Ученици показаха готовност за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации

Отбори от 28 области на България се събраха в Стара Загора, за участие в Националния етап на ХVІІ ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” – 2019. Организатори на проявата са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”– МВР и Министерство на образованието и науката, в партньорство с Община Стара Загора и Български червен кръст.

Предвождани от мажоретен състав на Центъра за подкрепа за личностно развитие отборите се строиха на площада пред общината. На официалното откриване присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование“ в Община Стара Загора .

Днес ще се състезавате и ще покажете какви умения имате за защита при бедствия, пожари и аварии. Напоследък времето ни изненадва и трябва да имаме готовност да се противопоставим на стихиите. Затова за Вас обучението е много важно. Пожелавам на всички добро присъствие и участие, и нека най-добрият спечели. Почувствайте се уверени в уменията си, създайте нови приятелства“, пожела Иванка Сотирова.

Това, че сте тук, означава, че вече сте победители, защото сте най-добрите от всяка област. Нека най-добрият победи“, каза Татяна Димитрова, която даде началото на състезанието.

В първия кръг участниците трябваше да отговорят на въпроси от специален тест за реакция при земетресение, наводнение, силен вятър, гръмотевична буря, радиоактивно и химическо замърсяване.

Във втория кръг бяха проверени практическите им умения, знания, бързина и съобразителност чрез състезателни игри. Той се проведе в парк „Пети октомври“. Отборите последователно преминаха през четири учебни центъра. В първия „Защита при бедствия“ участниците демонстрираха умения за реакция при земетресение и наводнения. Във втория „Защита при промишлени аварии и радиационно замърсяване“ показаха как се работи с противогаз, умения за херметизиране на прозорци, врати и отдушници, защита на продукти от радиоактивно замърсяване. В третия учебен център „Първа помощ“ учениците оказаха първа помощ и подготвиха за транспортиране пострадал, в четвъртия учебен център „Противопожарна защита“ демонстрираха уменията за противодействие при пожари.

Жури, ръководено от инспектор Джина Асенова и членове гл. инспектор Стефан Стефанов и инспектор Владимир Николов, оценяваше представянето.

След оспорвана надпревара първото място заслужи отборът на област Видин от Математическа гимназия „Екзарх Антим“ град Видин. Втори, само с половин точка разлика, се класираха участниците от област Кърджали- Основно училище „Отец Паисий“ с. Жълтуша. Третото място, също с половин точка разлика, спечели отборът на домакините от област Стара Загора – ученици от Шесто основно училище „Свети Никола“ Стара Загора. Наградите връчи областният управител Гергана Микова.

Специалната награда на БЧК Стара Загора за най-добре представил се отбор в първа долекарска помощ отиде при учениците от ПМГ „Атанас Радев“ град Ямбол.

Всички отбори получиха сертификати за участие. С грамоти бяха наградени Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Български червен кръст – Стара Загора.

Росица Въльовска