Душата на Стара Загора рисуваха 8 живописци

На 14 юни 2019 г., в изложбена зала „Лубор Байер“, 8 живописци, участници в 24-то издание на пленер „Дружба“, показаха своите творби. Всички безкрайно различни като стил и техника, но излъчващи уважение и вдъхновение към душата на стародавния град на липите и поетите. От стените на салона, „надничаха“ римски войни, праисторически култови фигури, антични колонади, но и символи на музиката, на красивите жени, тъканите черги с вплетени в тях послания, пластове история и днешна романтика. Освен аромат на липи, в салона ухае на море и нар, на предчувствие за красота и любов.

Въпреки жегата, „Байер“ рано рано се препълни с почитатели на изобразителното изкуство и с нескривано любопитство към новосъздадените творби. А много има какво да се види, да събере възхита и благодарност, както към пленеристите, така и към безукорните организатори – Представителството на СБХ- Стара Загора с председател Милен Алагенски, с подкрепата на Община Стара Загора.

В елегантния каталог на пленера, ето какво е написал Милен Алагенски за смисъла на думичката „пленер“:

„Думата пленер произлиза от френското „ en plein air”, което значи „на открито“. Философски погледнато, това е моментът, в който творецът излиза от своята комфортна зона – ателието и споделя своя най-интимен момент – акта на сътворението. Съизмерването на хората става чрез духовните върхове, които са покорили. Но белегът, който отличава посредствеността от човечността е споделянето на тези върхове. Големите хора не крият, че споделят своите върхове с другите. Това е и същинският смисъл на пленера, споделянето на сътворенито като съзнателен акт на човечност.

Благодаря на участниците в Пленер „Дружба 2019“ затова, че бяха част от невероятната атмосфера на Стара Загора, затова, че споделиха себе си и затова, че оставиха част от себе си в нашия град!“

Героите на „Дружба 2019“ са Траяна Панайотова от Ямбол, Наташа Ноева -от София, Атанаска Янева от Стара Загора, Гълъбин Христов от Велико Търново, проф. Димитър Чолаков -от Търговище, Росен Дончев – Казанлък, Васил Тенев- Асеновград и Валентин Дончевски -от Стара Загора. За времето от 6-ти до 14 юни т.г. те нарисуваха задължителните две живописни платна, които ще влязат във фонда на Градската художествена галерия, плюс още по няколко работи, някои от които могат да подарят, а други да продадат на ценители на изящното изкуство.

Благодаря на организаторите на 24-ия пленер „Дружба“, каза от името на всички проф. Димитър Чолаков.- Наистина пленерите са място, където ние колегите се срещаме, общуваме, разменяме идеи, но без вас – публиката, картините ни нямат смисъл. Ще бъдем щастливи, отново да сме тук!“ По традиция, професорът подари по една своя рисунка за спомен, на всички участници във форума.

Стара Загора е любим град и от Казанлък през ден сме тук, сподели за dolap.bg Росен Димов.- Много интересни автори бяхме на този пленер. Предполагам, че с част от тях ще продължим да работим в бъдеще. В Казанлък имаме с моята съпруга мъничка галерия, така че всички са поканени.

Една от по-големите работи, които показвам в изложбата- с червения терен, миналата година участва в биенале във Венеция. След 20 години работа в иконографията, моят начин на работа е с много пигменти и продължителна технология на принципа на старите български икони и възрожденската живопис“.

За първи път участвам в пленера, сподели за dolap.bg Атанаска Янева.- Преди много години, когато рисувах върху коприна, съм рисувала маската на римския войн. Винаги ме е вдъхновявала и ме е предизвиквала да я нарисувам отново и ето че дойде това време. В мига, в който ме поканиха да участвам в пленера знаех, че ще нарисувам маската. Друго, което съм харесвала в нашите музейни експозиции са праисторическите антропоморфните фигурки. Третата работа нарекох „Пластове“. В един от тях присъства неолита, в друг- античността, всичко това на основата на българския фолклор“.

Винаги, когато съм идвал в Стара Загора, съм се чувствал много комфортно. Градът е прекрасен, зелен, чист и романтичен. Имам, освен това, три участия в Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“. Това сподели за dolap.bg Васил Тенев. – Условията за творчество са много добри. На пленера се представям с три абстракции – съчетание на живопис и пластика – „Сребърен град -1“, „Сребърен град -2“ , „Кула-1“. Създадени са на принципа на колажа, но е важно работите да са преди всичко естетски. Изведени са колонадите от Античния форум „Августа Траяна“. Идеята е за непреходността от античността към бъдещето“.

Традицията продължава! Години наред, благодарение на Община Стара Загора, Представителството на художниците организира и провежда пленера „Дружба“. И това събитие е желано и очаквано от културната общественост. Ние не държим във форума да има международно участие, но държим на качеството. И тази година това доказват вашите творби, за което ви благодаря безкрайно! Това каза при откриване на заключителната изложба на пленер „Дружба 2019” ресорният зам.кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Пожелавам ви вдъхновението да ви съпътства и занапред във вашето творчество. Очакваме ви отново в Стара Загора! Благодаря!“

Всички пленеристи получиха специалния плакет „Дружба“, сертификат за участие в пленера и Фото-албум на Стара Загора“.

Изложбата ще остане до края на м. юни 2019 г.

Росица Ранчева