Над 250 души ще участват в мега-спектакъла на „Трубадур“ на Стадион „Берое“

Държавна опера Стара Загора кани почитателите си и гостите на града да посетят на 7 юли 2019 г. от 21:00 ч. специалната постановка на oперата “ Трубадур „, която ще бъде представена на Стадион „Берое“. Това е една от най-популярните и поставяни и до днес по световните сцени творби на великия композитор Джузепе Верди.

„Трубадур“ е история за страст, любов, романтика, тайни, магии и желание за мъст. Това е разказ за конфликта между любовта, омразата и ревността, които се превръщат в постоянна борба за надмощие и унищожение на съперника, независимо с цената на какво ще се постигне то. Строго и добре пазените тайни и желанието за мъст , особено когато то се превръща в цел за търсене и получаване на възмездие за намаляване на болката от загубата на скъп човек, допълват посланията, които носи творбата, че на фона на тези сложни взаимоотношения като че ли смъртта е единственият възможен изход за героите. Но и тя не носи покой и смирение, а тотална разруха.

Джузепе Верди създава операта “ Трубадур “ само за 21 дни през 1853 г. За основа на сюжета използва драмата на испанския писател – романтик Антонио Гарсия Гутиерес. Либретото е на Салваторе Камарано и Теофил Готие. Действията се развиват през 16 в. – време на романтика, на рицарство, на идеала за дама на сърцето.

За първи път операта е представена на 19 януари 1853 г. в театър “ Аполо “ в Рим при огромен успех, но при необичайни обстоятелства, породени от наводнение в италианската столица в деня на премиерата. Това обаче не пречи на зрителите да търсят още от рано сутринта билети за новата творба на своя любим композитор. На коментарите след премиерата, че операта е мрачна, Верди отговаря:“Самият живот е изпълнен със смърт, какво още има в него? „По-късно успехът на “ Трубадур “ в Италия се повтаря и при представянето и на оперните сцени в Париж, Лондон, Петербург и други.

В България е представена за първи път през 1914 г., а откъси от операта са изпълнявани още през 1891 г. На сцената на Старозагорската опера, „Трубадур“ е втората постановка след „Гергана“ през 1925 г.

След „Аида“, „Кармен“ и „Набуко“,„Трубадур“ е четвъртото заглавие от ежегодния цикъл „Опера на стадиона“.

Това е новата поредна инициатива, която само Старозагорската опера си позволява да реализира за четвърта поредна година – опера на стадиона“, каза с гордост и самочувствие днес на брифинг Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Голямо предизвикателство е работата на такъв терен, какъвто е стадион „Берое“, каза Огнян Драганов, директор на Операта и режисьор на постановката. – Това е едно много крехто съоръжение, особено видимата част, в която разполагаме декорите. Там ще бъдат подредени около 10 тона декори. Ще участват над 250 души -солисти, хор, оркестър, Прабългарска школа „Бага-Тур“, която ще направи няколко каскади. Приобщаваме още една група от Сдружението „Свят без граници“. Това са над 40 роми в различна възраст, които ще бъдат статисти в една от най-красивите картини – циганският табор.

Произвеждаме напълно нов продукт, който ни коства големи усилия и като сценография и като костюми. Костюмографът Денис Иванов предлага изключително интересна естетика. Освен директор на операта съм и режисьор на постановката. Режисурата правя абсолютно безплатно, безвъзмездно и добронамерено“, съобщи г-н Драганов.

Проф. Ивайло Кринчев ще бъде на диригентския пулт. Тодор Демеров е сценографът на постановката. Денис Иванов е костюмографът. Младен Станев е хормасторът.

Ние не сме първите, които правим спектакли на открито, обясни Огнян Драганов с адрес към критикарите, които считат, че извън сцената в операта, спектакълът се превръща в шоу..- Това е практика на всеки голям, уважаващ се европейски оперен театър. „Арена де Верона“, „Каракала“, „Вила Адриана“, на която ще имам честта да поставя „Селска чест“, правят такива спектакли. Като човек, който безкрайно много обичам операта като изкуство зная, че когато „влязат“ микрофоните, нещата се попроменят, но тя в никакъв случай не губи. Всъщност ние виждаме постановката в цялата й пищност. Както доказахме в досегашните си издания и тази година няма да изневерим, както на визия, така и на солистичен състав.

Това е опера, написана от Верди, на предела на човешките възможности, не само на гласа, но и като начин, изпълнителите да разпределят своето участие в целостта на постановката от начало до край. Това е изключително трудно заглавие. Затова сме поканили едни от най-значимите солисти в момента, които да изпълнят творческите задачи“.

Световно признатият тенор Зоран Тодорович ще изпълни ролята на Манрико. Солистът от сръбски произход живее от много години в Германия. Старозагорската публика го познава от ролята на Канио от представената миналата година опера в цирка „Палячи“. Българският баритон Кирил Манолов, е обявен от Рикардо Мути за най-добрия „Фалстаф“, с който работи. В момента прави шеметна кариера във всички европейски и световни театри. Той ще се превъплъти в ролята на Граф Ди Луна. Кирил Манолов има специален сантимент към Стара Загора. На сцената на Операта е направил своя дебют в ролята на Граф ди Луна и това е била първата му голяма роля изобщо във вердиевия репертоар.

Елена Баръмова – голямо българско сопрано, с изключителни качества, ще защити изкуството си с една от коронните си роли – Леонора. В ролята на младата циганка Азучена ще се представи мецосопраното Даниела Дякова, която също прави европейска кариера. Участват още Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Игнат Желев и др. Според Огнян Драганов това е солистичен състав, който носи заявката за уникален спектакъл. Той съобщи още на брифинга, че операта има най-добрите закупени микрофони.

Останалите главни действащи лица са хорът и оркестърът на Държавна опера Стара Загора..

Изразявам своята радост и благодарност към г-н Драганов и целия творчески екип на „Трубадур“ затова че ще бъда част от този мега спектакъл, сподели Елена Баръмова.- Много се вълнувам и се надявам да се представя достойно на стадиона в това прекрасно заглавие, което обичам и което в годините назад сме работили с маестро Драганов – той като режисьор, аз като Леонора. Много ми харесват костюмите на Денис. Обичам предизвикателствата и това е едно от тях“. Нетрадиционни са, но съм сигурна, че публиката ще бъде приятно изненадана и ще ги хареса. Искам още да подчертая, че в момента ролята на Леонора работя с голямата оперна певица Стефка Минева, чрез която преоткривам доста нюанси във вокалното изпълнение. Не съм пяла на стадион. Пяла съм пред 6000 души публика в Швейцария, но пространството е по-малко и закрито. Надявам се да балансирам вокалното изпълнение. Радвам се, че ще пея с колеги като Дякова, Тодорович, Манолов, Марулев, Джуров и всички останали“, сподели Елена Баръмова.

Изключително смело е решението на костюмите от младия, но безкрайно талантлив костюмограф, сценограф, режисьор и певец Денис Иванов.

За мене е огромно удоволствие участието в този проект, каза Денис Иванов.- Не бих казал, че решението ми е нетрадиционно, по-скоро изразът му е по-иновативен. Разгледал към късната готика или конкретно боргундската мода. Това е не много познат стил, но ако се сетите за чудните гравюри от късното средновековие на романтични сцени, това е този стил. Това са едни от най-черните векове в историята на света- идеалът за рицарството, за дамата на сърцето, хората са били изключително суеверни. Вярвали са в дракони, вещици, магьосници, което налага по-друга естетика на това време. „Трубадур“ е приказка, колкото и сериозна и драматична опера да е. Тя наистина е страшна, но романтична приказка. Затова в решението ми присъства малко цвят. Силуетът на костюма е абсолютно класически. В него съм вкарал изчистена линия. Отказал съм се от всички украси и орнаменти, които по принцип в класическите спектакли се използват. Разработил съм най-характерното за готиката – кубистичната форма с прави линии и витража като архитектурен елемент. Солистичните костюми са като излезли от витраж. И другото характерно са правите линии нагоре – от катедралите, от замъците, от всичко, което е характерно за епохата. Азучена беше образът, който ми даде посоката на целия спектакъл. Макар да не е главната героиня, нейната драма обръща „камъчето“ в спектакъла. Ясно си дадох сметка, че Азучена не трябва да бъде една смешна бабичка. Тя е по-скоро призракът на нейната майка На стадиона ще видим как целият хор от цигани, всички са Азучена, а самата тя е жаждата за мъст и по-скоро видението на майката и на старата вещица. Затова нейната визия е по-особена“.

В момента се изработват над 180 костюма за представлението. За първи път Денис използва неопрен- платът от който се правят водолазните костюми.

Билетите за спектакъла са на цени от 12,15,25 и 30 лв. Има и VIP билети с включен кетъринг, и парко място на цена от 50 лв. На 28 юни ще е т. нар. „черен петък“ и ще се продават билети с намаление. При минимум 30 души е осигурен транспорт.

С номерата от билетите си публиката може да участва в томбола за екскурзия за двама в чужбина, селекция вина от Мидалидаре, СПА -уикенд от хотел „Армира“, тениски и топки с автограф от футболен клуб „Берое“, валчер за пазаруване от МОЛ Галерия. Операта предлага две специални платино карти на стойност 400 лв. едната, които осигуряват свободен достъп до всички спектакли на операта.

Огнян Драганов благодари на Община Стара Загора, която „много сериозно стои зад дейността на операта“.

Росица Ранчева