Вдигат изложба за Иван Аксаков

На 16 юни 2019 г. в Градската художествена галерия в Раднево ще се открие изложба посветена на 195-та годишнина от рождението на известния руски обществен деец, публицист и поет Иван Аксаков. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА Николай Атанасов, областен координатор на ПП Нова Зора, съорганизатор на честването.

Изложбата е създадена от Мемориален дом-музей „Сергей Т.Аксаков в гр. Уфа, Музей „Фьодор Тютчев” в имението Мураново, Музея за история на руската литература в Москва и Културно-историческия център „Музей С.Т. Аксаков” в село Надеждино, Башкирия.

В експозицията са представени снимки, документи и материали за приноса на Иван Аксаков в обществено-политическия и духовен живот на Русия през 19 век.

Иван Аксаков е наречен от народа скърбящия защитник на руската земя и на многострадалното славянство, защото своята любов и внимание той насочва към руския народ.

Като секретар и председател на Московския славянски комитет той активно участва в акциите за събиране на средства за въоръжаване на българските опълченски дружини. На 14 септември 1885 г. Аксаков приветства Съединението на българските земи от двете страни на Балкана с думите: „ Рухна Берлинския договор !… Няма нищо по- просто и естествено от обединението на Източна Румелия и Княжество България, а сложното беше насилственото тяхно разделяне, измислено от прословутата, недалновидна и злобна политика на лорд Биконсфилд и узаконена от Берлинския конгрес”.

За големите си заслуги към Русия и православната църква Иван Аксаков е погребан в Троице- Сергиевата лавра, а в последния му път го изпращат над сто хиляди души.

Преди откриването на изложбата в радневското село Любеново ще има честване на паметта на 16 загинали при завръщането си от Руско-турската освободителна война сапьори – казаци. Очаква се да пристигнат и представители на  Единния казашки съюз в България.

Д-р Румяна Лечева /БТА/