Любомир Любенов:1192 финалисти ще се състезават на турнира „Математика без граници“

На 29 и 30 юни 2019 г. в Несебър ще се проведе шестият финал на турнира „Математика без граници“.

1192 са финалистите, определени от 22 000 участници в трите предварителни кръга и полуфинала на 20 април 2019 г. в Стара Загора.

В двата състезателни дни участниците ще решават 20 задачи за 60 минути в индивидуалното състезание и 5 задачи за 40 минути в отборното състезание „Математическа щафета“.

Победителите ще станат известни на 1 юли, когато на Античния форум в Стария Несебър ще бъдат връчени медалите и купите на победителите, наградата на кмета на община Несебър за „Шампион сред шампионите“ и за учители, популяризирали състезанието в своята родина.

През 2014 г. лазурният бряг на Несебър приветства първите победители  на първия финал на възродения турнир „Математика без граници“. От тогава до днес – пет пъти:

юни 2014 г., юли 2015, юли 2016, юли 2017 и юли 2018 г. Мястото на срещата е едно – Несебър.

В петте финала се състезаваха ученици от 18 страни: Австралия, Азербайджан, Беларус, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргистан, Македония, Малта, Мексико, Русия, Румъния, Турция,Узбекистан, Филипините и Хонг Конг. В шестия финал, страните участвали в поне един от финалите, ще са вече 20: Словения и Украйна са вече част от семейството на „Математика без граници“.

Австралия, Азербайджан, Беларус, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргистан, Македония, Малта, Мексико, Русия, Румъния, Словения, Турция,Узбекистан, Украйна, Филипините и Хонг Конг.

Имахме щастието сред нас, на първите два финала, да е главният редактор на списание „Математика“ доц. Руси Русев. Имахме щастието  да видим грейналите лица на победителите, носителите на купи и медали и окичените с лаврови венци. На това приказно място, на брега на морето, срещнахме и сърцати хора – кметът на Несебър г-н Николай Димитров и директорът на училището в Несебър г-жа Тодорка Желязкова.

Щастие е, когато срещнеш и съмишленици

–  учители от различни краища на България и на света. Защото колкото и добри да са посланията, те трябва да бъдат разбрани и подкрепени с конкретни дела. А в продължение на шест години колеги от България и света отделяха от личното си време, за да осъществят идеята на „Математика без граници“, която дава стимул на младите хора за изява.

Там, където Странджа  и Стара планина целуват морето

са се родили много песни.  Китка от тези песни ще прозвучат на церемонията по награждаване на победителите на 1 юли 2019 г. на шестия финал „Математика без граници“. С песни и с ритми от България ще се потопим в магията на българското творчество. За да напомним на света, че ни има.

Край Несебър, там, където Стара планина целува морето. Там, където за шести път приятели от  различни краища на света се срещат, за да му дадат надежда.

Любомир Любенов

Учредител на фондация „Математика без граници“