Възхитителна изложба на Веселин Куртев украси галерията на Стара Загора

На 26 юни 2019 г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора беше открита изложбата на Веселин Куртев „Живопис и рисунки“. Включени 34 творби. Картините са създадени през последните три години, а рисунките – и в по-предишни години.

Салонът трепти от светлина, свежест, романтика и любов, от мъдрост и лесно четими послания. Такива са и заглавията на картините:“Идея за пейзаж“, „Път към нощта“, „Сърдечен ритъм“, „Шушу-мушу“, „Привечер“, „Априлско утро“, „Нишката“, „Лирични отклонения“, „Жар птица“, „В средата на лятото“, „Дисонанси“…

„Много ми е драго, че от времето на първата му изложба в Стара Загора през 1987 г. до сега, Веселин Куртев не е променил начина си на мислене, каза при представяне на изложбата изкуствоведът проф.д-р Марин Добрев, директор на галерията. – Много наши съвременници непрекъснато се опитват да се впишат в съвременните изисквания и така са се изгубили по своя път. За разлика от тях, Веселин Куртев винаги се е стремял да остане в изкуството със своята своеобразна алегория за човека. При него не се открива някакъв конкретен сюжет. Той търси състоянието на героите си. Темата му е мъжът и жената. Но не онези познати сюжети, в които се опитваме да открехнем перденцето и да надникнем зад него какво се случва. Във философията на неговото изкуство е търсена интимната топлина между момичето и момчето, между мъжът и жената. Такива са неговите разсъждения за същността на любовта, за същността на щастието, на отношението между партньорите. С времето, той ги вкарва в една обща идилична форма чрез преминаването на един цвят в друг. Това е гениална атмосфера по своя характер, в която са вписани отношенията на неговите герои. Той ги прави въздушни, ефирни, идилични. Всяка от неговите работи носи в себе си младост, светлина и красота.

Верен на своя принцип авторът показва, че стилът може да се променя, но остава винаги верен на философията си за красотата в човешките отношения“.

Специално внимание проф. Добрев обърна на представените рисунки, в които още по-ясно личи начинът на мислене на художника, неговата естетика и философия. Той пожела на автора да продължава да твори с младежко вдъхновение.

Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора благодари на Веселин Куртев, че избра да представи в Стара Загора най-новите си творби. Тя благодари и на многобройната публика, препълнила до краен предел салона, като по този начин направи откриването на изложбата още по-голям празник, не само за автора, но и за самата себе си.

Силно развълнуван Веселин Куртев успя само да благодари на проф. Добрев и галеристите за поканата, посрещането и отношението към него и творчеството му, на Диана Атанасова, с която се познават от първите му изяви в града на липите, на присъстващите за уважението. За всички имаше по чаша вино за наздравица, послучай 60-годишнината на автора на изящната изложба.

Преамбюлът на експозицията посочва, че Веселин Куртев е роден на 17 април 1959 г. в град Гурково. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 г. специалност „Живопис“ във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет. От 1985 до 1989 година е член на Дружеството на художниците в Стара Загора, а от 1990 е член на Дружеството на художниците в Пловдив. От 1992 е член на СБХ. От 1989 до 2002 г. Веселин Куртев работи в Националното училище за сценография в Пловдив.

През 2002 г. се премества в САЩ, където през 2006 г. открива Художествената галерия Алфа в град Ню Брънсуик, щат Ню Джърси. Тук той продължава да помага за популяризирането на млади художници, като им помага да получат признание в своята общност и в чужбина. Ежегодно преподава „История на изкуството“ в международна лаборатория по изобразително изкуство при университета в Ню Брънсуик.

Творчеството на Веселин Куртев е представяно в 34 самостоятелни и 15 колективни изложби в България, САЩ, Чехия, Гърция, Холандия, Белгия, Германия и др. Произведенията му са собственост на много галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария, Турция и др.

Картините и рисунките в експозицията се продават на значително ниски цени.

Изложбата ще остане до 20 юли 2019 г.

Очаквайте интервю с Веселин Куртев, дадено от него единствено за dolap.bg.

Росица Ранчева