Три дами са предложени за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“

До 1 юли 2019 г., определеният срок за номинации за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“, в деловодството на общината са входирани три предложения от инициативни групи: на Снежана Дескова – бивша примабалерина на Старозагорската опера и 44 години  художествен ръководител и балетен педагог на Школа за класически танци при НЧ „Родина 1860“ и във връзка с нейната 80-годишнина; на Мария Жекова – дарила в абсолютния градски център триетажна масивна сграда на стойност над 1 млн.лв. с желание да бъде превърната в Център за даровити деца, който да носи името на нейния брат проф. Петър Жеков; на проф. д-р Мария Нейкова – два мандата успешен областен управител на област Стара Загора, допринесла за развитието на града и региона.

Снежана Дескова е родена на 24.12.1938 година в Стара Загора. През 1958 година завършва класически балет в Държавното хореографско училище и започва работа като солистка в балетната трупа на Старозагорската опера. Специализира в Будапеща-Унгария. Успешно гастролира в Пловдивската, Плевенската и Бургаска опери. Специалистите я определят като една от най-техничните, виртуозни български балерини. Изумителна палцова техника, прецизност на изпълнението, музикалност, усет за стил и форма. Изящество, танцувална изисканост, лиризъм и поезия, присъщи в класическия танц, се сменят с острото усещане за драматургична яркост на пресъздадените от нея съвременни образи.

Нейният ярък път в балетното изкуство, творческата й дейност, посветени изцяло на Старозагорската оперна сцена, са получили висока обществена оценка: Снежана Дескова два пъти е носител на наградата „Стара Загора“, орден „Кирил и Методий“ – първа и втора степен, удостоена е със званието „Заслужила артистка“, обградена е с признанието и с любовта на публиката.

Вече 44 години Снежана Дескова продължава да не изневерява на своето верую, отдавайки знанията и таланта си на децата на Стара Загора в Школата по класически танци при НЧ „Родина 1860“. Повече от 1500 момичета и момчета са минали през нейната школа, докоснали се до най-великото изкуство – балета. Възпитаница на Школата е и сегашната примабалерина на Държавна опера Стара Загора – Анелия Димитрова. Снежана Дескова с изключително трудолюбие, енергия, с много любов и всеотдайност предава своите уроци не само по балет, но уроците на живота – гради характери, възпитава малките си балерини в трудолюбие, отговорност, колективизъм и голяма любов към изкуството и балетното майсторство. В Стара Загора няма по-устойчива формация за класически балет от Школата на Дескова – ден след ден, месец след месец, година след година. Трудна, високоблагородна и високоотговорна работа, която заслужава признанието и благодарността на съгражданите ни!

Мария Жекова преди две години дари на Община Стара Загора семейната масивна сграда, бивш хотел. Тя се намира в идеалния градски център на пресечката на бул. „Митрополит Методий Кусев“ и ул. „Генерал Гурко“. Стойността на дарението е над 1 млн.лв. Желанието на дарителката е сградата да се превърне в Център за развиване на талантите на децата на Стара Загора.  За тази си високо благородна дейност г-жа Жекова получи през 2016 г. голямата награда „Дарител“ на Сдружение „Самаряни“, както и множество други високи отличия.

Мария Жекова е дългогодишен фармацевт и общественик. Тя беше рамо до рамо и неизменен спътник на брат си проф. Петър Жеков – известен учен, композитор, писател, общественик, Почетен гражданин на Стара Загора. Те двамата са продължители на делото на далечните си родственици – националреволюционерите братя Жекови, загинали по време на Старозагорското въстание през 1875 г., както и на голямата дарителка Теофано Попова.

Проф.д-р Мария Нейкова е родена на 6 юли 1967 г. Областен управител на област Стара Загора е от 2001 до 2009 г. Реален е приносът й за просперитета в различни сфери на обществения, икономическия, научния и културен живот на Стара Загора и региона. С нейно съдействие се осигури финансиране за изграждане на клиника към Ветеринарномедицинския факултет, както и за създаването на Стопански факултет при Тракийски университет. Мария Нейкова помогна за възстановяването на Джамията и превръщането й в Музей на религиите. Лично тя допринесе за изграждане на път до сакралната местност „Богородична стъпка“ край Старозагорските минерални бани и пр. и пр.

От 2010 г. ексгубернаторът на Стара Загора е преподавател в Бургаски свободен университет и декан на Центъра за юридически науки. Научните й интереси са в областта на публичната администрация и местното самоуправление, държавна служба и държавен служител, национална сигурност и културно-историческо наследство. Автор и съавтор е на десетки издание. Член е на Съюза на учените и на Съюза на юристите в България, на АЗКОН- Рим (Асоциация на завършилите Колежа на НАТО в Рим).

Следващите стъпки до присъждане на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ преминават през заседание на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедание при Общинския съвет, която проверява законосъобразността на предложенията. Становището й се разглежда от друга комисия с участието на кмета, на председателя на Общинския съвет и председателите на всички постоянни комисии. Тя прави предложение за присъждане на званието до Общинския съвет. Предложението се гласува тайно. Победител е този, който събере най-малко ¾ от гласовете на общинските съветници.

Званието се обявява и съответните почетни знаци се връчват на общоградското честване на Деня на Стара Загора – 5 октомври.

Росица Ранчева