Започва Международният филмов фестивал „Златната липа“

Над 50 филма от 26 държави са включени в програмата на седмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ 2019. Зрителите ще могат да видят една качествена извадка от случилото на европейската кино сцена през последните две години, а също и най-интересното от родното ни кино.

Това не се случва в много градове в България. Подобните на това събития се броят на пръсти, но те далеч нямат тази амбиция и този мащаб. Публиката на Стара Загора обича „Златната липа“ и пълни залите. Пожелавам дълголетие, защото тези резултати се получават само с натрупване.“, каза на откриващата пресконференция кинокритикът от сп. „Кино“ Катерина Ламбринова.

Директорът Магдалена Ралчева изказа специалните си благодарности към община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров и заместник-кмета Иванка Сотирова. „Това, което те направиха през тези седем години е изключително. Без тяхната подкрепа фестивалът нямаше да има тази визия.  Тяхната подкрепа е не само финансова, а и духовна и е в полза на нашето културно израстване.“  Тя припомни, че всички събития от програмата са с вход свободен и може би това е една от причините да има толкова висок интерес и ескалираща публика.

Ние възпитахме публика, която има желание и потребност да гледа европейско кино. Горда съм от селекцията. Деветте филма в конкурсната програма определено заслужават изключително внимание. През изминалите седем години имаме предложения да правим ехо на фестивала, да имаме прожекции на филмите, но моето мнение е, че той трябва да продължи тук. Фестивалът е ексклузивен и допринася за децентрализацията на културния живот в България.“, допълни още Ралчева. За нея най-голямата перла в програмата е филмът „Щастливеца Пер“.

Председател на журито е известният и талантлив български режисьор Илиян Джевелеков, прочут с филмите „LOVE.NET“ и „Вездесъщият“, спечелил наградата за най-добра мъжка роля на миналогодишното издание на фестивала. „За мен наистина е чест да съм тук. „Златната липа“ е едно бижу в българската култура. Работата на Магдалена Ралчева, екипът й и Община Стара Загора, правят града привилегирован, отличаващ се от останалите, защото най-новото европейско кино идва на крака. За всички нас е интересно предизвикателство да бъдем жури, защото общото ни мнение е, че селекцията е много добра. Задачата няма да е лесна, но ще подходим със сърце към работата си.“ Джевелеков се пошегува, че причина за вчерашната буря е пристигането на членовете на журито от различните краища на света – руската актриса Анна Попова и режисьорите Донатас Улвидас от Литва, Али Джаберансари от Иран и Янис Коконис от Кипър.

Заместник-кметът Иванка Сотирова благодари за изключително високите оценки за съвместната работа с общинската администрация и сподели, че ръководството й взема решения за културните събития, водени единствено от отношението на публиката. „Колкото повече инвестираме, толкова повече старозагорци ни се отблагодаряват.“, категорична бе тя.

Припомняме, че гост-звезда на фестивала е известният с ролята си на отец Ередия във филма „Осъдени души“ Ян Енглерт. Днес той се срещна с кмета Живко Тодоров, а утре в 10:00 прочутият актьор ще засади дръвче в Алеята на липите. 

Официалното откриване на фестивала е днес в 17:30 часа, на западния вход на Държавна опера – Стара Загора. Водещ на церемонията ще бъде Владимир Зомбори, а сред поканените от кино средите са Гинка Станчева, Владимир Пенев, Пенко Господинов, Анастасия Лютова, Камен Воденичаров, Любен Чаталов, Мария Статулова и други.

Благовест Илиев