Номинират балетната прима Снежана Дескова за Почетен гражданин на Стара Загора

В петък /14 юни/ на сцената на Драматичен театър”Гео Милев” бе премиерата на новия спектакъл „Превъплъщение” на Балетна школа при читалище „Родина“ със специалното участие на Примата на балета на Държавна опера – Анелия Димитрова. С този спектакъл, с изпълнението на Анелия, с подарък – огромна изящна картина на балерина и с триетажна торта със запалена свещ-фонтан, тържествено препълнилите салона на театъра отбелязаха и  80-годишнината на талантливата и неуморна Снежана Дескова, ръководител на балетната школа вече 44-ти сезон.  В салона бе и Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора и бе прочетен специален и написан с много красиви думи поздравителен адрес от Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров до голямата Балерина и Артист на Стара Загора – Снежана Дескова. В официалната част след концерта и Анелия Димитрова и Снежа Дескова си поплакаха и прегръщаха от сърце. Радостта и вълнението, признателността на Ученичката пред Учителя, бяха огромни и преливаха от сърце в сърце – в две сърца на сцената и в няколкостотин в залата.

Снежа Дескова поддържа високо нивото на своята школа, макар и малобройна. На сцената видяхме една мъничка, нежна грациозна госпожица на не повече от 4-5 години, която не само удивително прилича на Анелия Димитрова, но и изглежда ще тръгне по нейния път. Другите по-стабилни и с повече опит балеринки, бяха прекрасни, изпълнителни и артистични. Групата на големите балерини, сред които и дами,родили деца, отново изуми залата. Тялото „пази” информацията от заниманията в ранните години с балет, краката и на над 35 годинишните могат да танцуват на палци, а ръцете помнят и повтарят движенията на младостта – Изкуството Балет остава завинаги съдба, живот, свързан с Красотата и Изяществото.

Годишнината, красивият концерт и красивото изпълнение на Анелия Димитрова ме накараха да си дам сметка още веднъж за качеството на „изкласилите” в този град, в Стара Загора, талантливи балетни артисти. Те са голяма част от ядрото на балетната трупа на Операта днес – Анелия Димитрова, Ромина Славова, Ивелина Димитрова, Биляна Чолакова, Юлиана Коева, Александър Желев, Драгомир Христов , Станко Танев /Казанлък/, Пенка Димитрова, Яна Кафалиева, доскоро танцувалите активно на сцена Кремена Костова и Цветелина Желязкова. Това са стабилни и много талантливи артисти, с принос във всеки спектакъл, характерни, винаги запомнящи се.

Сега Стара Загора има няколко балетни школи. Преди е била само една – школата на Снежа Дескова. Сега само в школата „Феерия” на Цветелина Желязкова има 104 деца. В школата „Па де Кре” на Кремена Костова са също около 100. Школа има Йоана Борисова, има и в Детско-юношеска школа за опера и балет /ДЮСОБ/”Маргаритки” към Операта, клас по балет има в Музикалното училище.  Дано от този силен интерес на децата и от това масово участие, продължат напред бъдещите попълнения на Балета на Операта! Ще бъде превъзходно да се запази приемственост и да дойдат нови таланти, родени и обучени в родния си град Стара Загора.

Вече 44 години Снежана Дескова продължава да не изневерява на своето верую, отдавайки знанията и таланта си на децата от нашия град в Школата по класически танци при НЧ „Родина 1860“. Повече от 1500 момичета и момчета са минали през нейната школа, докоснали се до най-великото изкуство – балета.

Тази година /мисля че за втори път/ Инициативен комитет издигна кандидатурата и за Почетен гражданин на Стара Загора. Преди концерта в петък хората се разписваха във фоайето на Театъра под Предложението на комитета, оглавен от Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора и Силвия Томова- художествен ръководител на балета на Операта.

Текстът на предложението ще публикуваме по-долу. Може да се подпишете до края на месец юни в списък, който ще бъде на разположение на портала на Служебен вход в Операта.

Дано и старейшините гласуват ЗА човека и твореца Снежана Дескова, цели 32 години на сцената на Операта в Стара Загора и 44 сезона в Балетната школа в Читалище „Родина”.

Една безценна за града ни личност с ранг на, оставила следа в хиляди човешки съдби – като творец, като педагог, като човек!

Уляна Кьосева

 

ДО

Г-Н ТАНЬО БРАЙКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

СТАРА ЗАГОРА

 

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

от Инициативна група

за присъждане на отличието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН“

на СНЕЖАНА ДЕСКОВА – бивша примабалерина на Старозагорската опера и 44 години художествен ръководител и балетен педагог на Школа за класически танци при НЧ „Родина 1860“ и във връзка с нейната 80-годишнина

 

Снежана Дескова е родена на 24.12.1938 година в Стара Загора. През 1958 година завършва класически балет в Държавното хореографско училище и започва работа като солистка в балетната трупа на Старозагорската опера. Специализира в Будапеща-Унгария. Успешно гастролира в Пловдивската, Плевенската и Бургаска опери.

Незабравими са нейните балетни превъплъщения не само на старозагорска сцена: ролята на Калина в „Кърджали“, Родопа в „Орфей и Родопа“, Демна в „Нестинарка“, лиричната Маша в „Лешникотрошачката“, експресивната Зарема в „Бахчисарайски фонтан“, трагично-драматичните „Кармен“ и „Лауренсия“, екзотично бляскавата и приказна Жар-птица от едноименния балет на Стравински, Копелия, Китри от „Дон Кихот“ и др. Снежана Дескова – балетно майсторство и сценично съвършенство, но и сериозни актьорски постижения. Блестяща техника, физическа издръжливост и чистота на изпълнението.

Специалистите я определят като една от най-техничните, виртуозни български балерини. Изумителна палцова техника, прецизност на изпълнението, музикалност, усет за стил и форма. Изящество, танцувална изисканост, лиризма и поезията, присъщи в класическия танц, се сменят с острото усещане за драматургична яркост на пресъздадените от нея съвременни образи.

Нейният ярък път в балетното изкуство, творческата й дейност, посветени изцяло на Старозагорската оперна сцена, са получили висока обществена оценка: Снежана Дескова два пъти е носител на наградата „Стара Загора“, орден „Кирил и Методий“ – първа и втора степен, удостоена е със званието „Заслужила артистка“, обградена е с признанието и с любовта на публиката. Едно присъствие в българския балет със значимост, което, както казва критичката  Ана Александрова, „може да прави чест на всеки голям балетен театър в света“. Една балерина и актриса, която винаги се стреми към съвършенство, а нейният живот изцяло е балета!

Вече 44 години Снежана Дескова продължава да не изневерява на своето верую, отдавайки знанията и таланта си на децата от нашия град в Школата по класически танци при НЧ „Родина 1860“. Повече от 1500 момичета и момчета са минали през нейната школа, докоснали се до най-великото изкуство – балета. Възпитаница на Школата е и сегашната примабалерина на Държавна опера Стара Загора – Анелия Димитрова. Снежана Дескова с изключително трудолюбие, енергия, с много любов и всеотдайност предава своите уроци не само по балет, но уроците на живота – гради характери, възпитава малките си балерини в трудолюбие, отговорност, колективизъм и голяма любов към изкуството и балетното майсторство. В Стара Загора няма по-устойчива формация за класически балет от школата на Дескова – ден след ден, месец след месец, година след година. Трудна, високоблагородна и високоотговорна работа, която заслужава признанието и благодарността на съгражданите ни!

Ето защо, нашата Инициативният комитет предлага СНЕЖАНА ДЕСКОВА да бъде удостоена с отличието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН“, за изключителното си присъствие в културния живот на Стара Загора, всеотдайната си 44-годишна работа със  старозагорските деца и 80-годишнината си.

Снимки Жейна Желева, Община Стара Загора