„Приказния свят на философията“ представиха ученици от 8 клас на ГПЧЕ“Ромен Ролан“

„В приказния свят на философията“ – спектакъл със специални послания – представиха осмокласници от ГПЧЕ“Ромен Ролан“ на 20 юни в 18 часа в Зала „Америка за България“. Публиката от съученици на младите артисти бе абсолютно притихнала повече от един учебен час. Представлението бе повече от истинско …и защото участниците в него бяха облечени в подходящи костюми от гардероба на Държавна опера-Стара Загора. Изключителен подбудител на младите артисти е Милена Личева, преподавател по философия в Гимназията.

Да ви е идвало наум, че скритото послание в приказката за Хензел и Гретел е, че деца и родители трябва повече да общуват?

В „Пепеляшка“ – че не е необходимо да се правиш на този, който не си, за да си истински щастлив /лошите сестри и мащехата/?

В „Котаракът чизми“ – че всеки има право на шанс в живота и че не трябва да позволяваме на другите да ни определят, за какво ставаме и за какво не?

В „Алиса в страната на чудесата“ – че не е страшно да си признаеш истината?

Едва ли ни е идвало наум, но учениците пресътвориха едни общочовешки и абсолютно верни послания много мило и много артистично, като представиха откъси от тези приказки.

После водещите „поканиха“ видни личности от различни епохи на човешкото развитие – Платон, Принцеса Сиси, Леонардо да Винчи и Карл Лагерфелд, за да им зададат вечни въпроси от човешкото битие и да получат интересни и дълбоки отговори. Че чак се стигна до свада, защото личностите защитаваха яростно мнението си. Укроти ги единствено Принцеса Сиси, като единствена дама сред всички тях.

На човек наистина не му се тръгва от подобни ученически представления. Защото се зарежда с енергия и ентусиазъм от младите артисти. На всичкото отгоре целият текст, който изрекоха и изиграха те, бе създаден  също от самите тях – сборни екип сценаристи и екип артисти от всички 8-ми класове. Под ръководството, както споменахме, на преподавателя Милена Личева.

„Днес сутринта изпратихме 12 клас, в който имаше толкова богати на идеи ученици. И ето, вечерта, вие представихте спектакъл, участвате от всички 8-ми класове, но сте толкова единни. Вие сте тези, които ще заместите випуска, който завърши“ – с тези думи с неприкрита гордост се обрна към осмокласниците Екатерина Бояджиева , заместник-директор на ГПЧЕ.

През октомври месец учениците ще представят спектакъла и на Национална среща на училищните психолози, която отново ще се проведе в Града на липите. Инициатор за тези вече ежегодни срещи е гилдията на училищните психолози и педагогически съветници в Стара Загора, най-активна част от която са Петя Глътникова /училищен психолог/ и Радка Радева /педагогически съветник/ в ГПЧЕ“Ромен Ролан“.

Пожелаваме успех и нови сцени на талантливите „подгответа“, които скоро ще преминат в 9 клас!

И които показаха осъзнатост, дълбочина, чувство за хумор, артистичност и огромно желание с помощта на изкуството да обяснят на себе си света.

И да се видят от всички страни – самите те – в него.

Уляна Кьосева