Гвардейският оркестър и Военният ансамбъл ще представят концерт-спектакъл послучай 142 г. от боевете за Стара Загора

„На 31 юли 2019 г. от 20:00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ (Самарското знаме), за трета поредна година Община Стара Загора организира възпоминание на жертвите – православни християни , загинали при опожаряването на града и старозагорското клане през 1977 г.“ Това съобщи за медията ни зам.кметът Иванка Сотирова. „Първата година събитието беше под надслов „Молитва за Стара Загора“. Втората – „Моление“. Тази година общоградското почитане на паметта на героите е под надслов „Възхвала на Стара Загора“. Посвещава се на 140-годишнината от началото на възстановяването на опожарения град“.

Спектакълът ще бъде представен от Гвардейския духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Над 150 са участниците в грандиозното тематично представление.

В първата част, Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част ще поднесе на публиката уникален церемониален спектакъл. Професионализмът и високото майсторство на музикантите, съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз.

Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 година оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон.Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната.

Във втората част ще гостува Представителният ансамбъл на въоръжените сили със своите популярни солисти, сред които и известната Гуна Иванова.

От своето създаване досега, Армейският ансамбъл е гастролирал многократно в редица страни. Навсякъде е приет изключително радушно, както от военнослужещите, така и от гражданството.

През деня, с военни церемонии ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците, свързани с Руско-турската освободителна война.

Първият възпоминателен паметник е построен в далечната 1881г. На мястото, където се води Джуранлийският бой на 19/31 юли 1977 г. Четири години след събитието е издигната пирамида в памет на загиналите руси и българи в боевете за Стара Загора и в с. Джуралний -днешно Калитиново. Монументът е построен по типовия проект на арх. Вокар.

През 1902 г., по повод 25 години от Старозагорския бой, в центъра на Градската градина, е издигнат паметник, в който е вложена идеята за гробница на „Защитниците на Стара Загора“. Изработен е по типов проект и има форма на пресечена пирамида. Върху него е изписано:“От признателните старозагорски граждани“; Въздигнат на 19 юлий 1902год.“;“На падналите в боя на 19 юлий 1977 год. при Стара Загора“.

Мавзолеят – костница „19 юлий 1877“ е третият въздигнат паметник в Стара Загора, но първият, посветен на хилядите невинни жители на града, избити от пълчищата на Сюлейман паша и башибозука. Наподобява малък християнски параклис. На южната му страна е поставена малка възпоменателна плоча, която съобщава, че тук са погребани тленните останки на 2000 старозагорци.

Идеята и набирането на средства за въздигане на паметник на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин са свързани с дейността на Поборническото опълченско дружество „Шипка“ и Доброволческото дружество „Сливница“ в Стара Загора. Монументът е проектиран от арх. Атанас Донков и издигнат от каменоделеца Злати Амзов, с помощта на изпълнителя на орнаментите Теньо Ибушев, на скулптора Стоян Стоянов и художника Петър Ципоранов. Като форма представлява саркофаг, който се пази от стъпил върху него бронзов лъв. Текстовете са „Свобода или смърт“ и „Освободена признателна България“. Паметникът е издигнат по повод 50-годишнината от Старозагорския бой през 1927 г. Лъвът , символизиращ мощта на българите е поставен две години по-късно, през 1929 г.

За съжаление, през 2012 г., самозвани архитекти и историци омаскариха паметника, като поставиха около него 15 плочи.

Във връзка с отбелязване на 100-годишнината от Старозагорския бой е издигнат Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора, на Чадър могила, днешният парк „Българско опълчение“. Този паметник, наричан от старозагорци и гости Самарското знаме, се превърна в емблема за града на бойната слава.

Най-новият мемориал е Войнишкият паметник, който се извисява в парк „Александър Стамболийски“ (Алана).

Росица Ранчева