Поетът Таньо Клисуров:“Моята столица е Стара Загора“

В празник на поезията в Стара Загора се превърна честването на 75-та годишнина на големия български поет Таньо Клисуров. Малко след рождената му дата – 23 май 1944 г., на 30 май 2019 г. общоградското тържество се проведе в Кукления театър. Половин час преди началото му дълга опашка от почитатели и приятели на творчеството на рожденика, чакаше за автограф на новата му книга „Мерено и не мерено“. На сцената- певец с китара редеше песни по стихове на поета, а с поднесените цветя можеше да се открият два магазина.

„Благодаря ви, уважаеми приятели, че споделяте моя празник. Вашето присъствие показва отношението ви към мене и моето скромно творчество и че не съм сгрешил, когато преди 40 години, вместо да тръгна със своите приятели -състуденти към столицата, избрах да се върна в обичаната от мене Стара Загора и да избера, така наречената провинция пред столицата, каза в словото си Таньо Клисуров.- Мисля че не сгреших. В Стара Загора заварих едно ядро от изключително талантливи поети и писатели, начело с доайена на българската поезия Иван Мирчев. Те ми дадоха много с това, че ме допуснаха до тяхната среда. Започнах да общувам с тях и по този начин помогнаха моят студентски талант да укрепне и да се изява като поет.

Освен това, те помогнаха да се изградя и като характер. Много обичам една мисъл на Атанас Далчев:“В родната литература има много таланти, но по-малко характери“.

Разбира се, като във всяка творческа организация имаше конфликти и проблеми, но аз, нескромно си мисля, че успях да изляза тогава от времето с изчистено име и с достойнство.

По-късно, когато започнах своята активна творческа работа разбрах, че всъщност тези, които наричат Стара Загора провинциален град, дълбоко грешат. Тогавашният талантлив писател и главен редактор на вестник „Септември“ Константин Колев написа:“Провинцията не трябва да се търси някъде по картата на България. Най-често тя се среща в писателското кафене в столицата“. И наистина, провинцията или столицата се носят в душите на хората. Провинциалисти има и в София и в страната, но този който носи в себе си таланта, който носи у себе си усещането за свобода, за човечност, за любов, носи у себе си столицата, където и да е. За мене Стара Загора си остава моята столица, заяви Клисуров.

Гордея се, че днес в писателските среди, когато се заговори за Стара Загора, сред няколкото имена, които се споменават, присъства и моето име. Но то се дължи и на вас, скъпи приятели. Защото поетът, ако няма читатели и почитатели, поезията му остава затворена в онази кула от слонова кост. Винаги се стремя, моята поезия да бъде с отворени врати и прозорци. Този който идва, да влезе при мене, да седне на масата и с него да проведа своя важен за мене преди всичко разговор, но надявам се и за него.

Тази вечер аз ще отбележа юбилея си и с една нова книга, която се нарича „Мерено и не мерено в стих и проза“. В тази книга има цикъл от нови стихотворения. Вторият цикъл, който ми е особено скъп, е с посвещения на мои учители и приятели, не само от литературната, но и от сферата на изкуството. В третия цикъл са събрани от мене преживени лични истории, които съм се опитал да превърна в къси разкази. В четвъртата част са поместени мои спомени за срещи с изтъкнати творци. Художник на книгата е Злати Златев.

Няма по-щастлив автор от този, който вижда, че една зала е пълна с негови приятели и почитатели. Благодаря ви“- каза Клисуров.

Юбилярът благодари на Община Стара Загора за подкрепата, на Фондация „Космос“ и НЧ „Николай Лилиев“, на издателя Трифон Митев, на семейството си и на всички, които го подкрепят.

Издателят Трифон Митев сподели мисли върху новата, 15 книга на поета „Мерено и не мерено“ , която съдържа стихотворения и проза за житейските проблеми на хората. Авторът не се смята и не държи да е всеобщ любимец, но в него има Дебеляновска състрадателност. В книгата има и трагичност, и социални усещания, и посвещения на творци и приятели, които са ти подали ръка, които правят българската поезия, с които вървиш по пътя. В прозата на Клисуров има лични преживявания от ученическите години до сега, а в спомените за срещи с изтъкнати творци и приятели, има бисерни зърна, златни страници от историята на българската литература. Разбира се голям цикъл е посветен на любовта – богата, цветна, мъдра.

Може би най-добрият изпълнител на собствената си поезия, Таньо Клисуров прочете два големи цикъла – социална и интимна лирика.

Дългогодишният му приятел -писателят Йордан Стоев с типичното си бликащо чувство за хумор, разказа техни преживелици от млади години и до сега. Красивата дъщеря на рожденика Тоня и нейният учител по състезателни танци Илия Четраков, изпълниха едно прекрасно танго.

„От името на цялата старозагорска общественост искам да Ви предам нашето най-искрено уважение и дълбоко почитание към Вашия необятен талант, към харизматичната Ви и обаятелна личност, към Вас – любим поет на няколко поколения и обичан Почетен гражданин на Стара Загора, се казва в Поздравителния адрес на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Като автор на 14 стихосбирки и десетки публицистични материали, Вие изцяло сте отдаден през живота си на магията на поезията и словото. Носител на десетки литературни награди, дългогодишен главен редактор на поетични издания, председател на Дружеството на писателите в Стара Загора и член на СБП и СБЖ, Вие не спирате да творите и досега и да радвате многобройните почитатели на поетичното изкуство, винаги оставайки верен на своето верую да пишете разбираемо и в същото време красиво, акцентирайки върху социалните теми, усещайки пулса на времето, майсторски отстоявайки позициите на съвестта си и почитта си към обикновения човек.

Само истинските творци са способни да съумеят да предадат с леко перо своите внушения, да стигнат до читателите с написаното. Поезията е и мисия, и призвание и докоснатите от нея носят орисията си и отговорността си за цял живот.

Честита 75-та годишнина! Честита премиера!

Пожелавам Ви крепко здраве, творческо дълголетие, неизчерпаема енергия и неугасващ плам в душата. Бъдете все така оригинален, емоционално щедър и естет. Нека и занапред вдъхновението бъде постоянен Ваш спътник, а бурните и спонтанни аплаузи на читателите на поетичното Ви изкуство дълго да не стихват на Вашите премиери.

Нека Ви радва топлината и искреността на любовта и почитта на хората, която е най-голямото призвание и най-безценния дар на всеки творец.

Честит и светъл празник“!- се казва в текста на старозагорския градоначалник.

Поздравителен адрес беше изпратен и от името на Управителния съвет на Съюза на българските писатели и неговия председател Боян Ангелов, в който се казва:

„Вие сте сред най-изявените и талантливи представители на българската поезия. Творбите Ви продължават българската и европейската литературна традиция в областта на лириката и публицистиката. Плод на поетическото Ви майсторство са значимите книги, които с нравствените си послания, с философската си задълбоченост и гражданската си позиция говорят за писателска дързост и талант, посветени на Отечеството, на свободата и достойнството на личността.

Активната Ви творческа и обществена дейност, работата Ви като учител, редактор, главен редактор и драматург в Стара Загора, Ви е извоювала авторитета на радетел на български традиции и родната книжнина. Значимото Ви дело на поет, Ви отрежда достойно място в съвременния ни литературен процес, за което сте удостоен с редица национални литературни награди.

От сърце Ви желая здраве, дълголетие и вдъхновение, за да продължите да ни радвате със своя талант.

Да Ви е честит 75-годишният юбилей“.

Росица Ранчева