Мирчо Христов пред dolap.bg:”Стара Загора ще има своя арт квартал“

Мирчо Христов е роден в Стара Загора. Бакалавърската му степен е „Международни икономически отношения“, а магистратурата му – „Управление на международни проекти“. Работил е в университети, в ТПП – Стара Загора. Бил е управител на Международния младежки център към Община Стара Загора. Във Варна е бил изпълнителен директор на Програма „Варна- Европейска младежка столица“. Занимава се активно с младежка и обществена дейност. Координатор е на Инициативната група за създаване на арт квартал в Стара Загора.

Господин Христов, през последните 4-5 месеца една любопитна новина броди из кафенетата, градинките и културните институти –създаване на арт зона в Стара Загора. Спряга се и името Ви, като един от учредителите и координатор на предстоящите събития. Каква е истината?

Инициативна група от ентусиасти и хора, които имат интереси в областта на изкуството и културата и възходящото развитие на Стара Загора, решиха да обединят усилия и да създадат творческа зона. Към нея се присъединиха безрезервно и двата големи професионални сценични института – Държавна опера и Държавен куклен театър Стара Загора. Засега обединението ни съществува на доброволен партньорски принцип.

През м. март 2019 г. на пресконференция съобщихме за намеренията и идеите си. Два месеца по-късно в Международния младежки център проведохме голяма работна среща, от която се генерираха идеи за реализирането им в първоначалния фокус-пространство. Така наречената арт зона е пресечка на улица „Сава Силов“, заключена между площад „Пингвините“ и Кукления театър. Това е първата зона, в която започваме активно да фокусираме нашите усилия и идеи. Отново акцентувам, че всичко е на доброволни начала. Партньорите със съвместни дейности и лични ресурси, успяват да осъществят инициативите.

Какво и кога предстои да се случи?

Набелязаната програма започна още през м. юли т.г. с представления на три камерни опери в Къщата на Архитекта. През лятото, особено в Къщата на Архитекта, ще има и други събития, но основният фокус ще бъде през м. септември, когато ще заформим богата на събития програма. Тя съчетава както традиционни мероприятия, какъвто е Международният куклено-театрален фестивал „Пиеро“, така и нови идеи, родени в рамките на комуникациите в групата.

Идеите са най-общо казано в две посоки: намеса в градската среда и събития. В посока събития стигнахме до няколко предложения, които бяха обсъдени и приети. Ще стартираме на 8 септември 2019 г. (неделя) – Рождество на Пресвета Богородица, с Празник на улицата или Ден на добросъседството. Целта е да се съберат и опознаят хората, които живеят или работят в тази пресечка и в прилежащите й зони . Празникът е отворен за всеки, който желае да се присъедини. В рамките на един ден ще се случат на няколко места, надяваме се, събития за хора от всички възрасти и интереси: Концерт в двора или в катедралния храм „Св. Николай“ на състави за църковно-славянско пеене; Отворени врати на двете сгради, обявени за паметници на културата от местно значение – „Къщата на Архитекта“ и Днешното училище „Европа“, което в миналото е било клиника на доктор Ханчеви, родителите на големия български поет Веселин Ханчев; Вечер на спомените в двора на ресторант „Пегас“, в недалечното минало – клуб на старозагорските писатели; Отворени врати и в култовия хотел-ресторант „Уникато“, бившият дом на арх. Мара Георгиева; Литературно четене в двора на родната къща на Веселин Ханчев по случай неговата 100-годишнина от рождението; Пленер на младите старозагорски художници и др.

По средата на уличното платно ще има дълга маса, на която съседи и гости ще донесат и оставят почерпка. Разчитаме и на партньори, които развиват своите дейности на улицата и те да се включат.

На 8 септември се чества един от 12-те най-големи християнски празници – Рождение на Пресвета Богородица. По отколешна традиция, след привършване на службата в храма се прави евхаристийна трапеза, т.е. единение на миряните в името на Иисуса Христа. Затова е редно, всеки според възможностите и желанието си, да остави някаква храна – плод, хляб, сладкиш, вино и пр. за свое здраве и за здравето на близките си. Това е и имен ден на всички, които носят името Мария или нейни производни. Те също могат да почерпят за здраво име.

В периода от 4-ти до 29 септември са предвидени и други инициативи, които ще бъдат уточнени и разгласени. Своевременно. Следващата интересна проява е откриване на фото изложба, посветена на известни старозагорски актьори, участвали в различни български филми и продукции. Благодарение на Първан Симеонов бяха намерени техни кадри и снимки в архива на Националната филмотека в София. Изложбата ще бъде подредена на площад „Пингвините“ и на ул. „Сава Силов“.

Предвидили сме да се случи импровизационен театър. Презентационният форматът ТЕDx ще се случи на 14 септември в Кукления театър. Венко Добрев е един от организаторите. Фокусът ще бъде върху събуждането на хората и ще споделя различни интересни събития.

22 септември е Международният ден без автомобилен транспорт. Надявам се да излезем с някаква концепция и заедно с Общината да отбележим това събитие подобаващо.

Най-голямото събитие в този период е 11-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, който се провежда от 24 до 29 септември т.г. Освен спектаклите, десетки са инициативите, които ще съпътстват този изключителен форум.

27 септември се очертава също да бъде силен ден. Тогава се провежда Нощта на изкуствата. На улицата ще има наситени прояви. В Къщата на Архитекта ще се състои заключителната изложба на участниците в Арт -резиденцията. Ще има забавна музикална програма, срещи и творчески вечери на млади артисти и архитекти. Така ще се сложи някакъв финал на септемврийската програма.

Що се отнася до самата улица, много искаме да направим дизайнерски временни намеси по нея. Да се направят някакви украси и декори на нея и на площад „Пингвините“, за да се усети празничен дух. Говорили сме с различни партньори, но всичко трябва предварително да бъде съгласувано с общинската администрация. Имаме желание да открием и временна сцена „Пингвините“, на която да се осъществят редица творчески младежки, самодейни и професионални прояви, но отново ще искаме съгласието на общината. Имаме намерение да разговаряме с различни танцови латино и спортни клубове, които да направят демонстрация на площада. Очакваме кинопрожекции на открито.

Обсъждаме възможността до края на тази година да се създаде Фондация като ново юридическо лице, която да обедини всички, които застават зад творческия колектив. Нашето основно послание е, че сме в търсене на най-подходящата локация за арт квартал в Стара Загора. Засега нашият творчески колектив е фокусирал усилията си в тази зона. С течение на времето, с разговори с общинската администрация, с главния архитект, дружеството на архитектите, урбанисти и общественици от града, ще потърсим и други локации, които да превърнем, ако не в арт квартал, то поне в творческа мрежа, обвързани по определен начин.

Защо е необходимо в Стара Загора да се създава арт-квартал? Нима не стига обемната продукция на културните институти . От друга страна пребогат и разнообразен е Културния календар на Община Стара Загора. Каква е логиката за тази нова инициатива?

Истина е, че Община Стара Загора има много богат Културен календар и това е една от констатациите, че градът върви в правилна посока. Налице е потенциал той да бъде обогатен още повече с нови различни идеи. Логиката на арт-кварталите по принцип е свързана с привличането на хора, които са насочени към креативните и творчески индустрии. Ние вярваме, че Стара Загора има нужда от още повече хора, които намират смисъл да се върнат в града, да останат постоянно в него да живеят и да творят. В примерите в страната и в цял свят, създаването на такива колективи, свързани с творческите индустрии, винаги са тази бяла птица, която привлича и която е знакът, че нещо градивно и конструктивно започва да се развива. То винаги върви в синхрон и партньорство с общинската обществена визия за развитието на един град.

За мене това е моят смисъл и моят основен мотив да участвам в арт колектива. Искам, както се казва, ай кюто /коефициентът на интелигентност /на града да бъде качен. А то се качва, когато се създават още повече събития в сферата на изкуството и културата, които или не са се случвали скоро, или са нови за формата или се създават от този колектив и по този начин успяват да привлекат още хора.

Вярвам, че с една такава инициатива и нейното комбиниране с общинската културна програма, ще доведе до по-силно разпознаване на Стара Загора като културен център, като дестинация за културен туризъм. Ще привлече такъв тип хора, защо не и бизнес, които да дойдат в нашия град и да развиват дейност. За мене това е основният смисъл.

Вярвам, че Стара Загора може да бъде притегателен център за младите хора. С дейността си можем да допринесем много от тях да се завръщат и да остават в родния град.

За реализиране на идеите ни, разчитаме изключително много на нашия основен медиен двигател dolap.bg, както и на всички останали медии, които споделят нашите възгледи.

Росица Ранчева