Авторска хореографска вечер в Операта – нов и очакван триумф на Балета

Балетните премиери „Лотос“, „Танц при изгрев слънце“ и „Следващият“ на сцената на Старозагорската опера на 10 юли бяха рекламирани като „зашеметяваща танцова вечер” и…оправдаха очакванията на публиката, изпълнила салона. Може да се каже, че Операта си отглежда внимателно и последователно една заклета публика от почитатели на балета и балетната трупа с ръководител Силвия Томова.

Което е напълно закономерно, изцяло обяснимо и изключително, емоционално наситено с доверие и възхищение от страна на зрителите. И този път, с тези постановки, младата интернационална трупа показа техника, емоция, стил, вживяване, пълно отдаване в различните образи.

Това се дължи на зрялото и професионално отношение на младите балетисти към работата и собственото им развитие. Работата с нови хореографи като Александра Скаламбрино и Християн е въодушевяваща за трупата. Работата с утвърден хореограф и Голям Учител като Силвия Томова е чест за тях.

В първата част на балетната вечер на 10 юли първи се представиха гостите от Софийска опера и балет, специално поканени от Силвия Томова. Понеже тя обича фината „закачка” с публиката – първото изпълнение бе вариация на Жизел от първо действие на едноименния балет по музика на Адолф Адам. Хореографията на Петя Илиева в изпълнение на София Цуцакова  /солистка на балета на Софийската опера/ е едновременно и Жизел и…не толкова чак класическа. Една модерна, много елегантна и жизнена Жизел, жизнерадостно, младо момиче на всички времена.

„Окрилени“ кратката хореографска пиеса по музика на Хенри Пърсел, хореография на Георги Елкин бе изпълнена от Богдана Сергеева и Ивелина Николова от трупата на Балета на Старозагорска опера. Две изящни и прелестни балерини в класически стил, красиво общуване и ефирност на сцената.

Градусът в залата се повиши след изпълнението на „Моята любима играчка“ по музика Филип Глаас,  хореография Ангелина Гаврилова. София Цуцакова и Джон Абенанти – солисти на балета на Софийската опера и балет са чудесни, млади, балетни артисти, имат разкошен рисунък и пластика в модерния танц, вживяване, телесен и душевен синхрон! Този танц е много модерен, много стилен, много разказвателен и пресъздава съвсем реални отношения от съвремието ни, свързани с обсебването.

Безспорно всички в залата наистина, ама съвсем наистина всички, очакваха да видят хореографията на любимката си Силвия Томова в „Танц при изгрев слънце”. И разбира се, че нямаше нито един разочарован. И този път. На музиката с привкус от Изтока, специално написана от Андрия Павлич, шестима млади и талантливи артисти от трупата на Старозагорския балет нарисуваха с телата си Танц на идващата раса на Съвършените хора. Разбира се, така го определям аз, като зрител, въоръжен само с невидимия бинокъл на сърцето, който разпознава красотата и посланието. На фона на впечатляваща мултимедия /автор Сергей Голубев/ с изгрев над планетата Земя и различни други визуални пиршества и ефекти, които се отразяват по телата на танцуващите. А самите балетни артисти бяха почти нереални същества, с тела и коси, покрити със златна боя и с ефектен грим. Модерен танц, в съчетание с балетна техника, на палци и на фона на философски текст, с гласа на актрисата Силвия Лулчева!

Овациите след танца бяха нестихващи!

На публиката наистина и трябваше антракт, за да си почине емоционално и се настрои за следващата част.

Предизвикателно, страстно, бурно, шеметно започна балетната миниатюра „Лотос” на хореографката Алесандра Скаламбрино. Агресията в страдащия, борещ се, търсещ човек, който се разграничава от тълпата, постепенно се „укроти” от божествената музика на Шопен. Момичетата- балерини затанцуваха и се подредиха на няколко пъти като клавиши на пиано, които могат да родят дисонанси, но и вълшебна хармония. Публиката оцени с аплаузи невероятно сложната работа по хореографския прочит и шеметния артистизъм на балерините, които танцуваха в едно дихание. Да, сложно и нееднозначно произведение  е „Лотос”. Това цвете е символ на духовното пробуждане, а то в спектакъла бе разиграно и провокативно, дори агресивно. Но стана ясно – духовното пробуждане се случва в конкретния човек и никога не е ясно, как и дали може да „осени” група индивиди.

Разкошният финал, с мъжката танцова поема „Следващият” на хореографа Християн Бакалов, взриви залата на Операта. Такова модерно начало, толкова красиви тела, въздействащи движения, без нито едно да е излишно и с провокативна сексуалност. Истински, малък /по времетраене/, танцов, модерен шедьовър, който момчетата от балета повториха и на бис.

Тази танцова вечер на балета на Старозагорска опера не „затваря” сезона и не е прощаване с публиката до есента. Съвсем наскоро, на 27 юли, на сцената на Античен форум Августа Траяна, ще видим последния спектакъл за Сезон 2018/2019 г. Това ще е премиерата на „Антигона” с хореография Людовик Парти. Той е вдъхновяващият репетитор на младите артисти и да го имаме в Операта ни е чест за всички, които харесват това велико изкуство Балетът, „избухнало” на сцената на Старозагорска опера от края на 2016 г. с идването на Силвия Томова като артистичен директор.

Със заглавията „Делвата”/2016/, „Полет към светлината” и „Ромео и Жулиета”, „Лебедово езеро”, „Снежанка и седемте джуджета” /2017/, „Фантастичното дюкянче”, „Нестинарка”, „Дон Кихот” /2018/, „Лешникотрошачката”, „ГЕТО” /2019/ – общо 10 дотук,

И с новите три балетни миниатюри, репертоарът на балета на Държавна опера-Стара Загора е наистина внушителен за този съвсем скромен период от време.

Когато се прибави и работата с различни, известни и доказани професионалисти като Марио Пиаца, Людовик Парти, Флавио Бенати, Алба Буонанди, Александра Скаламбрино /Италия/, Константин Уралски /Русия/, Аршак Галумян /Германия/, Кристиян Бакалов, Силвия Томова и др. – качеството на продукцията е гарантирано.

Точно това търсят и получават зрителите и почитателите на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора.

За тях от новия Сезон 2019/2020 е и специалното предложение – Карта Балет – която дава право на притежателя си да посещава постановките с намаление. Това в минутите за реклама.

От такава балетът ни и се нуждае, и не! Защото всичко, което произвежда – е с гарантирано от красота, талант, младост, отдаденост! И безспорен професионализъм!

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров