За втори път български филм е носител на Голямата Награда на „Златната липа“

След 2015 г., когато българският филм „Урок“ спечели две от най-важните награди на Международния фестивал за европейско кино „Златната липа“- за най-добър филм и най-добра женска роля за Маргита Гошева, тази година отново българска лента е отличена за най-добър филм. Това е филмът „Ага“, който продължава да печели награда след награда на престижни филмови събития по света.

За пръв път от 29 години през миналата 2018 г. българският пълнометражен игрален филм „Ага“ е селектиран и включен в програмата на „Берлинале“. /През 1989 г. в престижната конкурсна селекция е бил избран филмът на Иван Ничев „Иван и Александра“./. Тогава е първото му официално представяне. Филмът спечели през миналата година голямата награда на 24-ото издание на филмовия фестивал в Сараево. Четиричленното жури на фестивала, оглавявано от иранския режисьор Асгар Фаради, му присъди приза „Сърцето на Сараево“ за най-добър филм. „Ага“ на Милко Лазаров получи главната награда „Най-добър филм“ в селекцията „Седмица на критиката“ на 40-ия Международен филмов фестивал в Кайро. След над 30 фестивала и повече от 20 отличия, „Ага“ има и две награди на публиката – от филмовите фестивали в  Словения и Турция.

Журито на тазгодишното издание на „Златната липа“ присъди и приз за най-добра мъжка роля на Михаил Апросимов за ролята му във филма “Ага“.

„Ага“ е повече от кино, той е метафизика, медитация. Той показва, как киното може да е повече от един кинематографичен разказ. Гордейте се, че „Ага“ е български филм“ – каза Донатас Улвидас, член на журито на фестивала.

За най-добра актриса бе определена Халидора Геирхартсдотир за ролята й във филма “Жена на война.Наградата за режисура отива при Бенедикт Ерлингсон за филма “Жена на война”.

 

Филмите „Ага“ и „Жена на война“ са били абсолютни фаворити на журито. Директорът на „Златната липа“ Маги Ралчева съобщи, че към филма „Жена на война“ има голям интерес от Холивид и актрисата Джоди Фостър е откупила правата му, за да направи римейк.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци получава унгарският филм „Залез” с режисьор Ласло Немеш. Маги Ралчева връчи на Владимир Ястреба специална грамота на Фестивала „Златната липа“, която да бъде предадена на ръководството на Киноцентър „Мосфилм“ като признание и благодарност за съвместната работа в изданията на фестивала.

„Повече от 10 000 души посетиха филмовите прожекции в салоните на Държавна опера и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ за петте дни на последното, 7-мо издание на фестивала. Всичко това кара мен и екипът на „Златната липа“ да запретнем отново ръкави и да се впуснем към осмото издание на фестивала“, каза Магдалена Ралчева, създатели и директор на „Златната липа“. Тя съобщи още, че  във всички издания на фестивала са показани над 300 нови европейски филми, които са били гледани от над 100 000 зрители.

 

Церемонията по награждаването на отличените филми и актьори  започва в 18 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора. В 19 часа ще бъде прожекцията на наградения филм „Ага“.

Ето и кои бяха отличените БГ филми и актьори/актриси в изданията на „Златната липа“:

2018 г. –  Наградата за най-добра мъжка роля получава младият български актьор Велислав Павлов за изпълнението си във филма на Илиан Джевелеков „Вездесъщият“.

2017 г. –  Наградата за най-добра мъжка роля получава  Стефан Денолюбов за ролята на кантонера в българския филм „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

2016 г. –  Наградата за режисура получава Ивайло Христов за филма си „Каръци“

2015 г. – Българският филм „Урок“ печели две награди – за най-добър филм и най-добра женска роля за Маргита Гошева

2014 г. – Наградата за най-добър режисьор беше присъдена на Петър Попзлатев за филма„Аз съм ти“

2013 г . – няма отличен БГ филм или актьор/актриса

 

Уляна Кьосева