Къщата на арх. Димов – новата сцена на Държавна опера-Стара Загора

В съботната вечер на 22 юни от 21 часа артистите на Държавна опера-Стара Загора ще „опитомят“ ново пространство за изява – Къщата на арх.Димов.

В едно от най-привлекателните за представяне на изкуство места в Стара Загора ще оживеят едноактните опери „Телефонът“ и „Медиумът“ от Джан Карло Меноти. Режисьор на едноактните опери е Огнян Драганов, диригенти Виктор Крумов, Петър Тулешков, концертмайстор Жорж Паликарски. Сценографията е на  Тодор Демеров, а костюмите на Теодора Джамбазова. Аранжиментът за струнен квинтет е на Виктор Крумов и Петър Тулешков, корепетитори Деница Петрова. Музиката изпълнява Камерен оркестър на Държавна опера Стара Загора. Участва и Любен Чанев от Държавен Куклен театър-Стара Загора

В „Телефонът“ се разказва за Бен, който носи подарък на Луси в апартамента и. Той иска да й предложи да се оженят, преди тя да замине на пътешествие. Въпреки опитите му да й привлече вниманието, минава дълго време преди той да зададе въпроса си. Луси непрекъснато е заета с безкрайни разговори по телефона.

„Медиумът“ е кратка драматична опера. Мадам Флора се представя като Медуим и заедно с дъщеря си, Моника, викат духове от Отвъдното.Тя взима Тоби, който е ням, като наемател, но  няма към него особено доверие. Бизнесът се развива докато един ден, по време на сеанс, тя усеща една студена ръка, която стиска гърлото й. Мадам Флора е ужасена. Когато на другия ден отново идват клиенти, тя си признава, че всичко е измама и фалшификация, и дори им демонстрира триковете си…

На 24 юни от 18 часа е следващото събитие от музикалната поредица в Къщата на арх.Димов – Концерт на певците от Вокална студия „Кара“ при Държавна опера-Стара Загора. Богата програма от арии и дуети от различни стилове и епохи са подбрали изпълнителите за своя концерт. Ще прозвучат най-популярните арии и дуети от опери на В.А.Моцарт, Джоакино Росини, Клаудио Монтеверди, Джузепе Верди, Любомир Пипков, Жул Масне и др. Солисти са: Никола Марулев, Мария Колева, Кунка Дачева, Ралица Василева, Едуин Кей, Пролет Пенчева, Евгений Сурмиевич, Петър Янкулов и др. Съпровод на пиано – Полина Влахова.

Това е  поредният самостоятелен концерт на артистите от Вокална студия „Кара“ с ръководител Маргарита Карагьозова. Πpeз 1996 г. тя oтĸpивa чacтнa шĸoлa Lіrіса Каrа в Гeнya, ĸъдeтo пpeпoдaвa вoĸaлнa тexниĸa и дo днec. Mнoгo oт нeйнитe yчeници ca пoбeдитeли в ĸoнĸypcи и ca aнгaжиpaни в oпepитe в Гeнya, Бoлoня, Бapи, Beнeция, Hицa, Πaлepмo, Πapиж, Topинo и дp. Oт 1 ceптeмвpи 2014 г. e вoĸaлeн ĸoнcyлтaнт, a oт 2015 г.-  щaтeн вoĸaлeн пeдaгoг в Дъpжaвнa Oпepa – Cтapa Зaгopa. Mapгapитa Kapaгьoзoвa e инициaтop нa нoв мyзиĸaлeн oбpaзoвaтeлeн пpoeĸт – Mлaдитe и ĸлacичecĸoтo в мyзиĸaтa.

На 9 юли от 21 часа в двора на Къщата на архитекта ще бъде представен един от най-успешните проекти на Държавна опера-Стара Загора интерактивния концерт „Джазоспекция“ – създаден по идея на диригента-пианист и виенски възпитаник Димитър Косев. Режисурата е дело на Славчо Николов. Талантливите артисти и този път ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. Джаз сюитата на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Ива Профирова – флейта, Димитър Косев – бас, Мануела Манолова – пиано и Атанас Георгиев – ударни. Мултимедия – Пламен Асенов.

„Джазоспекция“ е опит да се обединят възгледите за живота на три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема , съчетана с точната музика и кадри. Темата, която разглежда концерта е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма „Baraka“, кореспондира с музиката на „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“.

Туристическият сайт www.starazagora.love нарича Къщата на арх.Димов „любимо неформално място за алтернативната (контра)култура на Стара Загора.“

Личният дом на архитект Христо Димов от 1923 г. е в центъра на град Стара Загора, на ул. „Сава Силов“ 37 и е един от малкото останали архитектурни паметници на града, отличаващ се със стил Сецесион. След смъртта на архитект Димов (през 1983 г.), къщата не е обитавана приблизително 30 години. Сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед“ стопанисва Къщата от 2012 г., като организира различни прояви, свързани с изкуство, наука, детски и младежки занимания. „През тези години мястото се припозна от местната общественост и от гостите на града като креативно социално средище за идеи, сцена за талантливи млади хора и място за споделяне на каузи“. https://www.facebook.com/pages/category/Non-Governmental-Organization–NGO-/%D0%9A%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0-950600638308121/

Христо Димов Делииванов (1890 г. – 1983 г.) е известен старозагорски архитект, променил облика на много селища в Старозагорско и областта, благодарение на своите архитектурни умения. През 1921 г. завършва с отличие Чешката държавна политехника. По време на следването си на два пъти прекъсва, за да участва във войните за национално обединение – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Служи във Втора армия, Втори гаубичен полк, Пета батарея и Трета артилерийска бригада на Трета дивизия, Петата гаубична батарея на фронта в Македония, като санитарен канонин. Награден е с войнишки „Кръст за храброст“.

След завръщането си в България се установява в Стара Загора. От 1921 до 1924 г. е архитект на Община Стара Загора, а след това архитект на частна практика. Членува в Инженерно-архитектурната камара. Като началник на архитектурната служба към Областното инженерство в Стара Загора допринася много за плановото изграждане на селищата в областта и е един от инициаторите за създаване на благоустройствено дружество в града.

Един от основателите на откритото на 19 ноември 1943 г. Държавно средно техническо училище „Георги Бенковски“, днес Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ – Стара Загора. Там той е един от преподавателите. В продължение на 20 години арх. Димов неуморно работи за създаването на квалифицирани кадри със средно образование за отрасъл Строителство. Преподава всички архитектурни дисциплини. Собственото си ателие превръща в кабинет по архитектура. Огромната му библиотека е на разположение на учениците.

Проектантската дейност на арх. Димов е много богата. В частен план това са: домът и клиниката на Ханчеви, къщата на д-р Маноилов, на д-р Трънков и др. Още през 1923 г. проектира и собствената си къща, която днес е дом на Сдружение „Различния поглед“. През 1977 г. тя е обявена за паметник на културата с местно значение. В общественият сектор проектира Минералните бани в Ягода, Овощник, Кортен. Хигиенните бани в Кърджали и Джебел. По негови проекти са построени Втора гимназия „Петко Рачов Славейков“, днес СУ „Максим Горки“, Първа прогимназия „Николаки Стоилов“, днес СУ „Васил Левски“ – Стара Загора. Негови са училищните сгради в селата Калитиново, Зимница, Преславен, Караново и др. По негов проект са построени Бактериологичния институт и затвора в Стара Загора. Проектант на редица църкви, Ловния дом на Кортенските бани, музикална фабрика „Кремона“, Казанлък, читалища и др.