След грандиозен концерт осмият Джаз форум Стара Загора вече е история

Паметна в историята ще остане третата вечер на осмия Международен джаз форум Стара Загора. Тя наистина беше черешката на тортата, перлата в диадемата „Осем стъпки към безкрая на джаза“. Безспорният майстор на реденето на програмите, артистичният директор Венцислав Благоев и за първите две вечери имаше поне по едно бисерче. Но такова изобилие на класни музиканти, на различни стилове, на много гости, на огромна позитивна енергия и възторг, рядко може да се случи. Благодарим, Венци! Благодарим на целия екип за безукорното организиране и провеждане на този забележителен форум, чиито почитатели от година на година стават все по-многобройни. Публиката беше изпълнила цялата Антична улица -от сцената до моста плюс „ложите и галериите“в кафенето пред операта, аудиториума

на Регионалната библиотека, градинката зад театъра.

Изключителна благодарност на Община Стара Загора и на приятеля и спонсора КонтурГлобал Марица Изток 3, на хотелите „Уникато“ и „Форум“ и ресторант „При кмета“, на д-р Трошев, на инж. Емил Енчев за стотиците снимки, на които запечатва завинаги всички издания на фестивала, на озвучителите и на още знайни и незнайни сътрудници и почитатели на това велико изкуство.

Началото на концерта на 6 юни 2019 г. даде специално сформираната банда 6UР от маестро Антони Дончев – пиано, Атанас Хаджиев – кларинет/саксофон, Венцислав Благоев – флюгелхорн и тромпет, Александър Логозаров – китара, Георг Брайншмид – контрабас, Мартин Хафизи – барабани.

Всички парчета, с изключение на едно, бяха композиции на маестро Дончев. Градусите повиши последното „Миш -маш“ – съвсем българска работа, много атрактивна и завладяваща.

Тази година композиторът и пианистът Антони Дончев, диригент на Биг бенда на БНР навърши 60 години. По този повод зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова изрази своите, на общината и на публиката благопожелания към юбиляра и му връчи сувенир. Красив и уважителен жест.

След тях на сцената се качиха пет красиви, гласовити и талантливи абитуриенти – Цвети Христова, Люси Георгиева, Грета Станева, Станимира Ботевска, Станчо Станчев – „Траяна Глас квинтет“ с ръководител Лиляна Дойчева при Центъра за подпомагане на личностно развитие. Едно от главните действащи лица на прославената в миналото „Траяна“ г-жа Дойчева е възродила в голяма степен репертоара и стила на интерпретиране на акапелното пеене. В присъствието на „бащата“ на „Траяна“ академик Кирил Тодоров, квинтетът изпълни негови авторски песни и аранжименти.

От първото издание на Джаз форум Стара Загора през 2012 г. до сега, неизменен участник е Военният биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев. Изключителен оркестър, изключителни музиканти, огромен репертоар, изпълнен превъзходно, неподражаем талант на маестрото да ликвидира дистанцията между сцена и публика и прекрасни гост солисти. След вокалиста на състава Цветомир Цанков, Лиляна Дойчева завладя с мощния си алт. Последваха една след друга сензациите: 13-годишният ученик на НУМСИ „Христина Морфова“ Добромир Добрев солира на алт саксофон много трудното парче „Полетът на бръмбъра“. Удивителен талант, за който тепърва ще научаваме радостни новини. Незабравимо ще остане специалното участие на тромпетиста Йерванд Маргарян от Армения. Страхотен звук, техника, подбран репертоар, изключителен музикант, който няколко пъти изправи на крака публиката. И накрая очарователната „тигрица“ на сцената, великолепната певица и актриса, която умее да флиртува с публиката Милица Гладнишка. То Господ й е давал, давал, давал, че се е забравил … И една новина за нея. В момента Държавен куклен театър Стара Загора репетира нова постановка за възрастни „1984“ по едноименния роман на Джордж Оруел. Милица ще изпълнява главната роля.

Имаше бисове, възторжени възгласи, нестихващи аплаузи…Публиката беше заредена емоционално на макс. Преди полунощ, тромпетът на Венци, който преди три вечери възвести началото на „Осем стъпки към безкрая на джаза“, този път засвири за довиждане, до другия юни, когато отново сред омаята на липите, градът на джаза ще се събере за следващото издание.

Някой трябва да седне и да започне история на това уникално събитие, което събира хората и ги прави по-усмихнати и по-добри. То започна през 2012 г. под мотото „Джазът пее на български“. Второто издание беше „Да засвирят тромпетите“. Третата година беше посветена на „Българските джазови композитори“. Тогава в Стара Загора се събра елитът на българския джаз. През 2015-та джазът флиртува с операта под надслов „Където операта суингира“. В петото издание през 2016 г. джазът беше „Музиката, която обединява“. На следващата година под мотото „Големите звезди и големите оркестри“ изданието отдели особено внимание на няколко знакови 100-годишнини за историята на джаза: 100 години от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. През 2017 г. се навърши век от осъществяването на първия аудиозапис на джазова музика от Тhe Original Dixieland ‘Jass’ Band.

2018 г. беше посветена на „Красотата в музиката“. За първи път в България свири фурията на цугтромбона Карол Джарвис от Великобритания – една изключително стилна, талантлива и упорита дама, покорила световните музикални подиуми. От вечния Париж пристигна френската сензация Камий Берто, която взриви джазова общност с вокалния си талант. . От Румъния посрещнахме безспорно най-утвърдената джазова певица Мария Радукану, от Полша -Агниешка Хекиерт, от Армения – Нара Аракелян, която се оказа съпруга на Йерванд Маргарян . Във фестивала аплодирахме и първата дама на българския джаз Камелия Тодорова.

По традиция, освен основните концерти, фестивалната седмица в Стара Загора предлага детски джазови матинета, кинолектории, майсторски класове на гостуващи артисти, фотографски изложби и други прояви.
„Джаз форум Стара Загора“ се утвърди като водещо музикално събитие за България и Балканите. През годините на сцената посрещнахме световни величия като Кърт Розенвинкел, Джери Бергонци, Джордж Гарзон, Жерар Презенцер, Алекс Сипягин, Ерик Влуиманс, Хуан Гарсия Херерос и много други. Запознавахме се и с разноликия български джаз. Благодарение на фестивала вече са факт и множество колаборации на чуждестранни музиканти, срещнали се тук за първи път.

Довиждане, фестивал! Очакваме те отново с вълнение, радост и нетърпение за нови срещи и емоционални празници на духа!

Росица Ранчева