Старозагорски ученици са победители в конкурса на списание „Математика“

С пореден успех за Стара Загора завърши конкурсът на списание „Математика” за 2019 година . Сред 9-та победители в конкурса, проведен в Института по математика на Българската академия на науките, са двама старозагорски ученици.

Ивалин Боев от 5 клас, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, Стара Загора, се класира непосредствено след победителя в състезанието за 5 клас.

Александър Данчев6 клас, ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора, е трети сред шестокласниците.

С тези успехи младите старозагорски математици затвърждават призовите класирания от последните години в този конкурс на Михаил Михов, Любен Карбанов, Мирослав Минчев и Теодор Танков.

Конкурсът на списание „Математика”, който датира от 1986 г., се провежда в два кръга. Първият кръг е задочен. Участниците се класират според изпратените решения на конкурсните задачи от брой 5 и 6/2018 г. и брой 1 и 2/2019 г. на списанието.

Във всеки от тези броеве  на списанието се предлагат по 3 задачи – за 5, 6 и 7 клас. Седмокласниците се класират въз основа на трите задачи, шестокласниците – на първите две, а петокласниците – по една от задачите. Учениците от 5 и 6 клас могат да изпращат решения и на задачи за по-горните класове. При класирането се отчитат всички изпратени решения. Победителите от задочния кръг получават покана за участие във втория (очен) кръг. Очният кръг на конкурса на списание „Математика“ за ученици от 5 – 7 клас се проведе на 8 юни 2019 г. в София, в Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН.

С очния кръг на конкурса на списание „Математика”  стартираха летните изяви на младите математици на Стара Загора. 

На 30 юни 2019 г. е финалът на Международния турнир „Математика без граници” в Несебър, където финалисти са ученици от Стара Загора (ППМГ „Гео Милев“, СУ „М. Горки“, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, НУ „Димитър Благоев“),  Казанлък (ППМГ „Н. Обрешков“, ОУ „Кулата“, ОУ „Н. Вапцаров“) и Павел Баня.

След  състезанието в Несебър 14 ученици от Стара Загора ще участват в състезанието по математика във Фукуока – Япония.

Международните успехи на Стара Загора в областта на училищната математика през последните три години свързваме и с неоценимата помощ и разбиране от страна на кмета на Стара Загора  Живко Тодоров, чиято заслуга е участието на талантливите ни млади математици в световните прояви.

Любомир Любенов