Летни музикални вечери на Античния форум – 19,25 и 27 юли

Летен сезон на Държавна опера Стара Загора!

Изкуството не излиза в отпуск!

„Летни музикални вечери на Античния форум – 2019“

В прохладните нощи на Стара Загора от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ от 19 до 27 юли Държавна опера-Стара Загора ще представи един емоционален концерт, две премиерни оперни и балетни заглавия и още нещо…

Специално за публиката на „Летните музикални вечери на Античния форум“ ще бъде изградена амфитеатрална трибуна с 500 седящи места!

На 19 юли е концертът на легендарната групата „Фондацията“ и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с диригент Владимир Бошнаков. Ще прозвучат любимите песни на три поколения българи „Пак ще се прегърнем“ на ФСБ, „Няма връщане назад на Б.Т.Р., „Червило“ на Дони и др. В концерта обичаните от публиката музиканти редуват незабравимите хитове на групите, от които е започнала знаменитата им кариера. „Фондацията“ се оказа добър музикален проект, защото разчете добре носталгическите пристрастия на няколко поколения, коментират специалисти на музикалния живот у нас. Групата е в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. „Фондацията“ е основана в началото на 2013 г. Тя е една от супергрупите в България. Участниците ѝ изпълняват най-големите си хитове в нови акустични аранжименти. „Фондацията“ не може да бъде наречена група от музиканти. Техните песни и музика не са просто музикални изпълнения. „Спокойно може да кажем, че това е разходка по пътя, на който са описани надеждите, преживяванията и мечтите на няколко поколения у нас. Навремето ние се деляхме на ФСБ и „Щурците“. Днес тази формация ни събира“ – казват музикантите. Всеки техен концерт си заслужава, дори и да не сте от поколението, което трудно получи своята свобода.

Световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана специално за Старозагорската  опера, е на 25 юли в естествената среда, в която се развива действието. Музиката и либретото са на Андре Катели. Действието се развива в град Августа Траяна, античен Берое, сегашен Стара Загора през 106 г. сл. Хр. Меда, дъщерята на Орол, жрец на Сабазий, се влюбва в Марчело – преторианец, воин на Рим. Те планират да избягат в Коринт. Измяната им е разкрита от Орол, но и тримата са заловени от римските воини. Предстои им да бъдат разпънати на кръст – Марчело заради предателство, Меда заради вероотстъпничество, а Орол като фанатик. Вестоносец извествява идването на Император Траян, който публично да отсъди, каква да е съдбата им!

Диригент на премиерния спектакъл е Антъни Арморе, режисьор Мортен Роесен, сценографията е на Тодор Демеров, костюмите са на Теодора Джамбазова. Участват солистите на Държавна опера-Стара Загора Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“.

На 27 юли античността отново „е на ход“ – в премиерата на балета „Антигона“ с хореограф Людовик Парти. „Антигона“ е едноактен балет по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен. Сценографията е на Тодор Демеров, костюми Мария Христова. Солисти са Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Франческо Бориелло, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Фиорди Лоха, балет на Държавна опера-Стара Загора. Разказвач Светла Тодорова. Балетът е вдъхновен от „Антигона“ от Жан Ануи.

Антигона – дъщерята на царя на Тива Едип демонстрира преданост и величие на духа – безподобна в митологията.Когато баща й е прогонен от Тива и сляп трябва да проси по улиците, Антигона е негов водач и бди над него до края на дните му. Връщайки се обратно в Тива, Антигона е изправена пред ново изпитание. Нейните братя Етеокъл и Полиник се състезават за власт и в края на обсадата на града от чуждата армия, водена от Полиник, двамата братя умират като се избиват един друг. Чичо им Креон поема властта и се разпорежда тялото на Полиник да бъде оставено без погребение и душата му да не намери покой. Който се осмели да се противопостави на този ред, ще бъде наказан със смърт. „Антигона се завръща, за да поеме ролята, която винаги й е била отредена, тази на младата героиня, която оспорва режимите в името на всеобщата любов, която се простира от кръвната връзка към всички хора, които се чувстват като братя, като по този начин преодоляват всеки родово-национален етос.“

Във втората част на тази балетна вечер зрителите ни ще видят балетът „Лотос“. Младата хореографка Алесандра Скаламбрино от Италия идва по покана на артистичния директор на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова, след като печели в Модика, Италия специалната награда за хореография. Нейният „Лотос“ призовава да бъдем като цвета на лотоса – да се съживяваме всеки ден и да се изправяме пред трудностите смело. Защото именно цветето лотос е отлична метафора за хората, които са в състояние да преодолеят мъката със спокойствие, самоконтрол и постоянство. Хореографът разработва тази тема, започвайки от подвеждащата идея за романтична любов, според която човек може да бъде щастлив само в двойка, до окончателното осъзнаване, че не се нуждае от никого, за да усъвършенства сам себе си. „Ние имаме във всички нас инструментите за трансформацията  на скръбта в „чудо“. Алесандра Скаламбрино избира за своя спектакъл вдъхновяващата музика на чувствения пианист и композитор Фредерик Шопен.

Билети на касите на Държавна опера-Стара Загора и онлайн www.operasz.bg