Две премиери на нова опера и балет представят на Античния форум в Стара Загора

„След невероятната постановка на „Трубадур“ на Стадион „Берое“, Старозагорската опера ни предлага интересна програма на Летни  музикални вечери на Античния форум“, каза пред журналисти днес Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Тази година летният сезон на Старозагорската опера е под мотото „Изкуството не излиза в отпуск“. „ За поредна година, на Античния форум, който се приема за културно средище в града, заедно с Регионалния исторически музей, на 25 юли от 21 часа ще представим една невероятна опера „Траян в Тракия“, написана специално за Стара Загора“, обясни Славчо Николов, зам.-директор на Операта. Освен това старозагорци ще видят и премиера на балета „Антигона“ на 27 юли.

Диригентът Антъни Арморе разказа как се е родила идеята за операта „Траян в Тракия“. През март м. г. в разговор с автора на либретото и музиката Андре Катели , той му разказал за различни дестинации и оперни театри  в Европа. Катели се заинтересувал от Стара Загора. Той бързо проучил историческата епоха и написал либретото, а след това и музиката, повлияна от различни музикални стилове и композитори.

„Всеки ден старозагорци минават покрай Античния форум, това е невероятно, вървиш в Историята. Искам да направя връзка между миналото и настоящето и ако успея и към бъдещето“, сподели режисьорът Мортен К. Роесен от Дания.  В спектакъла ще има елементи с видео и мултимедия.

Директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев разказа историческата истина за това време и за голямата победа извоювана от император Траян срещу даките в Северна Добруджа.

В операта ще участват осем мъже и три жени от прабългарската школа „Бага Тур“, които ще пресъздават ритуални и бойни сцени.

Композиторът Андре Катели  също ще бъде на премиерата и ще отправи специално послание към зрителите.

Духът на античността е и в премиерата на балета „Антигона“. „Избрах да работя върху този балет, защото мисля, че в този исторически момент, трябва да преоткрием   Антигона и борбата й срещу дискриминацията. Вдъхнових се от текста на Жан Ануи, написан по време на окупацията на Франция през 1942 година  и в този танцов спектакъл се фокусирам върху конфликта между Антигона и Креон, конфликт между правото на сърцето и правото на закона“, разказа  Людовик Парти – хореограф на „Антигона“.  Примабалерината Анелия Димитрова пък сподели, че е щастлива да работи върху близък до нейната същност образ със силно развито чувство за справедливост – този на самата главна героиня.

„През август местим подвижната сцена на площада пред Общината и жителите на Стара Загора ще могат да се наслаждават на концерти с приятна музика. Надявам се това да създаде хубаво настроение през летните вечери “, информира още на пресконференцията Иванка Сотирова.

Пресцентър Община Стара Загора

Очаквайте подробна Информация и снимки в Долап.бг за двете премиерни заглавия