104 малки балерини /и балетист/ сътвориха разкошна „Балетна Феерия“

Още размишлявам върху прекрасния концерт на Балетна школа „Феерия” на 9 юни в Операта. Разбира се, че мога да напиша и пратя вълни от възторжени думи към Цветелина Желязкова, ръководител на школата, хореограф, талантлива балерина, сътворила този концерт, това делнично чудо. Вълни и към талантливите и възпитаници на Школата…

Ако сложим ръка над очите и погледнем, без да ни свети слънцето на възторга, ще съзрем простички по смисъл и огромни по заряд истини за поредния успех на школата, който е и пореден успех за  балетното изкуство в града ни.

Но какви са първо, удивителните „размери” на този концерт, който удиви препълнената зала?

  • Във „Феерия” има 104 прекрасни деца. На сцената на Операта на 9 юни те показаха 27/!/ танца, само 4 от които виждани преди. Това е един огромен труд, огромно вдъхновение, огромна жажда за изява на деца със самосъзнание /вече/ на истински артисти. Децата показаха танци от различни географски области – руски, тарантела /италиански/, ориенталски, красива хореография върху наши фолклорни мотиви, испански, кан-кан /Франция/, полка /Полша/ и др. Това е една огромна музикална култура, която те натрупват от много малки. Плюс ценна двигателна култура, която остава за цял живот, независимо дали ще станат артисти или счетоводители като големи хора.
  • Прецизната хореография, точното разчетена всяка сцена, много синхрон! В масовите танци на най-малките и малко по-големите, за да се постигне това – е много, много труд. За което огромна похвала! Много голяма част от децата показват именно тук своята сила – повечето имат аналитичен ум, който ги води в сложните фигури, които трябва да образуват, при това – БЪРЗО! Може би малцина от тези деца ще станат балетни артисти /а то кои ще станат – си личи от пръв поглед/. Но повечето ще запазят като изключително ценно умение – да усещат другия/другите до себе си, да усещат себе си сред другите, да постигат синхрон, да се ориентират правилно, вярно и точно в пространството. Това е безценно.
  • Изключителна стилистика като визия в концерта! Поздравления за майсторката на костюмите Златева от Казанлък, от 27 танца – поне 20 различни костюма и то измислени и ушити перфектно. Без никакво претупване, пестене на плат и щадене на украси. Плюс допълните аксесоари. Завършена визия на едни малки, но истински артисти – пачки всички видове, обилно бухнали полички на дребосъците с огромни пандели на главата, моряшки костюмчета, драматични червени дрехи за нестинарките и още и още и още….свят да ти се завие от красота!
  • За хореографията, измислена в нежната главица на Цвети Желязкова, мога да кажа само Браво и то като зрител! Оценки на нея от 7 години насам и пишат заслужени балетни деятели и то най-високи оценки от различни национални и международни конкурси у нас. Дори и за годишна продукция /а годината за една балетна школа не е 12 месеца/, това са си по няколко танца, произведени на месец. Което е впечатляващо. Мислех си, че тези деца и насън танцуват това, което учат в залата. Че репетициите им продължават и със затворени очи.

Не мога да не напиша и за изключително талантливите три малки Прими на Балетна школа „Феерия” – Зара Стратиева , Симона Енева и Татяна Данчева !Две от тях – Зара и Татяна – учат в Музикалното училище. Татяна направи удивително соло на песента „Хубава си, моя горо”, като първо засвири на някаква малка флейта, а после спря и затанцува. Истинска малка фея, долетяла от поляната на самодивите вдън гората! От цялото си сърце и душа се надявам тези три момиченца да продължат напред с балета и да станат професионални балерини.  Същото желая и на Атанас Желев, малкият кавалер  в Школата, който е много артистичен и с огромни физически заложби.

Разбира се, че имам същите тайни надежди и поне за 3 от останалите деца, които пък ще са готови с огромен труд и нечовешка амбиция да постигнат това, което не им е спуснато от Божествения Промисъл с лекота. Ако се преборят, винаги /и всеки/ може да промени Съдбата си.

Изпълнена съм с огромно удовлетворение за цялата красота и професионална работа, която видях на сцената в „Балетна Феерия”. Цветелина Желязкова бе сред изявените балерини на Старозагорската трупа. За 7 години от създаването на своята школа, тя се оформи като прекрасен педагог. На всяка премиера на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора Цвети води деца от школата. Много от танците в концерта са повлияни /в смисъл вдъхновени!/ от спектаклите на нашия балет. Това е просто прекрасно! В града има балетна трупа с артисти, които децата познават, харесват и на които искат да приличат. Нивото на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора вече е така високо, че и родителите получават критерий за заниманията на децата си – малките балеринки не просто подскачат, клякат и се въртят като снежинки за умиление на баби и дядовци. Не! Те се учат да танцуват на палци като поотраснат, изпълняват движения в сложен за възрастта им синхрон, облечени са, имат държание и самочувствие на истински малки професионалисти. Не на дудички, за които родителите искат „просто да се движат, да не са наднормени…”.

Тя и Цвети не би позволила такова отношение и очаквания. Амбициозна и отдадена на децата, тя им създава музикални и движенчески критерии, както и естетика в изявите. Учи ги и им показва, къде в този град са артистите му и с какво се занимават. Браво, че в концерта бяха поканени да се изявят млади музиканти от духовата секция на НУМСИ“Христина Морфова“!

И така Цвети печели пълната подкрепа на родителите, която винаги, винаги, винаги е много важна.

Желая от сърце нови успехи на децата от школата през Новия Сезон 2019/2020 г.!

 

Уляна Кьосева

Снимките от концерта са на Йонко Русев