Прекрасна детска изложба усмихна галерия „Лубор Байер“ в Стара Загора

Тазгодишната традиционна годишна изложба на трите школи по изобразително изкуство при Центъра за подкрепа на личностно развитие Стара Загора напълни с радост и усмивки изложбена зала „Лубор Байер“. Над 90 деца на възраст от 3 до 13 години са показали своите умения в областта на приложното изкуство, живописта и малката пластика.

Ръководител на Школата по приложни изкуства от 12 години е Юлия Славова. Тук участват 35 деца. През годината те са направили десетки работи, от които сега са избрани и експонирани най-добрите. Темата тази година са птиците върху рисуваната коприна, рисуваното стъкло и декоративните плочки.

„Избрах темата „Птици“, защото децата са като птичките на света, обясни за dolap.bg Юлия Славова.- След време те отлитат от семейното гнездо, а и в Школата ги учим, учим и пак излитат, за да продължат полета си, усвоявайки други светове. Децата ми са от 6 до 13-годишни. Имаме си и една какичка на 20 години, но много й харесва да е сред нас и продължава да посещава занятията ни“.

Изящни са творбите на момичетата и момчетата. Г-жа Славова разказа, че в началото рисунките им са само с черен фулмастер. След това в средата на масата поставя текстилни маркери, да работят всички заедно. Всеки си избира с какви цветове да работи. Следващият етап е творбите да се покрият с восък. Тогава децата започват с текстилните бои да работят по фигурите, по фона и пр. Говорят си за топли и студени цветове, за композиция и пр.

Най-голяма на години е Школата по приложни изкуства. Тя е създадена преди 32 години от Слави Славов, който и досега – неуморно и търпеливо, предава на възпитаниците си тайните на глината, на шамота, на дървото, на гипса. Над 2000 деца са преминали през Школата на г-н Славов. Тази година те наброяваха 50. Най-мъничкият участник е на 3 годинки. Довела го е майка му Гергана, която в детството си също е посещавала този забавен кръжок.

Няколко десетки да произведенията на малките приложници – любими животни, човешки фигури, цветя и всичко, което ражда фантазията им.

„Не малко от моите ученици продължават пътя на художника. Отдавна имам „деца“ завършили Художествената академия, други са сега студенти. Независимо какъв път си избират, те остават верни на изкуството и на естетиката за цял живот“, сподели Слави Славов.

Школата по живопис с ръководител Тошо Стефанов е създадена през 1993 г. Участниците в нея са носители на престижни награди от национални и международни изложби. Над 40 рисунки украсяват двете стени на галерията в тазгодишната обща изложба на школите. Тук ще видите автопортрети, любими герои от приказки, пасторални картини, космос, възрожденски къщи и какво ли още не.

В приветствието си към авторите на изложбата и родителите им, директорът на Центъра Искра Иванова подчерта, че школите са организатори на общинските конкурси „Сурва, весела година“, „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, на Националния конкурс за детска рисунка „Моят празник“.

Всички участници в школите получиха грамоти. Повече от 20 от тях бяха отличени и със специални грамоти и малки подаръци за успешното им участие в национални конкурси.

Гости на церемонията по откриване на годишната изложба бяха Иванка Сотирова -зам.кмет на Община Стара Загора, Милен Алагенски – председател на Представителството на СБХ в Стара Загора, доц. Злати Златев, много родители.

Милен Алагенски поздрави децата за хубавата изложба и техните преподаватели и им благодари, защото тя е поздрав към общността. „Наистина всяка година изложбата става все по-добра. Пожелавам весела ваканция на децата и догодина ви очакваме с още по-хубави рисунки“, каза Алагенски.

„Скъпи дечица, днес вие правите голям подарък на старозагорската общественост, обърна се към многобройната публика зам.кметът Иванка Сотирова.- Подаръкът е тази изложба и една прекрасна книга, която Центърът за личностно развитие е издал с ваши рисунки, стихотворения и разкази. Благодаря ви за този подарък, за всичко което сте направили. Пожелавам ви една хубава ваканция. Събирайте много здраве, енергия и впечатления през лятото, за да ни изненадате със нови творби.

Много благодаря на родителите за тази подкрепа, а на ръководителите – безкрайна възхита за вашия професионализъм през изминалите години. Всяка година изложбата е все по-голяма, по-интересна и разнообразна. Поздравления за Центъра за личностно развитие на децата“, каза Сотирова.

Росица Ранчева