Четвъртокласници представиха желани бъдещи професии

На 28 май 2019 г. Община Стара Загора и Центърът за подкрепа на личностното развитие проведоха първия Фестивал на професиите. Събитието се състоя в Младежкия дом. В него участваха отбори от четвъртокласници от 12 старозагорски училища.

„Моята професия-моето бъдеще“ беше темата, която защитиха учениците. По интересен и забавен начин те доказаха , че всяка професия е нужна за обществото и че те с готовност биха се реализирали в нея, когато пораснат.

Доника, Анастасия и Александра от ІІ ОУ „П.Р.Славейков“ презентираха професията „Учител по биология“. Децата акцентуваха на факта, че са вдъхновени от своята учителка. Сред многото качества, които са нужни за тази професия, те посочиха и необходимостта от чувство за наблюдателност, да обича животните и хората, да следи новостите и да ги прилага в практиката. Госпожиците изредиха много професии, за които са необходими знания по биология.

И отборът на ОУ „Кирил Христов“ в състав Денис, Ивет и Теодор предпочете професията „Учител“. Вероятно визирайки своите преподаватели, децата защитиха най-благородната професия, която е в основата на знанието и на всички останали професии.

„Всъщност да бъдеш учител не е професия като останалите, казаха четвъртокласниците.- Учителят е вдъхновител на децата как да приемат света. Той е психолог, естет и изповедник, който играе, пее и рисува. Той е човек, който не спира да се развива. Моят учител е супер герой, лидер и организатор, компютърен специалист, строг, но справедлив, добър и красив човек“…

Други два отбора бяха заложили на ветеринарната медицина. Мартина, Полина и Зара от V ОУ „Митьо Станев“ презентираха професията „Ветеринар“. Отборът на СУ „Иван Вазов“ в състав Калина, Моника и Симона бяха твърдо решили да станат ветеринарни лекари. И двата отбора след като изредиха основните задължения и възможности на ветеринарното дело въобще, акцентуваха на факта, че в Стара Загора са най-добрите учебни заведения – Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Петрович Павлов“ и най-добрият Ветеринарномедицински факултет при Тракийския университет.

Други две училища заложиха на най-атрактивната сега професия. Емануела, Златомир и Християн от СУ „Васил Левски“ разкриха тайните на уеб дизайнера. Момчил, Светозар и Стефани от 9 ОУ „Веселин Ханчев“представиха графичния дизайн. Дори в тяхна подкрепа се включи истинска уебдизайнерка, която потвърди, че е високоплатена и много търсена професия, която има широко приложение във всички сфери на труда.

Поли, Рая и Снежина от НУ „Д.Благоев“ презентираха професията на готвача. С професията „Архитект“ ни запознаха Сияна Радева, Ива Дечева и Георги Илиев от VІ ОУ „Св.Никола“.

Явно и тримата са решили да станат архитекти, защото за тях това е вчерашната, днешната и утрешната най-примамлива професия. Професията на бъдещето „Химик, медицинска химия“ презентираха успешно Павел, Дея и Димитър от СУ „Максим Горки“. За професията „Художник“ разказаха Александра, Гергана и Теодора от 13 ОУ „Св.Паисий Хилендарски“ .

Според мене всички екипи се бяха подготвили много добре, но отлично се представиха момчетата на СУ „Христо Смирненски“ и отборът на 11 ОУ „Николай Лилиев“.

Михаил, Антон и Божидар със страст и ентусиазъм убедиха всички, че най-добра и най-полезна е професията „Пожарникар“. На всичко отгоре те бяха поканили и истински пожарникари, които съвсем професионално допълниха знанията не само на екипа, но и на присъстващите.

Венелина, Георги и Александра презентираха професията „Медицински лаборант“. Те се появиха в работно облекло и на достъпен език, но използвайки и медицинска терминология, запознаха присъстващите с отговорната професия. Не само това. Лаборантите показаха как се взема кръв от вена и от пръст, а на една от госпожите измериха и кръвната захар.Браво!

Фестивалът на професиите няма състезателен характер. Всички участници в него получиха грамоти, индивидуални и отборни предметни награди, връчени от директора на Центъра за подкрепа на личностното развитие Искра Иванова.

„Фестивалът на професиите“ е добро начало, което в следващите години ще обогатим и надградим. В начален етап на образованието изключително важно е децата да опознават света на професиите и когато дойде време, да направят своя информиран избор за необходимото образование“, каза Пенка Чавдарова, началник на отдел „Образование“ при Община Стара Загора. Тя поздрави участниците в първия Фестивал на професиите и им пожела да следват мечтите си.

Росица Ранчева