият подвиг и вяра в православните ценности вдъхновиха и създателите на знамето на опълченците да изобразят на страните му спасителния кръст и иконата на Иисус Христос, иконата на Майката Божия и на светите братя Кирил и Методий. Под това знаме българските опълченци получиха своето бойно кръщение в кръвопролитните боеве край Стара Загора. Градът в който по божия промисъл Дяконът живя и се труди в период от живота си.

В последните си земни мигове йеродякон Игнатий изповядва: Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството.

В началото на живота си в царството господне и в горещите български сърца, Дяконът ни отправя своето завещание, посочва ни начинът, чрез който майка България ще е вечно жива.

И днес е редно отново да си го спомняме и да следваме неговата повеля. Поклон пред светлата му памет“!

За Апостола на българската свобода слово произнесе Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора:

Вече почти два века името на Васил Левски не е опетнено. Апостолът е вечният критерий за поколения българи от освобождението и до днес. И се питам защо, почти два века не се роди друг герой с толкова блестящ ореол. Той е безспорно най-яркият образ-създател на Вътрешната революционна организация, стратегът на революцията. Такава личност се ражда веднъж.Затова не бива да се терзаем, че нямаме друг подобен нему.

Да, празник е днес за всички нас, отбелязвайки 182-ия рожден ден на великия Апостол. Празник е за България, че имаме този герой. Но остава все така несбъдната мечтата му за чиста и свята република.

Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“. „Дела трябват, а не думи”. „За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно“.

Когато изпълним тези завети ще бъде истинския празник за цяла България и за нас в Стара Загора

Да бъде!

Народе!!!!

Да се поклоним“, каза в словото си Иванка Сотирова.

Литературни текстове, посветени на Левски изпълни актьорът Ивелин Керанов от Драматичен театър „Гео Милев“.

Венци на признателност бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет, Областния управител и Старозагорската митрополия. Цветя на паметника положиха стотици деца и граждани, представители на патриотични, политически и обществени организации. В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен караул и знаменна група от Втора механизирана бригада.

Да се преклонят пред паметта на Апостол Левски на събитието присъстваха зам.-кметове и служители на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общински съвет Стара Загора, заместник областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, полковник Стоян Шопов, началник щаб на Втора механизирана бригада, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, Надежда Чакърова, общински омбудсман, общински съветници и др.

Росица Ранчева