Пълнометражни ленти от Дания ще радват децата на „Златната липа“ 2019

И най-малките почитатели на седмото изкуство няма да бъдат пренебрегнати в това издание на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който тази година ще бъде открит точно в Деня на детето – 1 юни.

Извънконкурсната програма съдържа по-малко на брой филми на детска тематика, но затова пък с пълнометражна продължителност. Освен това филмите са толкова интересно направени, че ще се харесат както на децата, така и на техните родители, убедени са селекционерите. И трите заглавия идват от Дания.

Аз съм Уилям“ (2017) е детски игрален филм на режисьора Джонас Елмер, разказващ за трудното детство на Уилям, чиято майка страда от психично заболяване. Детето е принудено да живее с вечно забъркващия се в неприятности чичо Нилс. Чичото е натрупал голям дълг от хазарт и банда гангстери са по петите му. Уилям впряга цялото си въображение и дързост, за да спаси както чичо си Нилс, така и себе си, като в същото време се съревновава с трима хулигани от своя клас, защото е хлътнал по съученичката си Виола.

Отбор Ураган“ (2017) е история, която смесва документален материал със силно стилизирана фантастика. През едно датско лято осем тийнейджърки осъзнават, че се нуждаят една от друга, за да избягат от бурята на ураганния сезон, каквото е юношеството. Режисьорът Аника Берг завършва режисура в Националното филмово училище в Дания, а „Отбор Ураган” е дебютният й филм . Лентата прави световната си премиера на Венецианския филмов фестивал за независими филми, по време на Международната седмица на филмовите критици, където печели една от четирите главни награди – Наградата „Верона Филм Клуб“.

Третото детско заглавие е „Светът на Сиркелине“ (2018) – известна детска анимационна поредица, режисирана от Яник Хаструп. Главният герой Сиркелине се сприятелява с принцеса, а Инголф среща носорог, който е разочарован от това, че винаги е малкият. Заедно поемат на пътешествие, което ги учи, че отговорността не винаги е сладка и, че дори „най-малките“ носорози могат да бъдат най-големите герои.

Яник Хаструп е смятан за „великият майстор на датската анимацията. Известен е с таланливата си работота над много анимационни филми. Сред кратките му анимации са датските класики „Ваната на Бени“, „Сиркелине“, „Самсон и Сали“ и „Войната на птиците“, които се превръщат в международен хит и се продават по цял свят.

Dolap.bg