Тромпетът на Венци събира малчуганите в Градската градина

За поредна година три дни преди началото на уникалния за България Джаз форум Стара Загора, децата се отдават на любимите музикални забавления.

„С тромпета, който прогонва облаците, в 11:00 ч.,събираме децата на Стара Загора, на матине в парк „5 октомври, каза за dolap.bg артистичният директор Венци Благоев. Наша цел е да прогонваме лошите настроения, лошите енергии и да остане само хубавото. Защото джазът е комуникация. С него се разговаря. Той събира нови и стари приятели“.

Организаторите на Джаз форум Стара Загора е един от първите джаз фестивали в България, които разбраха, че освен да се свири за малкото джазови фенове, трябва да се възпитава публика. Децата навсякъде, както е в Ню Йорк и Париж, както е в целия свят, трябва да чуват и да се докосват до голямото изкуство.

Джаз за деца е интерактивен проект. Децата идват в парка и свирят на познатите им инструменти. През първия ден – на барабаните застана един много талантлив млад господин. На втория ден, две прекрасни пиянистки свириха на четири ръце. Джазмените пък, се опитват да научат техните песни. Има перкусии за всички желаещи момченца и момиченца, които са изключително щастливи да участват в това прекрасно събитие.

Венци Благоев отваря два вълшебни куфара, в които има по няколко десетки перкусионни инструменти. Големите музиканти засвирват, а малките започват да им подражават, да пеят, да танцуват. Често в шоуто се включват млади майки и весели баби. Отборът винаги е много позитивен. На матинетата има много активна публика – деца и възрастни. После тя се пренася на „големия“ фестивал, който стартира на 6 юни 2019 г. на Античния форум „Августа Траяна“.

В бандата тази година участва изявеният кларнетист Мариан Божидаров, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ и на още две лондонски училища. За 24 май т.г., той получи специалната награда „Млада Загора“ за високи постижения в изкуството. За първи път тази година свири и Мартин Хафизи, възпитаник на Ротердамската консерватория. Димитър Благоев е добре познатият китарист, който участва от първото издание на феста. Тук е и вокалистът на Военен биг бенд Стара Загора Цветомир Цанков, който се справя чудесно и като медиатор на новите малки „колеги“.

„Джаз за деца“ е част от предфестивалната програма на Осмия международен фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Той се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“, с подкрепата на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

В първата фестивална вечер ще се представят Пиер Маркюс трио със специалното участие на Батист Ербан и Balk@n Fusion Band.

Росица Ранчева