Портокаловите жени на Владо Кондарев му донесоха отличие на салона „Рисунка и малка пластика“

Три голи портокалови женски тела, нарисувани върху картон с размери 30/40 см. донесоха отличието за живопис на Владимир Кондарев на Петата изложба „Живопис и малка пластика“. Тя беше открита на 15 юли 2019 г. в култовата зала „Лубор Байер“ в Стара Загора. В нея участваха 23 автори с 54 работи. Всички те са от Стара Загора с изключение на Владимир Кондарев и Гергин Гергинов, които са от Чирпан.

„От ученическите си години и до днес не спирам да правя рисунки на голо тяло, сподели за dolap.bg Владо Кондарев.- Голото тяло ми е любима тема. От друга страна, то е гаранция за създаване на добро творчество. От трета – това е преклонение пред женската красота, пред женските форми и природа.

Винаги преди да започна работа по голямо живописно платно, правя много рисунки. Те са прелюдия към живописта. Вече съм готов с две големи картини, с които ще участвам в ежегодния Есенен салон в Стара Загора. И двете съм посветил на внука си Божидар-Таньо Кондарев, който се роди на 25 януари тази година. Тъй като баща му, моят син, стана музикант, надявам се внукът пък да стане художник“, каза г-н Кондарев.

Скулпторът Венцислав Казаков получи втората Грамота на салона за малката пластика „Лъвът“. 42 годишният скромен творец е завършил Художествената гимназия в Казанлък. В момента работи в леярна за отливане на художествени отливки. В изложбата участва с един прекрасен лъв.

Лъвчето най-напред се прави от глина. След това от нея се излива калъп, после восък, след това се опакова в шамот. Пече се на 800 градуса и излиза готовата бронзова отливка“, разказа за dolap.bg Венци Казаков. Той не скри своята искрена радост и благодарност за високата оценка от Община Стара Загора и Представителството на старозагорските художници.

Изложбата „Рисунка и малка пластика“ има вече петгодишна история. Тя е създадена по идея на доц. Злати Златев. Като концепция не е новоизмислена. Още от 80-те години на 20 в. в такъв формат се прави на „Шипка“ 6 в София.

Всяка година се мъчим по някакъв начин да я разнообразим, сподели за медията ни Милен Алагенски, председател на гилдията.- Тази година решихме да има малко повече цвят в рисунката. Допуснахме и чисто живописни неща, акварели, акрили, но всички са с използването условно на три-четири цвята.

Според мене изложбата е разнообразна, интересна, естетска и благодаря на всички колеги, които се отзоваха на поканата. Моята идея е за в бъдеще да каним за участие художници от цялата област, защото в конкуренцията се ражда качеството“.

Традиционно силно се представят Злати Златев и Тошо Стефанов, Петър Петров и Росица Попчева, Красимир Младенов и Атанаска Янева. Изненада е новият експеримент на Валентин Дончевски, който се представя с 20-тина рисунки, направени с лява ръка (с изключение на две). Интересни са работите на Делян Бакалски. Голите тела на Владо Кондарев- леко напомнят за Дечко Узунов, но са с чирпански привкус. Съвършено нов е

Светлин Стоев с многобройни малки карикатурки, събрани като в едновремешен стенвестник с размер 50/70. За първи път няма в работите му нито едно каракачанско куче(?!) Освен това той продължава да удивлява и с изящната си малка пластика.

Изложбата беше подредена в напълно реновиран салон. По инициатива на Милен Алагенски, със съдействието на Община Стара Загора и безвъзмездния труд на Тошо Стефанов, Петър Петров, Павел Михов, Красимир Младенов, Сашо Сандев и Пеньо Пенев изложбената зала е пребоядисана в сива тоналност, сменена е електрическата инсталация, поставени са нови LED-осветителни тела, които осигуряват максимална дифузната светлина, необходима за изложбената зала.

Началникът на отдел „Култура“ при Община Стара Загора Диана Атанасова благодари на 7-те художници, во главе с Милен Алагенски, които се ангажираха с обновяването на тази база.

Поздравявам всички, които участват в тази изложба, каза Диана Атанасова.- Това е вече утвърден формат. Надявам се във времето да се разгърне още повече. Благодаря на новото дръзновено ръководство на Представителството, което с много хъс подхожда към решаване на амбициозните си планове“.

От името на Община Стара Загора и Представителството на Съюза на художниците в Стара Загора тя връчи грамота за участие в изложбата „Рисунка и малка пластика 2019“ на Владимир Кондарев и на Венцислав Казаков .

Изложбата ще бъде открита до края на м. юли т.г. След нея са самостоятелните изложби на Делян Бакалски и на Слави Славов.

Росица Ранчева