Очакваме медали за старозагорските математически таланти

Добро утро, България, от страната на изгряващото слънце!

Така започна коментара си на 15 юли 2019 г. в 8:00 ч. българско време Любомир Любенов, координатор на българското участие в редица азиатски математически състезания, за българското участие в Световните математически финали във Фукуока.

32 българчета, сред които 14 старозагорчета, днес решаваха задачи в World Mathematics Invitational – финалите във Фукуока – град в Южна Япония, административен център на префектура Фукуока, на остров Кюшу, на брега на протока Цушима.

Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас върху две теми за всеки клас – раздел А, който е съставен от 15 задачи и раздел В, който е съставен от 10 задачи. (Времето за работа и по двата раздела е 40 минути).

През 2017 г. World Mathematics Invitational се проведе в Хошимин (Виетнам), през 2018 г. в столицата на Корея Сеул, сега е вече в Япония. Българските представители преминаха през квалификация, проведена през март 2019 г. в Стара Загора. В Сеул миналата година успехът беше огромен: България завоюва една шампионска купа, 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала в конкуренция с 1800 състезатели от 21 държави – Китай, САЩ, Виетнам, Корея, Тайван и други.

„Сега очакваме пореден български успех, част, от който се надяваме да е със старозагорски адрес, категоричен е Любомир Любенов.- Но самото участие във Фукуока за младите български математици е успех. Самолетните билети за старозагорските таланти осигури кметът на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров. Той направи поредната инвестиция в младите и в бъдещето на града“.

Награждаването на победителите ще е на 18 юли 2019 г.

Росица Ранчева