Отмъщението на зайчето Питър – новата премиера за деца на Държавна опера-Стара Загора

На 26 юни от 19 ч. и на 27 юни от 11 часа Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора ще представи двата премиерни за България спектакъла на мюзикъла за деца „Отмъщението на зайчето Питър“.  Музиката и текстът са на утвърдената английска съвременна композиторка Хариет Бушман.  Хореографията, режисурата и адаптирания сценарий са на Радост Младенова–Арабаджиева. Сценограф и художник на костюмите е Теодора Джамбазова, вокален педагог  Емилия Джурова. Музикалната и студийна обработка е на Александър Тумангелов, а мултимедията на Сергей Голубев, преводът от английски е на Станимира Дянкова.

Диригент на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора, който направи музиката на запис е  Младен Станев.

В спектакъла участват солистите на Държавна опера – Стара Загора Игнат Желев, Пролет Пенчева, Нели Нечева, Теодор Петков, Инна Андреева и децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при  Държавна опера – Стара Загора – Димитър Драгиев, Велин Ингилизов, Биляна Тодорова, Нора Тодорова, Ива Чертоянова, Боромир Арабаджиев и др. В ролята на Дете и Зайо Разказвач е Деница Янакиева, актриса от Държавен куклен театър-Стара Загора, която е и консултант по актьорско майсторство в ДЮСОБ“Маргаритки“.

Отмъщението на Зайчето Питър- сюжетът накратко:

Добре познатият литературен герой оживява на сцената на Държавна опера-Стара Загора, за да разкаже на малките зрители поучителна история за храбростта и смелостта, за отношенията между хората и животните и лошите постъпки, пораждащи жажда за отмъщение.

Действието се развива в горската ферма на семейство Макгрегър, където животът на пернатите и опашати обитатели никак не е забавен. В една тъмна нощ бащата на Зайчето Питър намира смъртта си, прокрадвайки се в градинатана г-н Макгрегър, за да откъсне няколко зелки и марули.

Опечалената заешка фамилия, начело със свирепия Лош Заек свиква всички животни от фермата, за да измислят хитър план за отмъщение. Кокошки, патета, плъхчета, мишлета, котки и жаби се обединяват, за да извоюват свободата и спасят живота си.

Какво ще направи малкото Зайче Питър, за да спаси сестрите си – Флопси и Мопси – и защо репите, зелките и марулите помагат на лошия г-н Макгрегър да ги залови?

Дали тлъстите бутчета на смешните жаби ще се озоват в тигана на г-жа Макгрегър, сготвени на омлет с пачи яйца?

Защо животните крадат перушина от хралупата на г-н Фокс, с помощта на Джемайма Патравата патица, ще разберете на 26 юни от 19 часа или 27 юни от 11 часа в залата на Държавна опера-Стара Загора!

Заповядайте на премиерните спектакли на мюзикъла „Отмъщението на Зайчето Питър“!

Радост Младенова-Арабаджиева, Хореография,режисура и адаптиран сценарий

/ръководител на Балетната школа при ДЮСОБ“Маргаритки“/

Биография на композитора и автор на текста Хариет Бушман

Хариет Патрик Бушман е от Лондон, Англия. Започва да композира в училището за момичета „Сейнт Пол“ под ръководството на Джон Гарднър. След обучението си в Кралската музикална академия в Италия и в Швейцария,  прави концерти като соло пианист и камерен музикант предимно в Близкия изток, където тя и съпругът й живеят над десет години. След завръщането си в Англия тя записва музика за телевизия Би Би Си и ТВ Канал 4, акомпанира и пише музика за хорове, и също така композира съвместно с текстописеца Марита Филипс.

Отново в Кувейт през 2006 г., в сътрудничество с Алисън Шан Прайс и талантлива младежка театрална група, Хариет Бушман създава мюзикъли и песни, както и музика за пиеси на Шекспиров пиеси.

Сред създадените от нея музикални произведения са:

Now Behold /Сега виждам/, (1987) кантата за 16 гласа и клавирни инструменти. Първо изпълнение 1987г. като част от фестивала на гр. Лондон в църквата St Mary-at-Hill“.  Диригент: Питър Леа-Кокс .

Pomes Penyeach (1987) Цикъл от песни по 13 стихотворения на Джеймс Джойс. Първо изпълнение 1987 г. като част от Лондонския фестивал в църквата „St Mary-at-Hill“. Мецо-сопрано: Сюзън Пари

Пиано сюита в 4 действия (1993/4) (mp3) Първо изпълнение през 1994 г. като част от концертния сезон в Рияд, Саудитска Арабия. Записан в Университета в Гилдфорд, Англия.

Химни за душата, (2001); CD и сборник от песни, записани с Excel Entertainment SLC, Юта, САЩ. Певци: Фиона Смит и Алекс Бойе.

5 Коледни песни (1998 – 2004) и сборник от песни, написани за хора на Хайд Парк, Лондон. Изпълнява се всяка Коледа.

The Dream Dealer (2002) музикална програма за деца от 11 до 13 години (mp3, dvd и специален уебсайт), писана за Devonshire House School, Лондон.

Nunc Dimittis (2003) – музика, която се изпълнява в Катедралите на Солсбъри, Сейнт Албанс и църквите във Великобритания.

The Invisible Monkey /Невидимата маймуна/ (Лондон 2003/4 г.)- произведение, създадено в музикално сътрудничество с писателя Дейвид Крук. Представена в театър „New End“, Лондон.

Открития – Цикъл песните върху мормонската женска поезия (2004 г.), песни за изкуството.

Crom Lake (2005) – пиеса за орган, изпълнява се в САЩ, Европа, Великобритания.

1856 Long Walk Home:  Опера /концертно изпълнение/(2006 г.)

The Rhythm Method (2006 г.) – мюзикъл, създаден в сътрудничество с писателя Дейвид Крук. Изпълнен в театъра на Лестър Скуеър, Лондон.

The Little Prince /Малкият принц/ (2007 г.) Мюзикъл – създаден съвместно с Алисън Шан Прайс, Кувейт. Първо изпълнение през 2007 г.

Othello /Отело/ (2008/2009 г.) – цикъл песни и музика, създаден в сътрудничество с Британската академия за международни изкуства.

Gideon /Гидеон/ (2009/10 г.) джаз оратория за хор, солисти и джаз група, написана по поръчка на Музикалната група Ахмади, Кувейт. Първо изпълнение през 2010 г.

Buzz: The Story of Glorybee /Buzz: Историята на Glorybee/ (2010/11 г.) Мюзикъл  по либрето на Марита Филипс. Първо изпълнение – Кувейт, юни 2011 г. .; Изпълнява се също като част от инициативата „Start UK“ в Кю Гардънс, Лондон през август 2011г. и при откриването на детското болнично заведение „Bayt Abdullah“, Кувейт през декември 2011г.

The Winter’s Tale  / „Зимната приказка“, цикъл песни/ (2011 г.) и Sing Me to Sleep /Пей ми, за да заспя/

Март 2018г. Dar Al Athar al-Islamiyyah /Дар Ал Атар ал-Исламия/ „Отмъщението на зайчето Питър“ – съвсем нов мюзикъл, композира музиката и текстове и е съавтор на сценария. Създаден е в сътрудничество с музикална група „Ахмади“ и Центъра „Един свят на актьорите“.