Започна осмият Джаз форум Стара Загора

„Винаги съм имала разбирането, че джазът е специфична музика и е за много специална публика, с особено висока интелигентност, каза при откриване на форума зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Това с особена сила важи за джазовият фестивал, който откриваме в Стара Загора за осма поредна година. Благодаря на уважаемата многолюдна публика, че сте тук. Благодаря на артистичния директор Венци Благоев, който отдалече, със златния си тромпет, даде знак за началото на това уникално събитие.

Специално благодаря на Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“, който подпомага финансирането на джазовия фестивал. Защото онова, което Община Стара Загора дава, за да се случва това събитие най-безрезервно за старозагорската любима публика, никога не е достатъчно. Винаги може повече. Но КонтурГлобал е много добър партньор, който не ни измени и в осмото издание под надслов „Осем стъпки към безкрая на джаза“.

От мене приятни три поредни вечери със световното джазово изкуство. Да преживеем най-хубавите мигове заедно“, пожела г-жа Сотирова.

„Осем години – джаз фестивал и осем години КонтурГлобал и Община Стара Загора с общи усилия и голямо желание го организират, каза Алесандро Морето.- Между КонтурГлобал и Джазовият фестивал имаме много важен мост и той се казва „Енергия живот“. Музиката и джазът също са енергия и живот. Но сега е време за музиката – за барабани, пиано, контрабас и китари. Нека им дадем думата!“

„Първата стъпка към джаза е направена преди 2000 години, като най-напред на римските церемониите са вървели тръбачите, каза артистичният директор на феста Венци Благоев.- Реших тази година непрекъснато да се чувства римско присъствие. Осем стъпки да не бъдат само в джаза, а да бъдат и едно завръщане на музиканти от всички краища на света“.

Веднага след прозвучаването на традиционния химн на форума – „Зара джаз фанфари“, на сцената се качиха талантливите представители  на младата генерация във френския и италианския джаз – Пиер Маркюс квартет, със специалното участие на Батист Ербан (Франция) и Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия).

Музиката на френския контрабасист и композитор Пиер Маркюс е едновременно енергична и изтънчена. Със своите красиви и модерни цветове тя смесва чистата мелодия и сложната хармония. Пиер Маркюс събира в своя квартет талантливи музикант, всеки със свой личен почерк и характер. Това се оказва правилната формула за идентичността на групата.

Пиер Маркюс започва да се занимава с музика сравнително късно – на 16 години, избирайки бас китарата. Изцяло самоук, той прави първите си стъпки с фънка, реге музиката и рока, преди да открие джаза няколко години по-късно. На 23 години е приет в Консерваторията в Ница с контрабас, където среща музикантите Франсоа Шасанит и Жан Марк Бакарини, които стават негови преподаватели. По време на обучението си бързо се налага като един от най-търсените музиканти на Лазурения Бряг, записвайки множество албуми като сайдмен. През 2016 г. се мести в Париж, където и до днес работи с едни от най-изявените музиканти на френския и американския джаз. В периода 2014 – 2016 г. участва и печели редица конкурси и отличия за джаз.

Саксофонистът Батист Ербан е едно от най-ярките имена на френската джазова сцена. След като завършва Парижката консерватория в класа на Рикардо Дел Фра, се среща с барабаниста Андре Секарели. Впечатлен от младия саксофонист, той му помага с издаването на дебютния му албум „Brother Stoon“, записан с музикантите Пиер де Бетман и Силвен Романо. През 2012 г. прави дебюта си в митичната зала Олимпия в Париж, а година по-късно печели „Les Victoires du Jazz“. Творческият му път го среща с музиканти като Алдо Романо, Джеф „Тейн“ Уотс и др. Някои от артистите, с които споделя сцена през годините, са Кени Гарет, Джеймс Картър, Енрико Рава, Джери Бергонци и др.До последно е и част от групата на наскоро напусналия ни Шарл Азнавур. През 2019 г. печели най-високото отличие за музика във Франция, наградата на името на Джанго Рейнхард.

Българската следа в джаза обрисуваха с ноти „BalK@N Fusion Band“. Това е фестивален проект, който се сформира специално за тазгодишното издание на Джаз Форум Стара Загора. Музиката, която представя, е с подчертано балканско звучене и включва авторски пиеси на Владимир Кърпаров и Недялко Недялков. Музикантите, които се качиха на сцената са Недялко Недялков – кавал, Владимир Кърпаров – саксофон, Константин Костов – пиано, Игор Спалати (Италия) – контрабас, Борислав Петров – барабани.

Недялко Недялков е сред малцината музиканти, които владеят четвърт тоновата система, което не е толкова лесно да се приложи на кавала. С лекота изпълнява всякаква балканска музика и музика на различните етноси. Неговият стил се откроява с брилянтна виртуозност, освободена и гъвкава импровизация, в която прецизно, с много чувство и финес вплита различни и понякога доста трудни маниери на свирене.

Саксофонистът Владимир Кърпаров се занимава с музика от края на 80-те години. В началото свири в духов оркестър, по-късно с няколко млади джазмени опитва късмета си като уличен музикант в група Street Boys. Следва работа с „Уикеда“, джаз проекти с Христо Йоцов, „Зона „Ц“. След завършване на Музикалната академия продължава образованието си в Германия, където живее и сега. Кърпаров музицира активно, както със собствените си проекти, така и с редица други музикални формации, съчетавайки модерния джаз и българския фолкор в изпълненията и композициите си.

Константин Костов е концертиращ джаз пианист и преподавател в Университета за музика и сценични изкуства в Мюнхен. Свирил е в Германия, Япония, Русия, Италия, България. Знае немски, английски, полски, руски, сръбски, малко японски. Споделя, че предпочита modern jazz, crossover jazz, folk jazz, неравноделните ритми и източната мелодика. През последните години Константин работи и в Полша, където активно се изявява с полски джаз музиканти. С двама от тях той беше на сцената на Джаз форум Стара Загора миналата година.

Роденият в Италия басист Игор Спалати работи активно в Германия. Учи музика в Берлин с Грег Коен и Джон Холенбек. През 2011 г. е първият носител на наградата Savoy Award of Excellence. Свири активно на европейските сцени, взима участие в някои от най-големите джазови фестивали на стария континет. Борислав (Боби) Петров е джаз барабанист и композитор, свири професионално от 19 годишна възраст. През годините на своята кариера Борислав участва в множество артистични проекти от разнообразни музикални жанрове, като джаз, рок, латин, биг бенд, поп, етно джаз.

Община Стара Загора организира „Джаз форум Стара Загора“ с изключителната подкрепа на “КонтурГлобал Марица Изток 3” и със съдействието на фондация „Джазтет“.  Проявите са със свободен вход.

Допълнителна информация и цялата програма можете да намерите на сайта на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum

Росица Ранчева