Нова зала „Природа“ откриха в ОУ „Кирил Христов“Стара Загора

Съвсем в края на учебната година и началото на лятната ваканция, Основно училище „Кирил Христов“ изненада с поредното си нововъведение – зала „Природа“. Идеята е взаимствана от частен колеж в Истанбул. С въображението на педагогическия съветник и дизайнер Георги Павлов и неуморимия директор Господин Балъкчиев, да предприема разумни рискове в името на училището, доста голямото избено помещение е превърнато в прекрасна, уютна, многофункционална зала. Обзаведена е с много вкус с екологични подръчни материали, решени ярко цветово. Има 55 удобни седящи места, екран за мултимедии, различни многоцветни модули. Осветлението е елегантно. Има нова подова настилка, а допълнително внесените елементи и огромни постери по стените, създават усещането за простор и природа.

Тук ще се провеждат часовете по природни науки и извънкласни дейности, -обясни г-н Балъкчиев. Освен това, нашето училище е обект на много посещения и това е удобно място да посрещане на гости. Тази зала е красив подарък за нашите деца и моите колеги. Но съм категоричен, че всичко, което сме постигнали е дело на целия ни колектив, за което отправям моята сърдечна и искрена благодарност“, каза директорът.

На официалното откриване присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Красимир Червилов, зам. областен управител, Николай Диков, председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ, директорът на ДГ No 66 „Детски рай“ Силвия Стоянова, както и всички преподаватели в училището. За първи път в училището гостува Владимир Николов, праправнук на патрона Кирил Христов със семейството си – дъщерята Александра и съпругата Юлиана Николови.

Училището е в много добро състояние, каза Иванка Сотирова. Тук децата се чувствуват уютно и приятно. Часовете им в училище са много добре уплътнени. Колкото пъти съм идвала и в учебен режим, няма онова шумене, боричкане, тичане по коридорите. Децата са дисциплинирани. Всичко това се случва, защото са поставени в много съвременни, хигиенизирани условия, които им предлагат удобство и най- вече много възприятия не само на наука, но и на много обща култура.

Благодаря на близките на Кирил Христов, че посетихте училището. Знаем какви са дефицитите на младите хора за познаването на историята, още по-малко на литературата. Но например алеята „Стара Загора“ с присъствието на всички

знакови старозагорски поети, алея „България“, арт зоната с изложбите, Галерията на българските владетели и пр, изключително много възпитава и то по много неформален начин. Хвала на училището и на всички колеги, които сте в това училище, защото всички достижения са плод и на вашата инициативност и на прякото ви участие, каза зам.кметът. Зная, че всичко се случва с инвестиция на финансови средства, но за това училище, след ремонтирането и пребазирането му, от общинския бюджет не се отделяни пари. Това говори за правилно управление на бюджета на училището, но и умението да привличаш съдействието на родителите и да увличаш колегите. Ако я няма тази атмосфера, а в нея всички сте участници, няма как да се случи. Затова, когато се организират форуми на общински, регионален и национален характер, всички искат да са в Основно училище „Кирил Христов“. Училището стана най-предпочитаното в Стара Загора. За последните години броят на учениците се е увеличил приблизително с 370 деца. Това прави ревниво отношението на другите училища, което е характерно за нашата народопсихология. Но в същото време всеки трябва да си даде сметка как това се постига. Нищо не се получава даром или свище“.

Госпожа Сотирова пожела на всички много здраве, хъс в работата и нови успехи.

Благодаря на всички вас за това, което видях и което с общи усилия сте постигнали. Училището е прекрасно и иновативно. Ще се радваме отново да дойдем тук“, сподели праправнукът на Кирил Христов.

В края на учебната година, на коридора на четвърти етаж, е открита и алея „Стара Загора“. Тя е решена изцяло в зелен цвят, цвета на Града на липите. От край до край на северната стена са поставени малки знаменца с герба на града. Под тях са подредени снимки и кратки текстове за поетите на Стара Загора. Тук четем и обяснението защо и кога градът е наречен „Град на поетите“.

Стара Загора е поетичен феномен. Няма такъв град нито в българската, нито в европейската литературна история,- научават учениците от прогимназиалния курс.- За период по-кратък от век, в Стара Загора са родени и работили автори, чието творчество отдавна е надхвърлило националните ни граници.

С духовното прозвище „Град на поетите и липите“ Стара Загора е отличена в българския литературен и културен живот още в далечната 1919 г. В продължение на две десетилетия 1891-1913 г. високото литературно творчество на България, приема в елита си повече от 20 старозагорци, чиито произведения се вграждат в златния фонд на националната ни класация“ .

А патронът на училището Кирил Христов казва:“Без Стара Загора няма българска литература“!

От южната на алеята „Стара Загора“ са поставени големи цветни постери на забележителности от любимия парк „Митрополит Методий Кусев“ – сакралното Аязмо.

Гостите разгледаха специализираните кабинети, физкултурните салони и английския двор със средиземноморска и декоративна растителност, арт зоната с експонираните изложби, преминаха през алея „Балкани“ и алея „Европа“, надникнаха в класните стаи, заредени с модерни технически средства, застояха се в музея на Кирил Христов.

За прапрадядо си Кирил Христов зная от спомените на покойната ми вече майка Невена Христова. Зная за голямата му любов с Нойми в Прага, за съхранените му писма, за поезията му.

За мене беше чест да подаря на училището пръстена на Кирил Христов. Носел го е на показалеца на дясната си ръка. Има и портрети с него. Навремето майка ми го е подарила на Венко Александров – организатор на масоните в България. Беше главен анестезиолог на Военна болница. Когато почина майка ми, д-р Александров се срещна с мене и ми го върна. Веднага го дарих на училището. 170 оригинални писма, които Кирил Христов е писал до дъщеря си, до дядо ми, които са публикувани в книга, ще даря също на това хубаво и подредено училище. Ще подаря и единствения барелеф на поета, както и неговата писалка.

Във възторг съм от училището, което единствено в България носи името на моя прапрадядо Кирил Христов. Благодаря на хората, които се грижат за него. Впечатлен съм от музея на Кирил Христов – богат и подреден, включително и снимки на майка ми притежава, която също е направила доста дарения на дядо си“, каза г-н Николов.

Владимир Николов е възпитаник на УНСС и е управител на фирма.

Росица Ранчева