Старозагорският митрополит Киприан стана Почетен гражданин на Казанлък

На 28 май 2019 г. Старозагорският митрополит Киприан беше удостоен със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“. По предложение на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, това най-високо отличие беше гласувано днес на заседание на Общински съвет – Казанлък.

Номинацията за удостояване на Старозагорския митрополит Киприан със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ е за личност, допринесла за развитието и просперитета на Казанлък в духовната сфера и културното наследство, както и за укрепването на баланса между различните вероизповедания.

Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден през 1976 г. в Казанлък. През 1995 г. завършва средно музикално образование в Казанлък, а само година по-късно, 1996г., приема монашеството в Рилския манастир. През същата година, в Павел баня е ръкоположен за йеродякон и за йеромонах в Стара Загора.

Следва в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и през 2003 г. е въведен в архимандритско достойнство. Само няколко години след това, през 2006, от Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия.
Епископ с титла „Троянополски“ става през 2008 г., а в храм във Враца е назначен за викарий на Врачанския митрополит. През 2016 г. той е избран за Старозагорски митрополит.

Честито, Ваше високо преосвещенство!

Dolap.bg