Митрополит Киприан награди заслужили дейци на БПЦ-БП

На 3 юни 2019 г. в Митрополитския дом , в присъствието на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, на заместник областния управител Красимир Червилов, на архиерейските наместници от Старозагорска епархия и свещенослужители, се проведе тържествено заседание на Епархийския съвет на Старозагорската света митрополия.

„За мене е чест да открия празничната сесия на Епархийския съвет на Старозагорска митрополия, с която да изпълним Решение от 7 май 2019 г. , за награждаване на трима наши заслужили наши сънародници. Трима споспешници в църковното и богослужебно дело, трима пазители на вярата, трима пазители и съхраняване на традициите, които ни са дали смисъла и на нашия живот и на нашето българско самосъзнание, каза в началото на събитието митрополитът. Това са Емил Велинов – директор на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет, Васил Вълчев – генерален консул при Генерално консулство в Одрин

и отец Александър Чакарък, свещеник в двете български църкви в град Одрин, Турция.

Трудно и отговорно е делото, което всички имаме. Защото да съхраним традицията, да съхраним вярата, да поддържаме нашите православни храмове, да съхраним православния дух, означава да имаме първо вяра в Бога и сили, че той ще ни помогне да преодолеем трудностите.

Виждаме, осъзнаваме, и се радваме и сме възторжени от това, че имаме такива добри споспешници в нашите църковни дела, за да можем в ревност, в любов най-вече към ближния, любов към православната църква, да създадем онова семейно православно огнище за Стара Загора и извън пределите на областния град, както ми е поверена от Св. Синод територията на Република Турция, каза Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Наистина, огромно и величаво е делото им да съхранят там нашата православна вяра, начело с нашия български свещеник отец Александър Чакарък. Той заслужава нашите адмирации, нашата любов христова и нашето уважение“.

От името на Епархийския съвет с орден св. ап. Карп I-ва степен са отличени Васил Вълчев – генерален консул при Генерално консулство в гр. Одрин, Република Турция и Емил Велинов – директор на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет – за особени заслуги към Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ – БП), респективно към Старозагорска епархия.

С орден св. прпмчк. Игнатий Старозагорски I-ва степен е удостоен единственият български свещеник в град Одрин – Александър Чакарък – за ревностно изпълнение на духовните му задължения в град Одрин, Република Турция и за особени заслуги към БПЦ – БП.

В отговор на високата награда Емил Велинов сподели, че за първи път получава отличие, което е свързано с българските паметници на културата, които се намират на територията на Република Турция. Той „върна“ историята назад, когато през 2001 г. цар Симеон Сакскобургготски стана министър председател на България. От тогава българските паметници, респективно църквите и военните гробища, които се намират в Турция, започват да получават средства за реставрация, за да добият днес този великолепен вид.

През 2004 г. е обновена църквата „Св.Георги“ в Одрин. Сега тя е и със златно кубе. Другата църква „Св.св. Константин и Елена“ в същия град беше в плачевно състояние след опожаряването й. Имаше само една стена, с изгорял олтар, с поникнали дървета в храма. Сега тази църква е великолепна. Последваха Екзархията и Гробищната църква в Истанбул, интериорни изменения, обновени иконостаси…

„Ние можем да се гордеем, че нашите църкви в Истанбул и в Одрин са в прекрасно състояние. Имаме си и наш владика – митрополит Киприан. Св. Синод го определи, като човек, който ще наблюдава духовната дейност там. Имаме и младо момче – синът на Александър Чакарък, което се учи за свещеник и ще продължи това дело“- сподели Емил Велинов. Той съобщи още, че заедно с генералния консул осигуряват дом за свещеник от Старозагорска епархия, който да служи постоянно в църквата „Св.св.Константин и Елена“.

Благодаря за наградата присъдена ми от Старозагорска епархия и най-вече на Ваше високопреосвещенство , която за мене е много специално отличие“, каза Емил Велинов.

„За мене действително е висока чест връчването ми на това отличие, каза Васил Вълчев.- Приемам го като признание за целия труд и усилия на целия екип на генералното консулство в Одрин, разбира се с огромната подкрепа на Негово високопреосвещенство, на свещениците, на тракийците, на Община Стара Загора и областната управа. Те винаги са ни подкрепяли, за да можем да съхраняваме традициите и вярата. Особена благодарност отправям към г-н Велинов, защото без подкрепата на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, нямаше как да се случи. Абсолютен приоритет за всички нас, както и за дипломатите, а и за митрополит Киприан, на целия Епархийски съвет е да поддържаме и опазваме съграденото. Само когато сме заедно, наистина сме силни“, каза г-н Вълчев.

Църковният хор при Катедрален храм „Св. Николай“, с диригент Мария Колева, поздрави с няколко изпълнения наградените и присъстващите на събитието.

Росица Ранчева