Област Стара Загора с три награди за дуално образование

В София, в хотел Балкан се проведе Втора национална конференция на тема „Дуалното образование -път на възможностите“. Форумът е организиран от проект ДОМИНО и Министерството на образованието и науката. На него присъстваха и взеха участие Н.Пр. Мюриел Берсе-Коен, Посланик на Швейцария в България, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Лиляна Иванова, зам.-министър на икономиката, екипът на проект ДОМИНО, директори на професионални гимназии с представители фирми – техни партньори и представители на други международни, национални и регионални участници в проекта. Регион Стара Загора участва във форума с най-голямата група – Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Татяна Димитрова, директор на РУО, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора, директорите на четирите професионални гимназии, техни бизнес партньори и завършили ученици от ДОМИНО.

Първан Симеонов от социологическа агенция Галъп Интернешънъл представи резултатите от мащабно социологическо проучване на тема „Основни тенденции и нагласи на работодателите към дуалното обучение“. Петя Евтимова, ръководител на проект ДОМИНО представи резултатите от четиригодишната работа на проект ДОМИНО и на практическото ръководство за дуално обучение. Олег Стоилов участва в Панел 1 „Партньорството е пътят на успеха: Българският и швейцарският опит“, заедно с Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарска търговска камара и други участници в ДОМИНО. В този панел беше представена кратката версия на филма за дуалното обучение в Старозагорски регион, изработен от екип на ТПП – Стара Загора. В следващите панели се представиха гледните точки на управляващите и бизнеса, на ученици завършили първите паралелки в ДОМИНО и на швейцарските партньори на проекта.

На стилна церемония бяха раздадени награди на отличени участници в ДОМИНО. Регион Стара Загора получи три от наградите: ТПП – Стара Загора – за най-активна регионална търговска камара в осъществяване на връзката между бизнеса и училищата за въвеждане на дуалното обучение, Професионална гимназия Иван Хаджиенов, Казанлък – за първата професионална гимназия, включила се в проект ДОМИНО и Арсенал АД, Казанлък – за фирма, назначила най-много ученици след завършване на дуално обучение.

dolap.bg