Търсят се професионални готвачи доброволци за кухнята на храм „Св.Отец Паисий“

Наближава храмовият празник на църквата „Св.Паисий Хилендарски“ , която се намира в старозагорския квартал „Зора“. Всяка година той се чества на 19 юни. На 18 юни (събота) от 17:00ч. ще бъде отслужена вечерня. На 19 юни – 8:00 ч- утреня, 9:00 ч. – света литургия.

Тъй като 19 юни е делничен ден, голямото честване ще бъде на 23 юни 2019 г. На него са поканени да присъстват видни общественици, народни представители, целият Ротари клуб, ръководството на Община Стара Загора, всички миряни, допринесли с труд и средства за църквата и социалния център. Благодарение на ротарианците, на Общината и лично на кмета Живко Тодоров, се осъществи и една отдавнашна мечта.

„Години наред ние осигуряваме храна за социално слаби хора, но тя е на кетъринг, обясни предстоятелят на храма отец Йордан Карагеоргиев.- Колкото и да търсим приятели и познати, колкото и хората да са добронамерени, една храна осигурена на кетъринг винаги е по-скъпа от тази, която се приготвя на място. С Божия помощ, благодарение на Тинко Василев, който отдели 10 000 лв за рождения си ден, на Христо Механдов заедно с Евгени Александров, който има строителна фирма, се изгради пристройка от 40 кв.м. до сградата за социални дейности. Тази пристройка е бъдещият кухненски блок. Ротари клуб и Община Стара Загора го обзаведоха с необходимата техника. Идеята е тук да се приготвя храна поне за 100 човека. Освен за нуждите на храма, кухнята ще бъде и разливна за кухните в градските църкви, защото част от хората, които идват да си вземат храна, са от града. Т.е. тук ще се готви, а готовата храна ще се занесе в другите градски църкви. Целта е хората да не пътуват, защото за много от тях вложените средства за билети по автобусите са непосилни.

Надявам се на 23 юни за първи път да сготвим социална храна, която да раздадем на хората. Преди това Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще отслужи светата литургия и ще направим всички празнични богослужения“, каза отец Йордан.

Празничната утреня започва от 8:00 ч. Светата литургия ще започне с пристигането на архиерея – 9:30 ч. След което ще се раздаде храната.

Благодарение на спонсорството отново на Христо Механдов и на Евгений Александров, голяма част от цялата сграда, която се извисява зад храма е тяхно дела. Тя е с размери 100 кв.м. Построена е преди 3 години. Първоначалната идея е в нея да се вместят санитарен възел, канцелария за свещеника и голямо универсално помещение, което да се използва за неделно училище за деца и за възрастни, за училището по пиано, както и за всички провеждани прояви – излъчване на православни филми, беседи и пр. Намерението е било в тази голяма зала да се обособи и кътче за готвене. Практиката обаче показва, че инициативите са много, а и изискванията от ХЕИ са задължителни. Затова е изграден допълнителният кухненски блок.

Досега, въпреки че се използва пълноценно и непрестанно, сградата не е осветена. На 23 юни ще се извърши и това дело. Това всъщност е най-голямата социална сграда в цялата Старозагорска епархия.

Църковното настоятелство на храм „Св.Паисий Хилендарски“ се обръща с молба към миряните за дарение на хранителни продукти, както и на хора, които имат отношение към готвенето. „Ние имаме доброволци, но се търсят готвачи професионалисти, за да сложат правилното начало, каза отец Йордан.- Засега готвенето ще е само в неделния ден. През зимата ще се готви поне два пъти седмично, дай Боже и повече“.

На 19 юни 2019 г., за 11-та година,  църквата „Св. Паисий Хилендарски“ в старозагорския квартал „Зора“ ще чества своя храмов празник.

Първата копка на храма е направена на 17 август 1996 г. от митрополит Панкратий. За съжаление, две години по-късно той почина, което забави строителството. Изграждането на Божия дом започва през 2001 г. изцяло с дарения.

„Бог помогна на много хора и вразуми много хора, които са дали своята лепта, припомни отец Йордан. – Били са моменти, когато сме нямали с какво да платим на бригадите и в последния момент, преди работата да спре – някой дойде и направи дарение. Бяха хубави години. Когато човек прави нещо добро, то го зарежда. Затова всеки трябва да има някакви цели, които да следва“.

Изографисването на храма е дело на Ваня Сапунджиева, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Архитектурният проект е дарение от покойната вече арх. Ваня Тончева. Освещаването на църквата става на 19 юни 2008 г. от митрополит Галактион.

Паисий Хилендарски (1722–1773), често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположника на Българското възраждане. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия Синод на Българската православна църква през 1962 г.
Паисий е роден в днешна Самоковска епархия, вероятно в град Банско. Той се установява в Хилендарския манастир в Атон през 1745 г., където по-късно става йеромонах и заместник-игумен. С упорита работа той две години събира материали, като дори посещава германски земи и написва своята История Славянобългарска през 1762 г. в Зографския манастир. Книгата е първият опит да се направи пълна история на България, с цел възраждане и подсилване на българското национално съзнание.

Росица Ранчева