Стартират 8 стъпки към безкрая на джаза!

За осма поредна година Джаз форум Стара Загора кани меломаните да чуят своята любима музика под звездите в Града на липите. Едно от най-чаканите събития в културния календар на общината привлича многохилядна публика. Благодарение на свободния вход за концертите, жителите и гостите на града имат възможност да чуят на живо едни от най-талантливите изпълнители в съвременния световен джаз.

Предфестивално в първите три дни от седмицата – 3, 4 и 5 юни, децата на града се включват в програмата „Джаз за деца”, която се провежда в парк „Пети октомври“. Началото е в 11 ч.

Регионална библиотека „Захарий Княжески” приема дневните майсторски класове и лектории на специалните гости на джаз форума. Вечерните концерти в Античния форум „Августа Траяна“ започват в 19.30 ч. Стартът е на големия християнски празник Възнесение Господне – 6 юни 2019 г.(четвъртък).

Джаз форум Стара Загора е и единственият фестивал в страната, който обръща сериозно внимание и на най-младите изпълнители. И тази година в тясно сътрудничество с НУМСИ „Хр. Морфова“ и музикалните школи в града техни възпитаници ще се изявят на голямата сцена редом с утвърдени български и чуждестранни джазмени. Ще чуем акапелни изпълнения на „Траяна Глас квинтет“, а в заключителния концерт гост-солист е Добромир Добрев – алт саксофон, ученик от Музикалното училище.

Младата вълна във френския и италианския джаз ще представят Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция) и Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио (Италия).

Един юбилей – 60-годишнината на пианиста и диригент на Биг бенда на БНР Антони Дончев – ще бъде отбелязан с участието на юбиляря.

От САЩ фестивалът посреща световната знаменитост Рик Маргица, който ще вземе специално участие в проекта на Мая Нова квартет.

Българската следа в джаза ще представят и BalK@N Fusion Band. По традиция фестивалната седмица закриват музикалните домакини от Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Техни солисти ще бъдат тромпетната звезда на Армения Йерванд Маргарян, Милица Гладнишка, Венци Благоев, Цветомир Цанков, Лиляна Дойчева.

Dolap.bg