Събраха в албум картини и артефакти за културно историческото наследство на Стара Загора

 

Нов луксозен, цветен, двуезичен албум „Културно историческо наследство на Стара Загора“ беше официално представен на 19 юни 2019 г. пред културната общественост на града. Той е факт благодарение на финансовата помощ на Община Стара Загора и Ротари клуб Стара Загора.

Съставители са Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей (РИМ) и проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора. С авторски текстове участват доц. д-р Евгения Иванова, д-р Мариана Минкова и ас. Мария Камишева. Снимките са на фотографа Цветан Четъшки, редактор и коректор на изданието е Петър Драгиев. Преводач на английски език е Катя Колева. Предпечатната подготовка е направена от Камелия Димитрова. Албумът е изработен в тираж 1000 броя в издателство „Дъга+“. Може да бъде закупен на сувенирния щанд в РИМ.

Първата част на изданието е посветена на Регионалния исторически музей, който тази година навършва 112 г. Началото му е сложено на 27 май 1907 г. като археологическо дружество. За председател е избран Атанас Илиев, а за почетен председател – митрополит Методий Кусев.

Днес, най- големият музей в региона притежава над 200 000 движими културни ценности от Неолита до наши дни.

В раздел „Праистория” – VІІ-ІІІ хил.пр.Хр. са представени част от образците на керамичното производство, антропоморфна и изоморфна пластика. Връх е каменно-медната епоха -V хил. пр.Хр. с изящни медни изделия, съдове през бронзовата епоха и пр.

В раздел „Античност”, читателят ще се запознае с първия град Августа Траяна, върху който е разположена днешна Стара Загора. Създаден е в началото на ІІ в. от Марк Аврелий. Наричан е преблестящия град на траянците. Бил е важен производствен, търговски и културен център. Показани са сечени монети по времето на Севт ІІІ, златни и сребърни бижута и съдове, изящни стъклени съдове и пр. Голяма част от артефактите са от първата изцяло проучена вила „Чаталка“, което е станало преди 50 години.

В раздел „Средновековие“ се проследява историята на град Берое, за който се знае от ІV в . През 784 г. е посетен от империатрица Ирина, която остава очарована от него и го назовава на собственото си име Иринополис. През 1187 г. той е опожарен от латините. През 1206-1208 г. през него преминават и кръстоносците. Но въпреки това са открити златни монети на Юстениан, накити, гривни, матрица „Благовещение“, което говори за християнството като изповядвана религия.

През 1380 г. град Боруй е превзет от турците.

В раздел „Възражадане“ е обърнато по-голямо внимание на етнографията – престилки, шевици, пафти… От това време е открито емблематично лъвче в Чифте баня. През 50-те години на ХІХ в. турският Ески Заагра се нарича вече Железник, а от 1875 г.- Стара Загора.

Директорът на Художествената галерия проф. д-р Марин Добрев припомни, че подобен албум е издаван през 1999 г. отново със финансовото обезпечаване на Ротари клуб. Той е свързан с лебедовата песен на художника Илия Тодоров, майстор на съвременната печатна графика, който много всеотдайно работеше в тази област.

Историята на настоящия албум тръгна преди една година, когато с президента на Ротари клуб Нейчо Нейчев обсъждахме какво бихме могли за свършим на полза роду на този град, каза проф. Добрев.- Тъй като са минали 20 години, решихме, че си струва да се направи по-голям албум, в който да бъдат включени някои от новите произведения, влязли в Художествената галерия или открити нови артефакти. Събирайки ведно желанието на Ротари клуб Стара Загора, на Община Стара Загора и нашето, този албум е факт. За мене по-важно е друго: Онези, които идват в този град и за чиято история са чували, онези, които живеят в този град и се гордеят с него, да държат в ръцете си нещо, което да е част от фрагментите, които възприемаме като гордост. Ясно е, че музеят със своите 200000 експонати не може да покаже всичко. Ясно е, че и 4600 -те произведения във фонда на Художествената галерия, също няма как да бъдат включени в изданието. Желанието ни беше да включим онези творби, които хората могат да възприемат като късчета от една мозайка на културното наследство на Стара Загора. Затова неслучайно на лицевата страна сложихме едно от най-уникалните произведения в България – стъклената фиала. Затова като акценти в този албум включихме онези произведения, които хората с по-богато въображение да си представят какво се пази в хранилищата и експозициите на музея и Художествената галерия“, обясни професорът.

Той разказа, че Художествената галерия на Стара Загора е една от най-старите в страната. При основаването на Археологическото дружество през 1907 г., когато заедно са били археология и изобразително изкуство, още на следващата 1908 г. се открива Картинна галерия Стара Загора. Най- стара е в Казанлък – 1901 г., в Сливен – 1903 г. и следващата е в Стара Загора. Чак през 1958 г. е обособена като Градска художествена галерия. Първата изложба е открита през 1960 г.

В аблума „Културно историческо наследство на Стара Загора“ са представени 50 произведения от иконописта през 17 в. до авторите от наши дни. Дълбок реверанс е направен към една от най-мъдрите фигури, патриархът на българското изобразително изкуство Антон Митов. Представени са старозагорски художници в контекста на националното изобразително изкуство: Васил Маринов, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Георги Данчов, Иван Мърквичка , Иван Пенков, Дечко Узунов, Мара Георгиева, Стоян Венев, Марио Жеков, Златю Бояджиев, Димитър Караджов; по-късното поколение старозагорски художници и приятели– Валентин Старчев, Димитър Киров, Иван Попчев, Белин Мартинов, Янаки Кавръков, Александър Козаров … От 2004 г в галерията се провежда Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“, където са представени част от творбите на съвременната живопис.

В албума е търсен съвременния ефект. Много е полезно, когато го отвориш да си възстановиш знанията за някои от картините или артефактите. Имаме едно прекрасно издание, което с гордост можем да показваме на гостите на града“, обобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Искахме да продължим традициите, да направим нещо, което да остане като добра следа в нашия град“, каза със задоволство Нейчо Нейчев, президент на Ротари клуб Стара Загора.

Росица Ранчева