Световноизвестният физик проф. Минко Балкански предлага и в българските училища да се въведе дисциплина „Морал , етика и гражданско общество”

България инвестира през последните години много средства в образованието. Необходимо е да се инвестира и във възпитанието и да се въведи по френски модел дисциплината „Морал, етика и гражданско право”. Във Франция това е учебен предмет от първи клас до последния на средното образование“. Това обяви на среща със старозагорци световноизвестният физик проф. Минко Балкански, който от над 70 години живее и работи във Франция. Срещата от поредицата „Красивите лица на Стара Загора, посветена на 140 години от възстановяването на град, беше организирана от сайта за образование и култура Долап БГ със съдействието на Община Стара Загора.

Предложението си професорът ще коментира на 22 юни т.г. със софийския кмет Йорданка Фандъкова. Двамата са имали първа среща, когато тя е била просветен министър. Професорът е изключително впечатлен, както от мащаба на мисленето й, така и от визията й за образование.

През лятото Фондация „Минко Балкански” открива отново летни школи по математика, забавна математика, физика, за първи път и по химия. Центърът на обучението отново ще бъде старозагорското село Оряховица, където проф. Минко Балкански създаде Национален научен институт.

Фондацията, която отбелязва 26 години от основаването си през тази година, работи по мащабен проект: „ Младежта и науката”. Освен това до сега е финансирала обучението на 120 българи, които са завършили престижни френски университети и сега работят по цял свят.

Проф. Балкански, който е на 93 години, не спира да учи. От три години взема уроци по пиано и това е най-новото му занимание. И продължава да чете лекции във Франция и САЩ.

Д-р Румяна Лечева -БТА