До края на м. юли 2019 г. Културният център „Проф. Петър Жеков“ще бъде готов

„В момента изпълняваме довършителни дейности по проекта „Създаване на Културен център за талантливите деца на Стара Загора“. Това каза за dolap.bg техническият ръководител Динко Динев, от старозагорската фирма „Зарастрой“ ООД. В подписания договор през м. декември 2018 г. фирмата се задължи да предаде готовия обект в идеално качество за 180 календарни дни. Явно дадената дума ще бъде спазена.

Стойността на договора е за над 904,7 хил. лв. с ДДС, с включени 8 % непредвидени разходи. На проведеното заседание на 27 юни т.г. Общинският съвет Стара Загора даде съгласие за отпускане на допълнителни, непредвидени финансови средства. Те ще бъдат вложени за закупуване и поставяне на климатици и на аварийна стълба.

Сградата е на пет етажа, в това число – партер и сутерен. Единият етаж се води междинен. Разгънатата площ е над 1000 кв.м. Динко Динев увери, че покривът и дограмата са напълно подменени. Направени са обшивките и водосточните тръби. Фасадите са на 95% готови. Остава да се положи само цокълът, да се вдигне аварийната стълба и да се монтират климатиците. Подовата настилката на коридорите от гранит е поставена. С ново дюшеме са класните стаи, които са напълно реновирани. Готови са всички В и К, отоплителни, вентилационни, противопожарни и осветителни инсталации. Завършени са санитарните възли. Предстои оборудването им. Отоплението ще бъде осигурено с локално парно. Котелът е монтиран в сутерена.

На мястото на досегашната игрална зала е разположена камерната зала с 46 места. Намира на първия етаж. Тя трябва да се шпаклова и тогава да се монтира акустичният картон, което няма да бъде трудоемко. В момента се работи по вътрешния, така наречен английски двор, предназначен за релакс и почивка.
На втория и третия етаж са разположени кабинетите по музика, актьорско майсторство и рисуване. От южната страна, на мястото на доскоро познатия магазин за хранителни стоки ще има отново магазин, но за музикални инструменти, музикална литература, дискове и пр.

„Започнахме ремонта на напълно изоставена, компрометирана и дори опасна сграда, сподели техническият ръководител. Сградата беше горяла. Покриват течеше. Кара таванът беше пред рухване. Някои от стълбищата бяха изкормени. Последните наематели на офиси са ги зарязали. Даже намерихме изоставени компютри…Наистина хаосът беше пълен. Нямаше осветление. Прозорците бяха заковани с фазери, А, бе ужас…Конструктивно сградата беше здрава, пукнатини нямаше, но видяхме голям зор, докато създадем условия за начало на ремонтните дейности.

Във всички операции вложихме много старание и отговорност, защото знаем, че това което правим, е за нашите деца, за днешните и утрешните деца на Стара Загора“, каза Динко Динев.

През 2016 г. коренячката старозагорка Мария Жекова дари на Община Стара Загора масивна сграда, бивш семеен хотел-ресторант, с данъчна оценка над 1 милион лева. Желанието на дарителката е сградата да се превърне в Център за талантливи деца, който да нocи имeтo нa нейния пoĸoен брат пpoф. Πeтъp Жeĸoв – видeн oбщecтвeниĸ, ĸoмпoзитop, пиcaтeл и yчeн-гeнeтиĸ, нocитeл нa звaниeтo „Πoчeтeн гpaждaнин нa Cтapa Зaгopa“. Желанието на г-жа Жекова е, Центърът да отвори врати най-късно през есента на 2019 г.

За този високо благороден и родолюбив жест, инициативен комитет предлага на Мария Жекова да бъде присъдено званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Росица Ранчева