Поздравления за отец Александър Чакарък

Старозагорски медии съобщиха, че Епархийският съвет на Старозагорската света метрополия е връчила отличия на няколко български граждани за приноса им в развитието на българската църква на територията на Република Турция. Един от тях е отец Александър Чакарък, единственият български свещеник в град Одрин, който изпълнява духовните си задължения в църквата „Свети Георги”. Тази вест лично мене ме зарадва, защото неговият баща, бай Филип Чакарък, пазителят на черквата, с когото се запознах през 1998 г. вярваше искрено, че синът му, който учи богословие в София, ще възроди българския храм в Одрин.

По повод на програмата Интеррег на ЕС в Одрин се състоя среща, организирана от Ректора на Тракийски университет проф. Инджи, в която с колегите от Александруполис, (с които работехме по проекта) се обсъдиха въпросите на професионалното сътрудничество. Проф. Иван Божков, ректор на Тракийски университет Стара Загора и моя милост като Председател на Общински съвет Стара Загора, след деловата част по идея на журналиста Ваньо Стоилов, който ни придружаваше, посетихме църквата „Свети Георги”, която се намира в т. нар. българска махала в Одрин. Присъства и българският консул.

Посрещна ни бай Филип Чакарък, който отвори портата, завързана с тел и ни покани да видим разрухата на храма, която беше неописуема.

„Колко бой съм изял заради тази църква, но я опазих. Затова изпратих сина си Александър в България да учи богословие и да се върне като свещеник. Само че кой ще ремонтира храма? Преди години от тук мина президентът Желев и обеща помощ, но до този момент нищо не е направено…“

Когато се върнахме в Стара Загора коментирахме с проф. Божков, че и ние като президента Желев отидохме, видяхме и нищо не сторихме. Тогава ми дойде идеята чрез фондация „Пламък”, която оглавявах на обществени начала, да обявя акция за събиране на средства за ремонта на храма. Обърнах се към всички старозагорци, които носят името Георги. Идеята подкрепиха редица медии, радио Хоризонт, партията на българските жени, но най-голяма подкрепа оказа Тракийското дружество „Одринска епопея“, особено неговата младежка организация. Напечатани бяха 3000 картички с иконата на свети Георги, нарисувана от старозагорската художничка Антония Петрова. В течение на три години, докато продължаваше акцията в Одрин и в други туристически дестинации, картичките се продаваха при различни обществени прояви.

Професионално с реставрацията се зае Съюзът на архитектите в България, а финансовото обезпечение бе осигурено от правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2003 година църквата започна да приема поклонници от България, Гърция и Турция. Те дадоха живот на храма, построен през 1880 г. и тясно свързан с рода на Александър Чакарък. Прадядото поставя основите на дарителството. Фамилията, поколение след поколение, преодолява много лишения и трудности и отстоява трудното съществуване на източно-православния храм в сърцето на мюсюлманството.

Александър Чакарък се върна в Одрин и бе ръкоположен от Старозагорския митрополит Галактион.

Обявявайки първата дарителска акция, която започна през 1998 г., аз поех ангажимента, всеки който е дарил, освен документа, който ще получи, да бъде вписан в специална книга на дарителите. Художникът Райчо Радев ми помогна и вписа в специален албум имената на всички дарители, а аз, години след началото го занесох, (денят беше Гергьовден 2004г.) в Одрин и го връчих на отец Александър Чакарък.

С църквата „Св. Георги” в Одрин е свързана една хубава легенда за турски младеж, лудо влюбен в красива българска девойка. Заради нея той приема християнската вяра и името Георги, благословен от самия светия. Но нека ви я разкаже журналистката Стоянка Пастърмова, която я носи със себе си от детството си, разказана от нейната баба – тракийка.

Още веднъж поздравления за отец Александър Чакарък за отличието с пожелание за здраве и успехи. И нека да е спокоен, че е изпълнил поръката на баща си бай Филип Чакарък.

Д-р Богдана Димитрова