Градът на киното посрещна с радост и обич големия Ян Енглерт

С традиционни церемонии, на 1-ви юни 2019 г. в Стара Загора, започна седмото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Много преди началния час, сградата на операта беше плътно обсадена от любителите на хубавото кино. Сред публиката бяха драги гости – любими филмови и театрални артисти, сред които Гинка Станчева, Владо Пенев, Камен Воденичаров…Най-много беше ухажван специалният гост на феста, големият актьор Ян Енглерт, изиграл преди 44 години ролята на отец Ередия в мега филма на Въло Радев „Осъдени души“. Поласкан от вниманието, деликатният и фин аристократ, търпеливо раздаваше автографи и се снимаше с дами и господа, щастливи от досега с изключителния артист.

Началото дадоха с дефиле Общинският духов оркестър и мажоретният състав при Центъра за подпомагане на личностното развитие. Пак по традиция, архимандрит Богослов и свещеници от епархията отслужиха водосвет за здраве на всички присъстващи и за успех на фестивала.

След задължителни снимки на журито, специалния гост, директора на „Златната липа“ и кмета на Стара Загора, след елегантен коктейл с класна музика, хубавото настроение продължи в салона.

След показване на микс от лентите, които ще участват в конкурсната и във фестивалната програма, поздрав към публиката и гостите отправиха участници в ДЮСОБ „Маргаритки“ и оркестъра и солистите от операта Александър Крунев, Ивайло Йовчев и Георги Динев.

„Този фестивал винаги е очаквано и вълнуващо събитие, каза директорът на фестивала Магдалена Ралчева. – Сред аромата на липи, европейското кино намери своя дом в Стара Загора. През предстоящите пет дни, вие ще имате възможност да видите 54 филма от 26 европейски страни. Сред тях ще видите и най-новите български игрални и документални ленти, които ще бъдат представени от своите създатели. Най-големият успех е, че през тези седем години успяхме да провокираме и да възродим интереса към европейското кино. Нека не забравяме, че това е един от малкото фестивали, който допринася за децентрализацията на културния живот в България.

Благодаря на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров за това, че признаха този фестивал като свой, осъзнавайки неговата културна значимост, не само за Стара Загора, но и за България и за Европа.

Възползвайте се от културното пиршество на фестивала и се отдайте на неговата магия“, пожела Маги Ралчева.

„Добре дошли на всички, каза градоначалникът. Искам да благодаря на всички наши официални гости. Пожелавам ви прекрасен престой в Стара Загора. Вчера тук имаше буря, но винаги след бурята идва слънце и хубаво време. Нека настроението ви да бъде слънчево и да се радвате на този уникален седми фестивал. Призовавам публиката да бъде активна, да бъде пълна тази зала и да се радвате на киноизкуството, защото в днешно време духовността и подкрепата на културата са много важни. Отправям специални благодарности към Маги, защото е изключителен човек, старозагорка, която заслужава да бъде на сцената пред вас, уважаемата публика, да получи вашите аплодисменти и този прекрасен букет“, каза при откриването на феста Живко Тодоров.

Представено беше и международното жури с председател Илиан Джевелеков. Той съобщи, че за изминалите шест издания, „Златната липа“ е показала над 100 заглавия ново европейско кино пред над 100000 души, което е своеобразен рекорд.

Към създателите и организаторите на „Златната липа“ поздравителни адреси бяха изпратени от министъра на културата Боил Банов и директора на Националния филмов център Жана Караиванова.

След показване на кадри от един от най-големите български филми „Осъдени души“ на режисьора от Въло Радев по едноименния роман на Димитър Димов, на крака и с бурни аплодисменти публиката посрещна полския актьор Ян Енглерт, изпълнител на ролята на отец Ередия от лентата. Един достоен мъж, интелектуалец, хуманист и творец, който през годините доказа с изключителната си отдаденост към театъра и киното, че брани и отстоява културната идентичност на Полша във все по-глобализиращия се свят на изкуството. Повече от 40 години, неговото име е свързано с едни от най-силните и красиви образи в историята на българското кино. Той е дългогодишен директор на Варшавския народен театър, преподава в Театралната академия, режисира и играе. Има повече от 100 роли в киното и театъра. Но за нас българите неговото най-голямо превъплъщение е в образа на отеца езуит Ередия. Този образ винаги е спирал дъха ни и досега продължава да живее в нас със своята сила, страст и изпепеляваща любов.

Наградата „Златната липа“за цялостния му принос в киното връчи на Ян Енглерт директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева:“Тази награда е символична. Приемете я като символ на обичта и почитта на България към Вас“.

„Много се радвам, че съм сред вас, каза големият Енглерт.- За съжаление остарявам. Гледайки това момче, (кадри от „Осъдени души“ б.м.) което виждате преди 45 г., много се развълнувах и затова сега толкова трудно мога да говоря. За мене филмът „Осъдени души“ е феномен. Това е единственият случай при който, преди 45 години актьорът е изиграл дадена роля и сега го награждават. Това е много важна за мене роля. В Полша този филм никога не е прожектиран. Дори никой не знае, че съм участвал в него. Имам приятели българи. Много е хубаво това, че имам приятели за това, че съм направил една единствена роля. Разбирам, че сред вас също имам приятели. Най-хубавото е това, че актьорът живее в паметта. Щом вие ме помните, значи че още съм жив.

Искам да ви призная, че съм играл в 150 филма, но единствената награда е тази, която получавам тази вечер на „Златната липа“.

След церемонията беше прожектиран полският филм „Голямото прецакване“ по сценарий на Ян Енглерт, който е и изпълнител на главната роля.

На 2 юни 2019 г. от 10:00 ч. започва открита пресконференция с Ян Енглерт, след която той ще засади своята липичка в алеята на липите пред сградата на операта и ще открие своята Звезда на славата.

Росица Ранчева