За 10 години монаси салезиани дадоха шанс в живота на над 500 ромски деца

Ученици, католически свещеници и монаси от Ордена на салезианите, приятели и съмишленици се събраха на 29 май 2019 г. в Международния младежки център в Стара Загора, за да отбележат 10 години от учредяването на Фондация „Дон Боско”. По волята на основателя на салезианите, италианския свещеник Дон Боско/1815-1888/, те се грижат за най-бедните деца от ромските квартали, голяма част от които само с един родител.

Основателят на Ордена събира първата група в Торино и дава подслон на бездомни сираци, които издържа с дарения от енорията. Така се създава възпитателният метод на Дон Боско, известен като „превантивна система”. „Бъдете близо до момчетата, попречете на греха с разум, топлота и внимание. Станете светци, възпитатели на светци, нашите момчета трябва да осъзнаят, че са обичани”, съветва италианският свещеник. Монасите, които го последват, дават обет като отци салезиани да служат за възпитанието на трудни деца, да им вдъхнат вяра и надежда и да ги превърнат в личности.

Седемте монаси салезиани, негови последователи, които идват в нашата страна от Чехия, откриват първия си образователен център в Стара Загора през 2009 г. и дават шанс в живота на над 500 ромски деца през изминалите 10 години. Това обяви отец Ярослав Фогъл, директор на фондацията. От тях 300 са от Стара Загора и по 100 във филиалите, които откриват в Казанлък и село Калитиново. Няколко десетки техни възпитаници вече имат дипломи от университети и професионални гимназии. Те са нашата гордост, изтъкна отец Ярослав и сподели, че се радва, когато срещне момчета и момичета, които са били в образователния център и вече имат семейства и деца.

Занималнята на образователния център посещават деца, които са на възраст от 5 до 18 години. Те подготвят уроците си, заедно с монасите и посещават кръжоци по готварство, шиене, бродиране, хорово пеене, жонгльорство и музика, обясни енорийският свещеник от Стара Загора отец Мартин. Лято и зима се събират на лагери на морето или в планината. Фондацията организира ежегоден футболен и брейк турнири със съдействието на Община Казанлък. „Организираме и екскурзии в цялата страна, където учениците се запознават с географските и историческите забележителности на България”, добави свещеникът. Заедно с тях пътуват и родителите им. Монасите искат децата да се гордеят със семейството си, това е част от философията на обучението на салезианите.

Фондация „Дон Боско” работи с Европейския доброволчески център и в нашата страна за по една година вече са били вече 31 доброволци от европейски страни, и още толкова за летен стаж от 2 месеца. Това са студенти, които учат български език и се занимават с обучението на ромските деца.

Празникът завърши с концерт на вокално-инструменталния състав „Дон Боско”, който представи български народни песни.

Д-р Румяна Лечева /БТА/