На 15 сцени през лято 2019 Старозагорската опера ще показва високо изкуство

От 1 юни до края на месец август 2019 г., на 15 сцени, артистите на Държавна опера Стара Загора ще представят своето високо изкуство в над 50 различни спектакли. Това е истински жежка лятна програма под надслов „Изкуството не излиза в отпуск“.

Освен овладените и вече традиционни сцени – в Кукления театър и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, Античния форум „Августа Траяна“, на третото издание на фестивала „Летни вечери на операта и балета „Баба Вида“, гостувания в Свети Влас, Хасково, Варна и Велико Търново, Казанлък и Своге, Старозагорската опера стъпва на няколко нови сцени това лято: на специално построената нова сцена в Етнографския комплекс „Дамасцена“ /на 1,2,21 юни/ , в градината на Старозагорската митрополия /12 и 17 юни/, в двора на Къщата на архитекта /на 22,24 юни и на 9 юли/, на сцената на Античната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен /14 и 16 юли/, в Несебър с Опера в цирка съвместно с Цирк „Балкански“ /22 и 29 юли/.

Държавна опера-Стара Загора ще представи в Лято 2019 премиерните спектакли на детския мюзикъл „Отмъщението на Зайчето Питър“ /26 и 27 юни/, операта „Трубадур“ на Стадион „Берое“ на 7 юли, премиера на едноактните балетни спектакли „Лотос“, „Танц при изгрев слънце“, „Следващият“ /на 10 юли/, световната премиера на операта „Траян в Тракия“ /25 юли/, написана специално за Старозагорска опера, за да бъде изпълнена на Античния форум „Августа Траяна“. На 27 юли античността отново „е на ход“ – с премиера на балета „Антигона“ с хореограф Людовик Парти. „Антигона“ е едноактен балет по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен.

Безспорният ХИТ в лятната програма на Държавна опера-Стара Загора е грандиозният спектакъл на операта „ТРУБАДУР” от Джузепе Верди под звездите на Стара Загора на 7 юли от 21 часа на Стадион „Берое“. За четвърти път ще се осъществи Опера на Стадиона – една запазена марка на Старозагорска опера. „Трубадур“ на 7 юли е разтърсваща история, забулена в тайнственост и драматични обрати! В спектакъла участват звездите от световните сцени Зоран Тодорович, Кирил Манолов, Елена Баръмова, Даниела Дякова, още солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Атрактивните костюми са на Денис Иванов, сценографията е на Тодор Демеров, участват деца и младежи от Сдружение „Свят без граници“, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“. Очаквайте неочакваното!

На 14 и 16 юли Държавна опера-Стара Загора стъпва на нова територия – Античната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен. Световноизместният тенор Камен Чанев, звездните гласове Кирил Манолов и Ивайло Джуров, Таня Иванова, Даниела Дякова в тотално зрелищен спектакъл на Операта „Аида“ на 14 юли от 21 часа. На 16 юли на сцената в Крепостта ще бъде представен обичаният концерт КУИН-Шоуто продължава със солисти Теодор Койчинов и Елена Петрова, симфоничен оркестър, хор и солисти на Операта. Диригент Димитър Косев. В концерта ще прозвучи и оригиналната версия на Бохемска рапсодия.

Спектакли на Държавна опера-Стара Загора ще гостуват и на сцените на предпочитани дестинации край морето.

На 1 юли, 94-ият рожден ден на Старозагорската опера, в Курортния комплекс „Свети Влас“ ще бъде представен балетът-стихия ГЕТО, който след премиерата си изживя своя заслужен триумф и в столицата и в страната! На 20 юли в Летния театър в Бургас е концертът на Групата „Фондацията“ и симфоничен оркестър с диригент Владимир Бошнаков. Концерт, който радва три поколения почитатели на хубавата съвременна българска музика. На 22 и 29 юли от 21 часа под шапитото на Цирк „Балкански“ в Несебър за първи път ще бъде представена операта „Палячи“ – единствената в България Опера в цирка. Зрителите ще се насладят на необикновения и иновативен спектакъл с участието на звездните солисти Калуди Калудов, Георги Динев, Анна Дитри, Деси Стефанова, Валери Турманов, Александър Крунев, Нико Исаков, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. На 7 август в Летния театър в Бургас ще гостува спектакълът на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини с блестящите солисти Беса Лугичи, Михаил Михайлов, Валери Турманов и др.

В третото издание на „Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“ през месец август Държавна опера-Стара Загора е основен участник. Фестивалът ще бъде открит на 2 август със суперпродукция на операта „Набуко“ от Джузепе Верди. На 3 и 4 август от 11 ч. с вход свободен в Крайдунавския парк на Видин ще бъде представен специално за децата на Видин спектакълът „Пей с Музично“; на 3 август от 16.00 часа в заседателната зала на Общинския съвет-Видин предстои камерната опера „Процесът срещу Мерилин Монро“, а вечерта – от 21.00 часа, зрителите ще видят знаковата „Нестинарка“ на балета на операта. Финалът на 4 август е с оперетата „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах с НЕТИ в главната роля.

В края на летния сезон на 20 август в Града на липите започва международният майсторски клас на световната прима Веселина Кацарова, артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора. Заключителният концерт е на 4 септември в Операта.

Изкуството не излиза в отпуск!

Билети на касите на Държавна опера-Стара Загора и онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим.

САМО на 28 юни в ГОРЕЩ ПЕТЪК – специлни летни цени на билети за всички спектакли на Операта!

Зрителите на Стадион „Берое“ на 7 юли ще участват с номерата на своите билети в томбола с награди: От хотел Фокс Румс – екскурзия за двама в чужбина; Селектирани вина от Мдалидаре Естейст; СПА уикенд от Хотел „Армира“; Тениски и топки с автографи от ФК „Берое“; Ваучери за пазаруване от МОЛ ГАЛЕРИЯ; Награди от Очна клиника Трошев.

Dolap.bg