Стара Загора се поклони пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата

В неделния предиобед на 2 юни 2019 г., стотици ученици, младежи, деца и възрастни старозагорци се отправиха към парк „Митрополит Методий Кусев“, където от 1937 г. се извисяват бюст-паметниците на двама големи българи – Христо Ботев и Хаджи Димитър Асенов. Този ден е отреден за поклон и памет пред великото дело на знайни и незнайни борци, отдали най-скъпото – живота си за свободата на Отечеството. Това е ден достоен на нашата историческа памет. Ден на храбрите, на истинските български мъже. Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

На този ден всички ние коленичим, за да почетем паметта на Христо Ботев -гениалният поет и публицист, мислител и просветител, един от най-ярките лидери на българската национална революция, един от най-силните и недостижими български родолюбци. Коленичим в израз на признателност и към неговите четници и съратници, към всички поборници, които през вековете даваха всичко от себе си срещу османската тирания.

Десетилетия по-късно един български творец писа, че този ден е велика и чиста българска задушница, истински национален реквием. И това е така, защото животът, революционният път и смъртта на Христо Ботев са може би най-яркият символ на величието и трагизма на българската национална революция символ на саможертва на българския национален гений.

„Уважаеми, съграждани, уважаеми ученици, обръщам се най-напред към вас, че днес вие сте тук. Към всички граждани на Стара Загора, които намериха воля в този паметен ден да бъдем тук и да отдадем заслужена почит, каза в словото си зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Днес е 2 юни. След минути ще засвирят сирените. След минути цяла България ще потъне в мълчание, мълчание, в което всеки по своему ще се отдаде на размисъл какво се е случило. Благодарение на кого ние днес имаме тази свобода.

Минута мълчание, в която всеки ще направи съпоставка с днешното време. Минута мълчание, в която ще си припомним имената на знайни и незнайни герои. Минута мълчание, която ще ни отведе в далечната 1876 г., Денят в който загина един от най-славните синове на революционното движение. Един от най-комплексните образи – поетът революционер Христо Ботев. Малцина са участниците в съпротивителното движение, които толкова безкористно поставят родината на първо място, дългът пред народа.

И тук стои големият въпрос: А днес???

Ботев жертва живота си, живот – истинска голгота. Затова с основание България трябва да тъгува. Но не само днес!

Нека на тук присъстващите млади хора, които са нашите следовници, да покажем примера как трябва да ценим онова, което ни е завещано. Как трябва да го съхраняваме

Нека с дълбок поклон да почетем паметта на Христо Ботев и всички, които тачим в литература и в история! Поклон!“- каза в словото си Иванка Сотирова.

Венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора и Общинския съвет Стара Загора, Втора тунджанска механизирана бригада и Областния управител на област Стара Загора, от СУ „Христо Ботев“, от признателните старозагорски граждани.

Точно в 12 часа завиха сирените. Минута за мълчание, за размисъл, за почит.

На общоградското честване присъстваха представителна рота на Втора тунджанска механизирана бригада и Военният духов оркестър, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник областни управители, общински съветници, народните представители Радостин Танев и Георги Гьоков, представители на партийни и младежки организации, на културни институти, на училища, много граждани.

За първи път, освен традиционния Военен оркестър и имаше и училищен фанфарен оркестър – на VІ ОУ „Св. Никола“. Впечатление направи и група от ученици, облечени в четнически униформи. Оказа се, че това са осмокласници -възпитаници на ПГ по електротехника „Г.С.Раковски“, които в извънкласна дейност се занимават с родолюбие.

Ивайла Кирилова, на 12 години, от Детска театрална школа при НЧ „Св.Климент Охридски 1858“ с ръководител Стефан Борисов рецитира стихотворение на Христо Ботев „Хаджи Димитър“.

Водещ на събитието беше актьорът Христофор Недков.

В навечерието на 24 май т.г. беше направена основна реставрация и консервация на двата бюст -паметника на Христо Ботев и Хаджи Димитър Асенов. От тяхното създаване през 1937 г. от скулптора Васил Вичев от София, основна реставрация не е правена. Сега художник- реставраторът Никола Стоянов е извършил почистване, препатиниране- както бюстовете, така и гранитните постаменти. Върху тях е направена хидрофобизация – положен е защитен слой от влагата. Обновени са и текстовете върху мемориалите със златна боя. Тази година за 24 май г-н Стоянов получи Грамота от Министерство на културата за принос за развитието на културата. Това съобщи за dolap.bg Стефан Димитров – главен специалист в отдел „Култура“ на Община Стара Загора.

Росица Ранчева