Коуъркинг пространство предоставя Къщата на Архитекта

„За първи път това лято Къщата на Архитекта в Стара Загора предоставя на своите почитатели, приятели и гости Коуъркинг пространство за релакс и срещи, за четене и мобилна работа. Коуъркинг значи споделено пространство между себеподобни, чрез идеи, интереси, каузи, но и индивидуалности в дейността си. Среда, даваща възможност за колаборация и контакти. Срещу дарение от 3 лева на час за човек, всеки може да се възползва от Wi-Fi, избор на пространство в цялата къща, свободно ползване на кът за напитки /кафе, чай /, уют в архитектурен паметник , на тиха уличка в супер центъра на града.

Вратите са отворени от 10:30 до 18:00 часа“. Това сподели за dolap.bg Боряна Каниду,  ръководител на Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“. То стопанисва имота и организира разнообразни дейности, свързани с изкуство, наука, креативни събития за деца и младежи и всички жители и гости на града.

За изминалите 8 години – от 2012-та насам, неформалното пространство на Къщата на Архитекта се оформи и припозна като креативно социално средище за идеи, сцена за талантливи млади хора и място за споделяне на каузи. Чрез активирането му се вплетоха два каузи в обща мисия -представяне на иновативно съвременно изкуство в изоставен архитектурен паметник, реновиран чрез доброволчески труд на съмишленици и много енергия.

Каузата на Сдружението е обществена, тъй като поддържа значима обществена сграда. Къщата на архитект Димов е обявена за паметник на културата от 1977 г. и в нея се организират обществени събития, представящи различните жанрове изкуства. Екипът поддържа, реновира и заплаща месечен наем за имота абсолютно независимо, като търси и кандидатства към проекти и програми.

Успоредно с коуъркинг пространството ще се реализира провокативната идея „Веранда -кино“. Прожекциите ще са в четвъртъците от 21:00 ч. Няма да се знае предварително кой филм ще се представя. Не романтични, а романси ще са филмите. Публиката ще знае предварително много малко за лентата- нещо за режисьора или за някой артист. Местата ще бъдат 11, защото присъстващите трябва да се чувстват много комфортно на верандата. Филмите вече са избрани от екипа, който е във широка възрастова граница – от 48 до 23-24 години. Т.е. ще се гледат вечни филми, които са интересни за всички възрасти.

Ще продължи и Фестивалът на европейското документално кино чрез селекция на „Кино Док“ на двора на Къщата на Архитекта.

От 6 септември ще започне Международно резидентно пространство. То е партнирано по Културен календар от Община Стара Загора. Тази година за Нощта на музеите и галериите са поканени автори, които нямат никаква представа за града, за Къщата на Архитекта, за арх. Христо Димов, но ще им се предоставят всички условия да творят на това специално място. На 27 септември те ще направят заключителна изложба. Куратор ще бъде Патриция. Тя е завършила История на изкуствата в Лондон с дипломна работа „Архитектурата и изкуството по време на комунизма“. Тя ще покани трима души от Англия. Ще се представи и проектът „Дон Кихот през погледа на творци от 15 държави“. Авторите са млади българи, които са учили и живеят навън. Къщата е в програмата  на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ с представяне на изложба в нея. В подготвяното официално откриване на арт-квартала на 8 септември т.г. Къщата на Архитекта има водеща роля.

Малко история за любознателните:

През 2009 година единомишленици, в т.ч. и хора които са част от Фолклорния ансамбъл „Нашенци“, решават да създадат едно споделено пространство. Наричат го „Бръшлянова къща“ и вземат под наем помещение в днешния ресторант „Адмирала“. Целта е всички да бъдат събрани заедно и да реализират собствените си идеи за психология, работа с деца, изкуство, за да се използват максимално всички ресурси като пространство и място. По това време се появява и Сдружението „Различният поглед“. Предишната година то е провело Фестивал на изкуствата „Различният поглед“ – младежка платформа за танцово, музикално, театрално и цирково изкуство, графити, приложни ателиета и занаятчийски работилници и пр. за деца и младежи. Двете сдружения се обединяват и заедно правят фестивала до 2011 г.

„Ние имахме пространство и идеи, те правиха фестивал. В даден момент започнахме да организираме малки събития. Нашата идея не беше да правим големи, мащабни мероприятия, а да създаваме периодични събития, които да са свързани с кино, с обичаи, с психология, с иновативни форми и формати, припомня Боряна Каниду.- До тогава нямахме никакви проекти, естествено и средства, а само огромно желание за дейност. И изведнъж се появи Европейската доброволческа служба с възможност да разполагаме с няколко доброволеца отвън. Само мисълта, че имаме външни хора, „Бръшляновата къща“, която обитавахме като пространство, ни се стори малка. В този период поддържахме и малката зала на кино „Комсомол“, която бяхме прекръстили „Различният комсомол“. В един момент стана ясно, че е невъзможно да поддържаме и него. След една детска прожекция, въпреки че валеше дъжд, тръгнах да търся къща. Трите стари къщи, наредени една до друга на ул. „Сава Силов“, бях гледала още преди да вземем под наем „Бръшляновата“. Отзовах се пред No37. Никога не съм гледала на тази интересна сграда като на евентуална възможност за наша база, а като магазинче, като галерия. Виждам на прозореца табелка :“Продава се!“А ние сме абсолютно финансово неплатежоспособни. За всеки случай позвънявам на посочения телефон с очакване някой да каже, че продавачите са в София или в чужбина. В този момент се обажда Маргарита и каза, че може да дойде и да разговаряме.

Маргарита пристигна, отключи и влязохме в къщата. Очите ми останаха в дървеното стълбище и кръглата стая. Оказа се стара, доста занемарена къща, в която от кончината на арх. Димов през 1983 г., никой не беше живял. Нямаше нито ел.инсталация, нито В и К. Всичко беше срутено. Разказах абсолютно искрено кои и какви сме, с какво разполагаме и какви са идеите ни. След три дни идваме отново и усетихме, че има промени. Оказа се че тук са живели бездомници. Намерихме медикаменти, малки „патрончета“…Месинговите дръжки на вратите липсваха, абажурът беше строшен… През този период от време се беше скъсала някаква тръба в мазето, което беше наводнено. Когато сключихме договора след два месеца, всичко в мазето беше погром..“.

От 2012 г. и до сега ентусиастите започват да носят две дини под една мишница, както казва народът. Изнасят се от „Бръшляновата къща“, посрещат първите доброволци и започват възстановяването на Къщата на Архитекта с всеки спечелен лев и с много собствен и на приятели труд. 22 камиона боклук и натурии изкарват от мазето и тавана. Грижата за въвеждането на стаите, мазето, верандата, двора и всяко друго пространство във вид удобен за използване става бавно, постепенно, с много любов, старание и мисъл.

Къщата на Архитекта е личният дом на архитект Христо Димов. Сградата в центъра на Стара Загора е един от малкото останали архитектурни паметници на града, отличаващ се със стил Сецесион.

Арх. Христо Димов е роден на 20.11.1890 г. в с. Дълбоки, Старозагорско. Средно образование завършва в Стара Загора, а висше – в Прага, Чехия. Участник е в двете световни войни. Първият реализиран проект е на дома му. Намерената и експонирана скица показва, че е заверена през 1923 г. По негови проекти са и двете съседски сгради – родната къща на Веселин Ханчев и клиниката на родителите му – д-р Ханчеви. Стилът на арх. Димов носят десетки жилищни сгради в Стара Загора и региона. Негова е каменната църква в с. Богомилово и банският комплекс в с. Горно Паничерево, банята с лебеда на ул. „Х.Д.Асенов“ в Стара Загора, Старозагорският затвор и мн. др. 21 години Архитектът е преподавател по архитектура в Строителния техникум, което допринася за създаване на плеада от млади архитекти и строителни техници. Умира на 14.03.1983 г.

Има три дъщери, които за съжаление не оставят наследници. Особено големи заслуги към медицината, града и общността има д-р Любка Димова, изключително добър офталмолог. Тя поставя основите на модерната офталмология в региона.

Преди няколко години младата архитектка Емануела Маринска прави архитектурно заснемане на сградата. Тя е една от 10-те българи, завършили във Франция, във Версайския университет за архитектура. Проектът е организиран от Френския културен институт и Националния институт за паметници на културата при Министерство на културата в България. Заснемането е нейна дипломна работа. За да изберат обект на всеки един от архитектите, професорите трябва лично да се произнесат като научни ръководители. По някаква случайност , одобряват Къщата на Архитекта чрез фестивала „Водна кула“, който е проведен в Къщата. Професорът разбира, че фестивалът, който до тогава е правен в София е пренесен в Стара Загора и дава съгласието си. Заснемането се прави в продължение на 10 месеца.

Вече са активирани всички пространства в сградата.

Мазето е превърнато основно като кино зала и се ползва през цялата година, с изключение на зимния период. Оформено е като клубно кино, което събира около 30-40 човека. Изложбеното пространство е на първото ниво. По елегантни дървени стълби се изкачваме на втория етаж. През годините е направен основен ремонт на две преходни стаи и читалня, основно с психологическа литература и много дарения. През лятото се активира и верандата. Тя е по-камерно пространство за хора, които искат да общуват по някаква тема. Няма разделение на сцена и публика, а е споделено пространство за беседи. Сега се правят четвъртъци с Нина Сиракова, посветени на културните политики на Изтока и Запада на 21 век.

Проявите на Къщата са за възраст „от бебе до баба“. Няма разделение на млади и стари, но има различни публики. Особено много се използва дворът за най-различни дейности. В началото на м. юли 2019 г. Старозагорска опера направи сценично пространство, на което пред много публика се представиха две камерни опери и концертът „Джазоспекция“. Всяка година през летните месеци Дворът става пространство за деца. Тази година тук организира лятната занималня Центърът по сугестопедия „Благодаря“. Много почитатели имат „Джаз в двора“, авторски вечери на писатели и поети, на дейци и творци на художествената култура, тренинг обучения и пр.

Мечтата на всички е реставрация на къщата на арх. Христо Димов /Къщата на Архитекта/ с цел запазването й като паметник на културата и място за създаване и представяне на пъстра палитра от изкуства, култури, хора, срещи, идеи, каузи и надежди.

Росица Ранчева