Обновиха паметника на Свети Георги Победоносец в Стара Загора

Приключва възстановяването на паметника на Свети Георги Победоносец в старозагорския парк „Александър Стамболийски“.

Части от бронзовата композиция, изобразяваща Свети Георги Победоносец на кон, пронизващ с копието си змей, бе повредена преди около две години от тийнейджъри, които си правили селфи. Има и следи от сериозна корозия на метала.

Вече са възстановени отчупената част от опашката и единия рог на бронзовата фигура на змея. Сложен е и нимба над главата на светеца. Подменени са счупените плочи от облицовката и обновени надписите.  Реставрацията ще се извършва от скулптора Любомир Добрев, който е и автор на мемориала.

Предстои и облагородяване на ландшафта около скулптурната композиция.

Първото честване, което ще се проведе там, ще е на 22 септември – Ден на независимостта на България.

Близо 50 000 лв. бяха заделени от общинския бюджет за обновяването на мемориала. От Общината призовават гражданите за отговорно отношение към опазването на светинята.

Паметникът на загиналите във войните за освобождението и националното обединение на България е открит на 05.10.2002 г. по инициатива на Съюза на ветераните от войните.

Той е посветен на загиналите 2722 старозагорци през войните 1912 – 1913 г., 1915 – 1918 г. и 1944 – 1945 г. Представлява мраморна пресечена пирамида с основа 2 м, върху която е поставен куб със страна 1 м. Върху куба се издига мраморна колона с диаметър 0,35 м и височина 2 м. На върха на колоната се издига фигура (висока 2 м) на св. Георги Победоносец на кон, с копие, пронизващ змей. Върху страните на куба и страните на пирамидата има надписи вдълбани в мрамора. На Западната страна на куба: „За теб Родино с жар се бихме За теб за брата изтерзан Със слава твоя лик покрихме. Из марша на 12 пехотен Балкански полк.“ На западната страна на пресечената пирамида: „Посвещава се на Загиналите 2722 старозагорци във войните за освобождение и национално обединение на българските земи. От Признателна Ст. Загора.“ На източната страна на пресечената пирамида: „1915 – 1918 г. Първа световна война Загинали 1806.“ На северната страна на пресечената пирамида: „1912 – 1913 г. Балкански войни. Загинали 804.“ На южната страна на пресечената пирамида: „1941 – 1945 г. Втора световна война. Загинали 112.“.