8 знакови живописци се събраха на пленер в града на липите

От 6 до 14 юни 2019 г., Стара Загора е домакин на XXIV-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“. Организатор на проявата е Представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.
За участие в пленера пристигнаха живописците Траяна Панайотова от Ямбол, Наташа Ноева – София, Атанаска Янева – Стара Загара, Гълъбин Христов – Велико Търново, Димитър Чолаков – Търговище, Росен Дончев – Казанлък, Васил Тенев – Асеновград и Валентин Дончевски от Стара Загора.
На днешния брифинг председателят на гилдията Милен Алагенски представи майсторите на четката. Впечатляващи са творческите биографии на всички участници в поредното издание на пленера. Това са все личности със собствен стил и почерк, с десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина, с друга многостранна творческа и научна дейност, с откупки в големи държавни и частни галерии и от колекционери.
Всеобща беше възхитата от щедрата помощ и подкрепа на Община Стара Загора за развитие и популяризиране на изобразителното изкуство, за създаване на най-добри творчески условия.
Днес пленеристите са на обиколка из забележителностите на стародавния и вечно млад най-зелен град, сега потънал в липова омая. Общината е осигурила на всички платна с размери 50/65 см, четки, бои, шпатли и пр. необходими атрибути.
За тези денонощия художниците трябва да нарисуват поне по две картини, които след като бъдат показани на заключителната изложба на 14 юни /петък/ от 18.00 часа в Изложбена зала „Лубор Байер“ще бъдат дарени във фонда на Градската художествена галерия.
Росица Ранчева